Γκρίζα φάλαινα εμφανίστηκε στον Ατλαντικό μετά από 200 χρόνια
Σπάνια εμφάνιση ανοιχτά των ακτών της Νέας Αγγλίας

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CNN (@cnn)

Μια γκρίζα φάλαινα εντοπίστηκε ανοιχτά των ακτών της Νέας Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας μια σπάνια εμφάνιση για ένα είδος που έχει εξαφανιστεί τοπικά στα ύδατα του Ατλαντικού εδώ και 200 χρόνια.

Ομάδα επιστημόνων του Ενυδρείου Νέας Αγγλίας είδαν τη γκρίζα φάλαινα να καταδύεται και να αναδύεται επανειλημμένα, ενώ εικάζεται πως αναζητούσε τροφή.

«Δεν ήθελα να πω φωναχτά τι ήταν, γιατί μου φαινόταν τρελό» δήλωσε η Orla O’Brien, αναπληρώτρια ερευνήτρια στο ενυδρείο, η οποία συμμετείχε στην ομάδα εναέριας έρευνας που είδε το θαλάσσιο θηλαστικό την 1η Μαρτίου.

Η γκρίζα φάλαινα εντοπίστηκε 48 χιλιόμετρα νότια του Ναντάκετ της Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με το Ενυδρείο της Νέας Αγγλίας, οι γκρίζες φάλαινες εντοπίζονται εύκολα λόγω της έλλειψης ραχιαίου πτερυγίου, καθώς και λόγω του στικτού γκρι και λευκού δέρματός τους.

Ενώ είναι συχνό φαινόμενο στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, οι φάλαινες αυτές έχουν εξαφανιστεί στα τοπικά ύδατα του Ατλαντικού από τον 18ο αιώνα. Όμως, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν καταγραφεί πέντε παρατηρήσεις γκρίζων φαλαινών στα ύδατα του Ατλαντικού και της Μεσογείου.

Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα το Βορειοδυτικό Πέρασμα -το οποίο συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό μέσω των αρκτικών υδάτω – να μην έχει πάγο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό σήμαινε ότι οι γκρίζες φάλαινες μπορούσαν να ταξιδεύουν μεταξύ των ωκεανών πιο ελεύθερα από ό,τι τους προηγούμενους αιώνες.

Πηγή: BBC, CNN

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
25'
1 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
25'
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
4'
12 - 13
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
4'
7 - 8
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;