Ολική έκλειψη Ηλίου - 8 Απριλίου: Από ποιες χώρες θα είναι ορατή
Πότε είναι οι επόμενες ολικές εκλείψεις Ηλίου


Στις 8 Απριλίου, η Σελήνη θα μπει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο, ρίχνοντας μια σκιά σε μια έκταση της Βόρειας Αμερικής. Η επικείμενη ολική έκλειψη Ηλίου δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα παρά μόνο από περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού και κυρίως από τμήματα του Καναδά, των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους New York Times, η Σελήνη και ο Ήλιος εμφανίζονται στον ουρανό περίπου στο ίδιο μέγεθος. Όταν η Σελήνη εμποδίζει τη λάμψη του Ήλιου, τότε η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου θα είναι ελάχιστα ορατή.

Πού θα γίνει ορατή η ολική έκλειψη Ηλίου

Η έκλειψη θα αρχίσει με την ανατολή του Ηλίου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, στη συνέχεια θα διασχίσει το Μεξικό και τις ΗΠΑ – από το Τέξας έως το Μέιν. Το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής θα δει μια μερική έκλειψη, αλλά οι θεατές σε μια περιοχή από το Μαζατλάν του Μεξικού μέχρι και κοντά στο Γκάντερ του Καναδά θα βιώσουν μια ολική έκλειψη Ηλίου.

Οι θεατές που βρίσκονται στη διαδρομή της ολικής έκλειψης Ηλίου μπορεί να παρατηρήσουν πτώση της θερμοκρασίας, ύφεση ή αλλαγή του ανέμου, εμφάνιση πλανητών στον ουρανό και ηρεμία στα πτηνά, καθώς και στην άγρια πανίδα. Πολλές πόλεις – όπως το Ντάλας, η Ιντιανάπολις, το Κλίβελαντ και το Μόντρεαλ – βρίσκονται μέσα στη διαδρομή της ολικής έκλειψης Ηλίου.

Πώς αναμένεται να γίνει η ολική έκλειψη Ηλίου

Εάν ο ουρανός είναι καθαρός, οι θεατές στη διαδρομή της ολικής έκλειψης Ηλίου, θα πρέπει να δουν ένα φαινόμενο «διαμαντένιου δακτυλίου» λίγα δευτερόλεπτα πριν και μετά το φαινόμενο. Η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου συνήθως κρύβεται.

Ο Ήλιος είναι σχετικά ενεργός φέτος και πλησιάζει στην αναμενόμενη κορύφωση του 11ετούς ηλιακού κύκλου του. Οι ερευνητές της Predictive Science χρησιμοποιούν δεδομένα σχετικά με το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου για να προβλέψουν και να μοντελοποιήσουν το ηλιακό στέμμα κατά την ολική έκλειψη Ηλίου της 8ης Απριλίου.

Πότε είναι οι επόμενες ολικές εκλείψεις Ηλίου

Οι επόμενες δύο ολικές ηλιακές εκλείψεις στις ΗΠΑ δεν θα συμβούν πριν από το 2044 και το 2045.

Εντούτοις, οι λάτρεις αυτών των φαινομένων μπορεί να προλάβουν μία ολική έκλειψη Ηλίου το 2026 στη Γροιλανδία, στην Ισλανδία και στην Ισπανία, καθώς και άλλη μία τόσο το 2027 κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Αφρικής όσο και το 2028 στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία ή – έστω – το 2030 στη Νότια Αφρική και στην Αυστραλία.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;