Ξέρεις πώς λέγεται η ομπρέλα στα ελληνικά;
Γνωρίζεις πώς λέγεται η ομπρέλα στα ελληνικά - Από πού προέρχεται η λέξη

Υπάρχουν πολλές λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και, όμως, η προέλευσή τους δεν είναι ελληνική. Τις έχουμε δανειστεί από άλλες γλώσσες και, στο μυαλό μας, υπάρχει μόνο αυτή, ενώ δεν μπορούμε να σκεφτούμε πως λέγεται στα ελληνικά. Μία από αυτές είναι και η ομπρέλα!

Κι όμως!

Η λέξη «ομπρέλα» προέρχεται από την ιταλική ombrella και τη χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το αντικείμενο που χρησιμοποιούμε για να προστατευτούμε κυρίως από τη βροχή και από τον ήλιο.

Όπως είναι φυσικό και στη γλώσσα μας υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν τα αντικείμενα αυτά. Στη γλώσσα μας, όταν θέλουμε να περιγράψουμε το αντικείμενο που μας προστατεύει από τη βροχή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το «αλεξιβρόχιο», ενώ για να περιγράψουμε το αντικείμενο που μας προστατεύει από τον ήλιο θα χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «αλεξήλιο».

Οι λέξεις αυτές είναι σύνθετες. Προκύπτουν από τον ρήμα « αλέξω», που σημαίνει αποκρούω, και για την πρώτη έχουμε για δεύτερο συνθετικό το ουσιαστικό βροχή, ενώ για τη δεύτερο έχουμε το ουσιαστικό ήλιος ως δεύτερο συνθετικό.

Πηγή cover photo: Intime

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
20:00
-
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
21:30
-
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;