ΕΕ: Μήνυση από TikTok και Meta για τους κανόνες περιεχομένου
Meta Platforms και TikTok μηνύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εισφορά που χρηματοδοτεί την επιβολή του ευρωπαϊκού νόμου περί μετριοπάθειας του περιεχομένου.

Οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta Platforms και TikTok μηνύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εισφορά που χρηματοδοτεί την επιβολή του ευρωπαϊκού νόμου περί μετριοπάθειας του περιεχομένου, δηλαδή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act).

Πιο συγκεκριμένα, η Meta, η οποία έχει το Instagram και το Facebook, δήλωσε στο Politico την Τετάρτη ότι είχε προσφύγει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η εισφορά ήταν άδικη επειδή ορισμένες εταιρείες δεν πλήρωναν τίποτα και άλλες αφέθηκαν να πληρώσουν δυσανάλογο ποσό.

Το TikTok από την πλευρά του, ακολούθησε την Πέμπτη, λέγοντας ότι η μέθοδος της Επιτροπής για τον υπολογισμό των συνεισφορών των εταιρειών ήταν «ελαττωματική».

Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι χρειάζεται περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ το 2024 για να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram, το TikTok και το YouTube καταπολεμούν το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Η χρηματοδότηση που απαιτείται θα εξασφαλιστεί με ένα τέλος εποπτείας που θα καταβάλλεται από τις εταιρείες κάθε χρόνο.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Meta δήλωσε ότι απαιτείται να πληρώσει 11 εκατομμύρια ευρώ για το 2024, ενώ η TikTok αρνήθηκε να ανακοινώσει το ποσό. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή απόφαση που δείχνει το κόστος ανά εταιρεία δεν είναι δημόσια.

Οι αγωγές έρχονται καθώς η Επιτροπή εμφανίζεται να έχει υψηλές προσδοκίες να αναγκάσει μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες για την εξάλειψη του τοξικού και βίαιου περιεχομένου και την καλύτερη προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

Οι νέοι κανόνες αποτελούν επίσης βασικό εργαλείο για τους αξιωματούχους της ΕΕ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ενόψει και των επερχόμενων Ευρωεκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σύμφωνα με το νόμο περί περιορισμού περιεχομένου, πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης πρέπει να μοιράσουν το κόστος επιβολής βάσει των αριθμών χρηστών, καταβάλλοντας μέγιστη συνεισφορά 0,05% του ετήσιου κέρδους τους κάθε χρόνο στην Επιτροπή.

Ωστόσο, εταιρείες που καταγράφουν μόνο πολύ μικρό ή καθόλου καθαρό εισόδημα – όπως το X, η Amazon, το Snapchat, το Pinterest και η Wikipedia – θα μπορούσαν να αποφύγουν μια μεγάλη εισφορά, ενώ η Meta και η Google εκτιμάται ότι θα πληρώσουν μεγάλο μέρος του λογαριασμού.

Η Επιτροπή είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα χρειαζόταν 45,2 εκατομμύρια ευρώ και έως 150 άτομα προσωπικό το 2024 για την επίβλεψη περίπου δώδεκα πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών και μηχανών αναζήτησης που έχουν πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες επιτρέπει στην Επιτροπή να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων εσόδων των εταιρειών.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
13'
1 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
13'
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;