Έργο των Warhol-Basquiat σε δημοπρασία για 18 εκατομμύρια δολάρια
Το Untitled βγαίνει σε δημοπρασία για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια

Η δεκαετία του 1980 ήταν μια εποχή γεμάτη προσωπικότητες και δημιουργικά κινήματα — από τη μουσική μέχρι την τέχνη.

Όσο αφορά την τέχνη, είναι δύσκολο να βρει κανείς μια συνεργασία που να εξακολουθεί να έχει το πολιτιστικό βάρος της σχέσης μεταξύ του Andy Warhol και του Jean-Michel Basquiat. Από το 1983 έως το 1985, οι δυο τους δημιούργησαν 160 έργα που πρόσφατα αποτέλεσαν το θέμα μιας μνημειακής έκθεσης στο Fondation Louis Vuitton, ενώ ακολούθησε μια έκθεση στο Ίδρυμα Brant στη Νέα Υόρκη.

Ο οίκος Sotheby’s πρόκειται να δημοπρατήσει ένα σημαντικό έργο από αυτές τις δύο εκθέσεις, το Untitled (1984), που χαιρετίστηκε ως ένα από τα πιο παραγωγικά κομμάτια που δημιούργησαν οι δύο τους εκείνη την περίοδο.

 

Ο μεγάλης κλίμακας πίνακας δημιουργήθηκε με μια συλλογική προσέγγιση σχεδίασης και τους δύο καλλιτέχνες να προσθέτουν εναλλάξ στρώματα σε ένα έργο τέχνης. Ο Warhol τοποθέτησε πρώτα γάντια του μπέιζμπολ, ρακέτες τένις και διάφορα εταιρικά λογότυπα, ενώ ο Basquiat πρόσθεσε τοτεμικές φιγούρες και πεδία με διάφορα χρώματα.

«Από όλα τα έργα των Warhol-Basquiat, από αυτή τη σύντομη και γόνιμη στιγμή, το Untitled ξεχωρίζει ως ένα από τα υπέρτατα παραδείγματα, που προβάλλει πλήρως το εύρος των καλλιτεχνικών τους δυνάμεων», δήλωσε ο Lucius Elliott, επικεφαλής της Sotheby’s Contemporary Marquee Auctions.

«Ο πίνακας είναι ένα αριστούργημα αντιπαράθεσης και αντίφασης: η δροσερή, μηχανική συγκράτηση των εικόνων του Γουόρχολ, που επικαλύπτεται με την άναρχη ενέργεια και την τεχνική του Μπασκιά. Ο Γουόρχολ και ο Μπασκιά αυτοσχεδιάζουν ο ένας στο έργο του άλλου για να δημιουργήσουν μια ριζοσπαστική, αρμονική συμφωνία χρώματος, εικόνων και φόρμας».

Το Untitled βγαίνει σε δημοπρασία για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 18 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;