«Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων»: Μία υπερφιλόδοξη sci-fi σειρά που αξίζει τον χρόνο σου
Η sci-fi σειρά του Netflix «Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων» από τους David Benioff, D. B. Weiss και Alexander Woo είναι εντυπωσιακή σε σημεία, όμως, φαίνεται σαν ένας πρόλογος για τα όσα θα έρθουν στο μέλλον.

Το Netflix μας χάρισε μία υπερφιλόδοξη παραγωγή, «Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων», που ασχολείται με τελευταίας τεχνολογίας σωματίδια, θεωρητική φυσική, παιχνίδια VR, την Κινεζική ιστορία και πολλά ακόμα. Η νέα sci-fi σειρά, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Cixin Liu που κυκλοφόρησε το 2008 και ήταν το πρώτο μέρος μίας τριλογίας, είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα βιβλία που δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν ποτέ στην μικρή ή την μεγάλη οθόνη. Όμως, οι δημιουργοί της τηλεοπτικής μεταφοράς του «Game of Thrones», David Benioff και D.B. Weiss, μαζί με τον Alexander Woo του «True Blood», αποφάσισαν να το προσπαθήσουν σε ένα ποντάρισμα εκατομμυρίων από τον γίγαντα του streaming.

Η λέξη «φιλόδοξος» δεν μπορεί ακριβώς να χαρακτηρίσει τη νέα sci-fi σειρά ασχολείται με θέματα της πολιτισμικής μνήμης, του πώς οι επιλογές των προπατόρων μας ορίζουν το μέλλον, πώς εμείς οι ίδιοι αντιδρούμε σε ένα επικείμενο γεγονός, ενώ λειτουργεί ως μία αλληγορία για την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη αδράνεια. Παράλληλα, η πολυπλοκότητα του μυστηρίου στην καρδιά του βιβλίου, το κάνουν να φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως ανάγνωσμα.

Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων

Στη φυσική, ο όρος «Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων» αποτελεί έναν πραγματικό γρίφο. Ένα επιστημονικό αίνιγμα που σχετίζεται με τις θέσεις και τις ταχύτητες τριών σωμάτων διαφορετικής μάζας που έλκονται το ένα με το άλλο λόγω της βαρύτητας. Είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της θεωρίας του χάους και ένας μαθηματικός γρίφος, που φαινομενικά είναι άλυτος. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και κάθε προσπάθεια μεταφοράς του έργου του Liu.

Το Netflix με τους τρεις δημιουργούς, όμως, φαίνεται να κατάφεραν κάτι πολύ σημαντικό.

«Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων» είναι πιο ποικιλόμορφο από το βιβλίο και με μία πιο απλή ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο κάνει τη μεταφορά να είναι ένα πολύ διαφορετικό είδος ιστορίας. Η σειρά είναι αρκετά καλή -περιστασιακά εξαιρετική, ενώ άλλες φορές αρκετά βαρετή- και λειτουργεί ως ένα εισαγωγικό κεφάλαιο στις βασικές ιδέες – κλειδί για την κατανόηση των μεγαλύτερων εννοιών που διαμορφώνουν τα μεταγενέστερα βιβλία του Liu.

Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων

Η σειρά ξεκινάει στην ακόμα πιο απολυταρχική Κίνα του 1977 με μία επιστήμονα που παίρνει μία μοιραία απόφαση η οποία αναμένεται να συνταράξει την ανθρωπότητα 400 χρόνια στο μέλλον. Στο σήμερα, μία σειρά από ανεξήγητες δολοφονίες μεγάλων επιστημόνων λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο, ενώ τα επιστημονικά πειράματα εμφανίζουν ανεπίλυτα προβλήματα.

«Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων», μέσα από οκτώ επεισόδια, παρουσιάζει μία πλειάδα από χαρακτήρες -πολλοί περισσότερους από όσους μπορεί να αντέξει με κάποιους να εξαφανίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ σε άλλους δεν καταλαβαίνεις τη χρησιμότητά τους παρά μόνο πολύ αργότερα- ενώ εμπλέκει διαφορετικά είδη και τόνους. Στο πρώτο μισό του είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, ένα μυστήριο με πολλά ερώτημα, μία ιστορία φαντασίας, μέχρι να γίνει μία περιπέτεια επιστημονικής ανακάλυψης με έντονα στοιχεία sci-fi. Ανάλογα και το προσωπικό σου γούστο, θα αγαπήσεις μερικά από τα επεισόδια και στοιχεία της σειράς.

Για εμένα, το πρώτο μισό που προσπαθείς να ανακαλύψεις τι και πώς συμβαίνει είναι αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και ήθελα να μάθω τη συνέχεια. Όταν οι εξηγήσεις έφτασαν στο πέμπτο επεισόδιο, η σειρά με έχασε μέχρι να καταλάβω πάλι στο τελευταίο επεισόδιο προς τα πού θέλει να κινηθεί. Πολλοί είχαν αντίθετη αντίδραση με τη σειρά να τους κεντρίζει το ενδιαφέρον από το πέμπτο επεισόδιο και μετά.

Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων

Η μεταφορά της σειράς «Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων» είναι περισσότερο επικεντρωμένη σε ένα από τα βασικά ερωτήματα της δουλειάς του Liu που είναι το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Εκεί βρίσκεται και μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές των δημιουργών της φιλόδοξης σειράς.

Το βιβλίο του Liu το απασχολούσε περισσότερο οι έννοιες που ήθελε να παρουσιάσει, παρά οι χαρακτήρες. Στη μεταφορά τους, οι τρεις δημιουργοί συνδυάζουν χαρακτήρες του βιβλίου (ή και δημιουργούν) πέντε βασικά πρόσωπα -που τους υποδύονται οι Jess Hong, Jovan Adepo, Eiza González, John Bradley και Alex Sharp- ως αυτούς με τους οποίους μπορούν να ταυτιστούν οι τηλεθεατές. Οι χαρακτήρες προσδίδουν μια ανθρώπινη αίσθηση δυσπιστίας στα όσα γίνονται και μία διαφορετική οπτική.

Μερικές από τις σχέσεις των πέντε φαίνονται λίγο τετριμμένες -ένα ερωτικό τρίγωνο, μία ασθένεια που οδηγεί προς τον θάνατο το ένα μέλος, ανεκπλήρωτοι έρωτες και προσωπικά δράματα- καταφέρνουν, όμως, να υπάρξουν και στιγμές αληθινού πάθους. Η Hong και ο Sharp έχουν τις καλύτερες ερμηνείες από την πεντάδα, δείχνοντάς μας το ανθρώπινο στοιχείο σε όλο αυτό το sci-fi έπος με την ακαταλαβίστικη θεωρητική φυσική. Προσφέρουν εγκάρδιες, υπέροχες ερμηνείες, γεμάτες χιούμορ και ταπεινότητα.

Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων

Πέρα από τους βασικούς αυτούς πέντε χαρακτήρες, «Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων» έχει και μία πλειάδα άλλων χαρακτήρων που δεν καταφέρνουν να εντυπωθούν ακριβώς στο μυαλό του θεατή ή και να μας δώσει να καταλάβουμε τα θέλω τους και αυτό που τους ωθεί. Ο Liam Cunningham ως επικεφαλής μίας μυστικής κρατικής οργάνωσης είναι απλά εκεί για να δώσει περισσότερο μυστήριο και αμφιβολίες. Η Rosalind Chao δίνει μία γλυκιά ερμηνεία σε έναν εξαιρετικά μονοδιάστατο ρόλο -ίσως προς το τέλος να αποκτάει περισσότερες διαστάσεις- και ο Jonathan Pryce χρησιμοποιείται ελάχιστα στη σειρά.

Ωστόσο, ο πρώην πράκτορας της MI5 και της Scotland Yard, που υποδύεται ο Benedict Wong μπορεί να χαρακτηριστεί ο έκτος πρωταγωνιστής και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Είναι από τους λίγους που τον βλέπουμε τόσο στο εργασιακό του περιβάλλον, όσο και στο σπίτι, ενώ έχει και στιγμές που βοηθάει τους κεντρικούς πρωταγωνιστές να συνεχίσουν μπροστά (για παράδειγμα στο τελευταίο επεισόδιο στη σκηνή στον βάλτο).

Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων

Το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι αρκετά προσβάσιμο και να μην χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στη φυσική για να το παρακολουθήσεις, ενώ παράλληλα διατηρεί τις κεντρικές θεματικές του βιβλίου και του έργου του Liu. Ακόμα, η σειρά «Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων» δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει και τα στοιχεία εντυπωσιασμού που έχει το βιβλίο.

Παρόλα αυτά, είναι παραφορτωμένη με πλοκές, χαρακτήρες, μοτίβα και πολλά ακόμα, χωρίς να έχουν το χώρο για να μπορέσουν να σταθούν και να γίνουν αντιληπτά από τον θεατή. Ίσως, τα περισσότερα επεισόδια να βοηθούσαν σε αυτό. Επίσης, εξαιτίας όλων αυτών που θέλει να πετύχει, έχει και προβλήματα ρυθμού με το φινάλε να σου αφήνει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντάει, βάζοντας τα θεμέλια για μελλοντικές σεζόν που ακόμα δεν είναι σίγουρο πως θα δούμε.

Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων

Η σειρά φαίνεται να μην μπορεί να απαλλαγεί από την απομακρυσμένη στάση που κρατάει το βιβλίο. Όμως, καταφέρνει να εντυπωσιάσει -ακόμα και να γίνει συναρπαστική σε σημεία– αλλά η απειλή μοιάζει να είναι τόσο μακρινή που δεν φαίνεται ο άμεσος κίνδυνος. Υπάρχουν αρκετοί γρίφοι για να σε κρατήσουν μέχρι το τέλος, όμως, ο σχεδιασμός του ως μεταφορά για την κλιματική κρίση, την ανθρώπινη φύση και την ανθρώπινη αδράνεια μπροστά στην πιθανή καταστροφή δεν του δίνει το απαιτούμενο θεματικό βάρος, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και τελείως αντίθετα απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο το κοινό.

Έχω μεγάλη απορία για να δω τις επόμενες σεζόν όταν και εφόσον γίνουν πραγματικότητα!

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1