Σχέδια για ιδιωτικά ΑΕΙ σε ακίνητα της Dimand
Συζητήσεις για ένταξη ξένων σχολών σε δύο έργα ανάπλασης κτιρίων.

Σε συζητήσεις για την ένταξη ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε επιλεγμένα βιομηχανικά ακίνητα, των οποίων την ανάπλαση προωθεί το επόμενο διάστημα, βρίσκεται η διοίκηση της Dimand. Ειδικότερα, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο προσθήκης πανεπιστημιακών σχολών από το εξωτερικό τόσο στην έκταση της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Ελαιώνα όσο και σε εκείνη της πρώην ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο από τα σημαντικότερα έργα ανάπλασης που σχεδιάζει αυτήν την περίοδο η εισηγμένη, με συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία επένδυσης που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, ένα τμήμα των ακινήτων αυτών θα δεσμευτεί προκειμένου εκεί να δημιουργηθούν κτιριακές υποδομές διδασκαλίας, ερευνητικά κέντρα, αλλά και φοιτητικές εστίες για τη στέγαση των σπουδαστών των πανεπιστημίων. «Επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά σχετικά με τη φιλοξενία ιδιωτικών ανώτατων σχολών του εξωτερικού. Συνεπώς, εξετάζουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με τέτοιους φορείς ως χρήστες και μισθωτές των κτιρίων που αναπτύσσουμε», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand. Ειδικά όσον αφορά το ακίνητο της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, κρίνεται ότι η θέση του το καθιστά ιδανικό για μια τέτοια χρήση, αφενός μεν λόγω της εγγύτητάς του με τη Γεωπονική Σχολή, αφετέρου δε λόγω της εύκολης πρόσβασης με μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το μετρό (στάση Κεραμεικός), ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Γκάζι και το κέντρο της Αθήνας. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, το ακίνητο των 50 στρεμμάτων πρόκειται να αξιοποιηθεί για την κατασκευή χώρων γραφείων συνολικής επιφανείας ανωδομής περίπου 50.000 τ.μ., που θα εκτείνονται σε διάφορα κτίρια, είτε μέσω της ανακατασκευής και αξιοποίησης των υφιστάμενων κτιρίων που έχουν διασωθεί είτε μέσω της ανέγερσης νέων.

Εκτός όμως από την πιθανή προσθήκη πανεπιστημιακών φορέων από το εξωτερικό στα παραπάνω ακίνητα, η Dimand αναμένεται να συμμετάσχει και στους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ που θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες, για την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, στο πλαίσιο της δημιουργίας κοινωνικών κατοικιών. «Μας ενδιαφέρει πολύ η αγορά της κατοικίας και η ανάπτυξη οικιστικών projects που θα είναι πιο προσιτά στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Η προσέγγισή μας είναι να μην τοποθετηθούμε σε πολυτελή οικιστικά ακίνητα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε σοβαρά τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στεγαστική πολιτική, τα οποία και θεωρούμε πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος.

Τα έργα που ξεκινούν

Εντός του έτους η Dimand αναμένεται να ξεκινήσει την ανάπτυξη κτιρίων συνολικής επιφανείας ανωδομής 130.000 τ.μ. περίπου, με την εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξής τους να ανέρχεται σε 470 εκατ. ευρώ. Εκτός από την ανάπλαση της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, έχει επίσης ξεκινήσει και η ανάπτυξη του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, επιφανείας ανωδομής 26.000 τ.μ. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει μεταβιβαστεί ήδη στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων του υπουργείου Δικαιοσύνης έναντι τιμήματος περίπου 80 εκατ. ευρώ. Ενα ακόμη έργο που ξεκινάει αυτήν την περίοδο είναι το νέο κτίριο γραφείων στο οποίο θα στεγαστεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), όπως επίσης και άλλες εταιρείες, στο Μαρούσι, ακριβώς απέναντι από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού. Προς το τέλος του έτους αναμένεται να εξασφαλιστεί και η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση στο ακίνητο του Φιξ.

Παράλληλα όμως, όπως αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος, το 2024 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την Dimand επειδή ολοκληρώνονται και παραδίδονται πέντε μεγάλα έργα συνολικής επιφάνειας ανωδομής 82.000 τ.μ. περίπου. Συγκεκριμένα, τα πέντε έργα αφορούν το Hub 26 –το πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης που έχει συμφωνήσει να αγοράσει η Prodea Investments–, το Μινιόν, τον Πύργο Πειραιά, το κτίριο γραφείων της PwC που θα μεταβιβαστεί στον όμιλο Eurobank και το κτίριο που ανήκε στην ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων) στα Κάτω Πατήσια (Λ. Ιωνίας και Ιακωβάτων), το οποίο έχει ήδη μισθωθεί από τα ΕΛΤΑ.

«Τα ακίνητα αυτά είτε είναι προμισθωμένα είτε βρισκόμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την προμίσθωσή τους σε ποσοστό 85%, ενώ δύο εξ αυτών είναι και προπωλημένα. Η εκτιμώμενη αξία πώλησης των ακινήτων αυτών ξεπερνάει τα 350 εκατ. ευρώ. Από την πώληση θα ανακτηθεί το σύνολο των κεφαλαίων (ίδια και δανειακά κεφάλαια) που θα έχουν επενδυθεί για την ανάπτυξή τους και εκτιμούμε ότι θα μας αποφέρουν καθαρά κέρδη της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος. Συμπληρώνει δε ότι «ο δανεισμός αφορά την κάθε μεμονωμένη εταιρεία-όχημα, στην κατοχή της οποίας είναι και το κάθε ακίνητο. Η μητρική εταιρεία, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, έχει υποχρεώσεις μόλις 21 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια 140 εκατ. ευρώ περίπου».

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: kathimerini – Νίκος Ρουσάνογλου

Πηγή εικόνας: Intime

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;