Τέλος σε επιταγές ακρίβειας και στα διάφορα pass;
Το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει φρένο σε επιταγές ακρίβειας και βοηθήματα τύπου Fuel Pass.

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε μία ανάγκη για καθαρά πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία βάζει φρένο σε κάθε σχέδιο της κυβέρνησης για έκτακτες παροχές στους ασθενέστερους, όπως οι επιταγές ακρίβειας που έχουμε δει τα δύο τελευταία χρόνια να δίνονται την περίοδο των Χριστούγεννων και του Πάσχα, καθώς και οι βοήθειες με τη μορφή pass, όπως τα market pass και τα fuel pass.

Όλο αυτό το διάστημα έχουμε δει από την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής έκτακτης στήριξης το Πάσχα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έκλεισε το σχετικό παράθυρο με μία δήλωση που ήταν βασιζόμενη στις πιέσεις από την Ε.Ε. για βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του:

«Δεν θα υπάρξει επίδομα Πάσχα. Έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε»

Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να ξεχάσουν οποιαδήποτε επιταγή ακρίβειας, έκτακτα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, από εδώ και στο εξής. Όπως έχει υποστηρίξει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον δρόμο της μείωσης της φορολογίας για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός -πέρα από τα τρόφιμα- έχει επηρεάσει και την τιμή των καυσίμων. Σε πολλές περιοχές της χώρας, η τιμή τους έχει υπερβεί τα 2 ευρώ ανά λίτρο. Προηγούμενες χρονιές, θα είχε ανοίξει ήδη η κουβέντα για έναν νέο κύκλο fuel pass, ώστε να βοηθούν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους. Φέτος, όμως, η κυβέρνηση έχει αποφύγει το θέμα αυτό, θέλοντας να μην καλλιεργήσει προσδοκίες, καθώς το τελεσίγραφο της Ε.Ε. για τα έκτακτα επιδόματα και της παροχές είναι οριστικό και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Η πολιτική αυτή σχετίζεται και με την ανάγκη ταχύτερης μείωσης του χρέους της Ελλάδας, καθώς και της τιθάσευσης των δαπανών που μετά την πανδημία έχουν ξεφύγει αρκετά. Η νέα πολιτική υποδεικνύεται και από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.

Όπως προβλέπει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητα που θα τεθεί σε ισχύ από το 2025, το νέο κριτήριο με βάση το οποίο θα καταρτίζονται τα τετραετή δημοσιονομικά – διαρθρωτικά προγράμματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το καθαρές πρωτογενείς δαπάνες είναι , όπως προβλέπει το νέο Σύμφωνο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2025.

Παράλληλα, αναμένεται και η Κομισιόν να καθορίσει τα επιτρεπτά ανώτατα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών των κρατών-μελών για το διάστημα 2025-2028. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, μετά και τις ανοιξιάτικες προβλέψεις του Μαΐου, ενώ αναμένεται να βασιστεί σε αυτές, Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα διαμορφώσουν αναλόγως τα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά τους προγράμματα.

Πηγή cover photo: Intime

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Απρ. 2024
Μπά
45'
0 - 1
Ρεά
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
4'
62 - 63
BARC
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;