Αστρονόμοι ανακάλυψαν το πιο λαμπρό αντικείμενο του σύμπαντος
«Καταβροχθίζει έναν Ηλιο κάθε μέρα»

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν αυτό που ίσως αποτελεί το πιο λαμπρό αντικείμενο στο σύμπαν, ένα κβάζαρ με μια μαύρη τρύπα στον πυρήνα του που μεγαλώνει με τέτοια ταχύτητα ώστε «καταπίνει» καθημερινά το αντίστοιχο ενός ολόκληρου Ηλιου.

Το κβάζαρ αυτό είναι 500 τρισεκατομμύρια φορές φωτεινότερο από τον Ηλιο μας.

Η μαύρη τρύπα που τροφοδοτεί το μακρινό αυτό κβάζαρ είναι πάνω από 17 δισεκατομμύρια φορές πιο μεγάλη από τον Ηλιο μας, σύμφωνα με τη δημοσίευση Αυστραλών επιστημόνων στην επιθεώρηση Nature Astronomy.

Παρότι στις εικόνες το (κάθε) κβάζαρ μοιάζει σαν μικροσκοπική κουκκίδα, οι επιστήμονες το περιγράφουν σαν ένα εξαιρετικά άγριο και βίαιο περιβάλλον.

Ο περιστρεφόμενος δίσκος γύρω από τη μαύρη τρύπα του κβάζαρ –το φωτεινό στροβιλιζόμενο αέριο και η άλλη ύλη από τα άστρα που έχει «καταβροχθίσει»– μοιάζει με κοσμικό τυφώνα.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας εντόπισαν για πρώτη φορά τον γίγαντα αυτό ακτινοβολίας χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο 2,3 μέτρων στο Αστεροσκοπείο NSW Siding Spring Observatory του πανεπιστημίου στο Coonabarabran. Στη συνέχεια, επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO), το οποίο έχει κύριο κάτοπτρο 39 μέτρων.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Ευγενίδου, «η ενέργεια που ακτινοβολεί ένα κβάζαρ εξαρτάται από το μέγεθος της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο κέντρο του, καθώς και από τον ρυθμό με τον οποίο “καταπίνει” την ύλη που την περιβάλλει».

«Οι μαύρες τρύπες είναι παράξενα ουράνια σώματα με βαρυτική έλξη τόσο ισχυρή, ώστε πέρα από μια συγκεκριμένη περιοχή που οριοθετεί ο επονομαζόμενος ορίζοντας γεγονότων της, τίποτε δεν μπορεί να διαφύγει από τη βαρυτική της έλξη, ούτε καν το φως. Γι’ αυτό και ίσως να ακούγεται παράδοξο το γεγονός ότι μια μαύρη τρύπα εκπέμπει ακτινοβολία», σημειώνουν οι επιστήμονες του Πλανητάριου.

Πηγή: Associated Press/Guardian

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;