Eurovision 2024: Η Ίντεν Γκόλαν θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ εν μέσω πιέσεων για αποκλεισμό της χώρας
Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Σουηδία ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ λόγω της εισβολής στη Γάζα

Η τραγουδίστρια Ίντεν Γκόλαν επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, την ώρα που οι διοργανωτές δέχονται πίεση να αποκλείσουν τη χώρα από την ευρωπαϊκή διοργάνωση λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Η 20χρονη Ίντεν Γκόλαν επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη Eurovision έπειτα από τη συμμετοχή της σε talent show, όπου ερμήνευσε το «I don’t want to miss a thing» των Aerosmith. Η ίδια αφιέρωσε το τραγούδι στους περισσότερους από 130 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται ακόμη στη Γάζα. «Δεν θα είμαστε πραγματικά καλά μέχρι να επιστρέψουν όλοι στο σπίτι», είπε.

Η 20χρονη μετά την επιλογή της να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη Eurovision, είπε ότι ελπίζει να μεταφέρει ένα θετικό μήνυμα στον διαγωνισμό στη Σουηδία. «Είναι ένα όνειρο, ειδικά φέτος, που έχει πιο βαθύ νόημα», είπε και πρόσθεσε: «Μέσα από τα τρία λεπτά που διαρκεί το τραγούδι, να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ποιοι πραγματικά είμαστε, να δείξουμε τη συγκίνησή μας, τη δύναμή μας και τους ανθρώπους μας, να δείξουμε ότι είμαστε εδώ, για πάντα, μαζί».

Η τραγουδίστρια γεννήθηκε στο Ισραήλ αλλά μεγάλωσε στη Ρωσία, ωστόσο δεν θα είναι η μοναδική Ισραηλινή στη σκηνή της Eurovision, καθώς ο Τάλι Γκόλεργκαντ του Λουξεμβούργου είναι επίσης Ισραηλινός. Να σημειωθεί πως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ισραήλ, Kan, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της συμμετοχής της χώρας, έχει ορίσει ότι το τραγούδι πρέπει να περιέχει μερικούς εβραϊκούς στίχους, «υπό το πρίσμα της περίπλοκης περιόδου».

Αντιδράσεις με τη συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision

Εν τω μεταξύ, έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision. Μουσικοί σε πολλές χώρες έχουν ζητήσει τον αποκλεισμό της χώρας. Τον Δεκέμβριο, η Ένωση Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας με δήλωσή της ανάφερε πως η στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Γάζα είναι αντίθετη με ένα μουσικό γεγονός το όποιο «χαρακτηρίζεται από χαρά και αισιοδοξία».

Την ίδια ώρα, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10.000 υπογραφές, δηλαδή περίπου το 3% του πληθυσμού της Ισλανδίας, που υποστηρίζουν πως αν συμμετάσχει το Ισραήλ, τότε θα πρέπει να αποσυρθεί η ίδια η Ισλανδία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μία αντίστοιχη αναφορά υπεγράφη και στη Φινλανδία, από περισσότερους από 1.400 επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας, οι οποίοι κατηγόρησαν τον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό Yle για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», υπενθυμίζοντας πως το μέσο ήταν από τα πρώτα που ζήτησαν τον αποκλεισμό της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. «Περιμένουμε την ίδια ενεργή υπεράσπιση των αξιών από τον Yle και τώρα», είπαν.

Μουσικοί στη Νορβηγία και τη Δανία έχουν συντάξει παρόμοιες επιστολές, ενώ μια σουηδική ανοιχτή επιστολή, υπογεγραμμένη από αστέρες της ποπ, κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. «Το να επιτρέπεται η συμμετοχή του Ισραήλ υπονομεύει το πνεύμα του διαγωνισμού, αναφέρεται στην επιστολή. Παρά τις κινήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ όμως, η χώρα είναι μέχρι στιγμής το πέμπτο φαβορί στα στοιχήματα για τη φετινή Eurovision».

Η Eurovision «δεν είναι πολιτικός διαγωνισμός»

Μέχρι στιγμής, οι διοργανωτές της Eurovision έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ, λέγοντας ότι οι καταστάσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα είναι διαφορετικές. «Οι συγκρίσεις μεταξύ πολέμων και συγκρούσεων είναι περίπλοκες και δύσκολες», δήλωσε στους New York Times ο Νόελ Κούραν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων. Πρόσθεσε πως «κατανοούμε τις ανησυχίες και τις απόψεις γύρω από την τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή». Ωστόσο, ανέφερε πως η Eurovision «δεν είναι πολιτικός διαγωνισμός».

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;