15 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου 2024
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου 2024 και ίσως είναι πιο σημαντική απ' όσο νομίζουμε!

Σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υπνου 2024. Η «ημέρα του ύπνου» γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή πριν την Εαρινή Ισημερία του Βορείου Ημισφαιρίου, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (WSS), όπου συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τον ύπνο. Η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα γιορτάζεται από το 2008 και στόχος της είναι να αναδειχθούν τα σημαντικά και πολυάριθμα οφέλη του ύπνου.

Παράλληλα, στόχος είναι να «τραβήξει» την προσοχή των πολιτών παγκοσμίως, ώστε να ενημερωθούν όλοι και όλες για τα προβλήματα ύπνου και τις επιπτώσεις που έχουν σε κάθε τομέα της ζωής ενός ανθρώπου, ενώ μεγάλη σημασία δίνεται και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η πρόληψη ή η αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου.

Το θέμα της Παγκόσμια Ημέρας Ύπνου για το 2024 είναι το εξής: «Sleep Equity for Global Health», που σημαίνει «Ισότητα στον ύπνο για την Παγκόσμια Υγεία». Με αυτό τον τρόπο γίνεται μία προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία του ύπνου για την υγεία μας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη World Sleep Society (@worldsleepsociety)

Οι διαφορές στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου που κάνουν οι άνθρωποι στον κόσμο διαφέρουν διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό «τοπίο» με νέα προβλήματα και δημιουργώντας νέες ανισότητες. Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου 2024 στοχεύει στην ανάδειξη των ανισοτήτων που δημιουργούνται ουσιαστική από την έλλειψη ύπνου ανά τον κόσμο.

Με αφορμή την περσινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, η Επιστημονική Ομάδα «Μελέτη Διαταραχών Αναπνοής στον Υπνο» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η ευημερία μας και πολλές πλευρές της κοινωνικής μας ζωής πλήττονται από την έλλειψη επαρκούς ύπνου. Έναν χρόνο μετά δεν νομίζουμε ότι έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και πολλά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη World Sleep Society (@worldsleepsociety)

Αν και ο ύπνος μαζί με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή αποτελεί μία από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού μας, υπολογίζεται ότι τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση διάρκεια ύπνου στον δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου. ‘Ετσι, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες που θεωρείται το ελάχιστο για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από την στέρηση ύπνου.

Η μακροχρόνια στέρησή του αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η άνοια και ο σακχαρώδης διαβήτης. Συνεπώς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, καλό θα ήταν να αναθεωρήσουμε την στάση μας για το θέμα του ύπνου, και να προσπαθήσουμε να κοιμόμαστε επαρκή χρόνο, βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα του ύπνου μας.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;