Στρατιωτική θητεία: Τι θα γίνει με το χρονικό όριο - Προς συζήτηση η εθελοντική στράτευση των γυναικών
«Θέλουμε τελειώνοντας ο πολίτης, ο στρατιώτης να παίρνει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα»

 

 

Στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στη στρατιωτική θητεία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και επιβεβαίωσε ότι στο φινλανδικό μοντέλο από το οποίο θα «δανειστούμε» στοιχεία προβλέπεται η εθελοντική στράτευση γυναικών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης βασικός στόχος είναι η στρατιωτική θητεία από αγγαρεία να μετατραπεί σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος φεύγοντας από το στρατό να έχει κάποιες δεξιότητες ενώ πλέον μπαίνει για τα καλά στο τραπέζι το θέμα της εθελοντικής στράτευσης γυναικών και τουλάχιστον προς το παρόν δεν αλλάζει το χρονικό όριο της στρατιωτικής θητείας.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Φινλανδία την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι Φινλανδοί, που αποκτούν μέσα από αυτή τη διαδικασία συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά κυρίως είναι σε στρατιωτική ετοιμότητα τέτοια που τους επιτρέπει πραγματικά από πολίτες να μετατρέπονται σε στρατιώτες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε περίπου οκτώ εβδομάδες.

«Θέλουμε τελειώνοντας ο πολίτης, ο στρατιώτης να παίρνει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, δηλαδή ακόμη και για μία προκήρυξη», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέροντας ενδεικτικά την ειδικότητα του ναυαγοσώστη.

«Σκοπεύουμε να βάλουμε μέσα κρίσιμες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα πολιτική προστασία και πρώτες βοήθειες», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος εκτός από την κατηγορία εκείνων που έχουν σπουδάσει, στην κατηγορία νέων που πλέον τους δίνεται στο στρατό η ευκαιρία να πάρουν ένα εφόδιο. «Έχουμε εντοπίσει μια σειρά από κατηγορίες που εφόσον ενσωματωθούν πράγματι ο νέος μας θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πιστοποιητικό», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Άμυνας τα επιτελεία αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται μια σειρά από δεδομένα για το τι ακριβώς στρατό χρειαζόμαστε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου σε οπλικά συστήματα, χρήσιμα μεν, αλλά ενδεχομένως πολλές φορές να πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν και κάποια πιο έξυπνα συστήματα, λιγότερο κοστοβόρα, τα οποία μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα σε μια σύρραξη».

Τόνισε ακόμα ότι με το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύεται αυτή τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο στόχος είναι πλέον ο σύγχρονος αξιωματικός να είναι ταυτόχρονα και επιστήμονας και επίσης αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο.

Το τμήμα αυτό θα ενταχθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Σωμάτων Αξιωματικών του Στρατού και με αυτόν τον τρόπο, όπως βγαίνουν για παράδειγμα οι γιατροί, όπως βγαίνουν οι νομικοί, θα βγαίνουν και αυτοί οι οποίοι θα ασχολούνται με την πληροφορική.

Εξηγώντας τι είναι το Κέντρο Καινοτομίας ο υφυπουργός Άμυνας τόνισε ότι με το αρχικό κεφάλαιο των 25 εκατομμυρίων μέσα από αυτό το Κέντρο Καινοτομίας θα χρηματοδοτούνται εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν τα αντίστοιχα οπλικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει και τα δικαιώματα επί αυτών.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
20:00
-
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
21:30
-
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;