Αθλητικός Ψυχολόγος: Πολυτέλεια ή αναγκαιότητα;
«Μήπως οι ομάδες, τα σωματεία , τα γυμναστήρια, οι ακαδημίες ή οι σχολές χορού, πρέπει να σκεφτούν την ένταξη αθλητικών ψυχολόγων;».

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι, προπονητές, γνώστες ή μη των ατομικών ή ομαδικών αθλημάτων, αναφέρονται στον όρο της ψυχολογίας των αθλητών, δίχως η πλειονότητα να γνωρίζει από ψυχολογία… Και δη μάλιστα για την ψυχολογία των αθλητών... Μιλάμε για ψυχολογία, αναφερόμαστε σε ψυχολόγους, θεωρώντας ότι μελετούν την «ψυχή» των ανθρώπων, ερχόμαστε σε επαφή με την ψυχολογία μόνο όταν κάποιος αθλητής παγκόσμιας εμβέλειας αναφέρει τη συμβολή του ψυχολόγου του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα εστιάσουμε λίγο παραπάνω στον αθλητικό ψυχολόγο και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ζωή ενός αθλητή. Θα δανειστώ την έκφραση της καθηγήτριάς μας ότι, ως αθλητικοί ψυχολόγοι είμαστε το «κερασάκι» σε μία πολυώροφη τούρτα, με απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει η τούρτα, ώστε η καθοδήγησή μας να έχει αποτέλεσμα και ο αθλητής να αποδώσει τα μέγιστα. Όπως είπε ο σοφός Ιπποκράτης: «πριν θεραπεύσεις κάποιον ρώτησε τον αν είναι πρόθυμος να αφήσει πίσω του όλα αυτά που τον αρρωσταίνουν». Ακόμα και ψυχολόγοι να μην είμαστε, διαρκώς παρατηρούμε συμπεριφορές αθλητών που μας προβληματίζουν ή αθλητές, οι οποίοι δεν αποδίδουν όσο θα περίμεναν οι προπονητές τους, αθλητές που τραυματίστηκαν και χρειάζονται ολόπλευρη αντιμετώπιση για να επανέλθουν. Επίσης, πόσες φορές βλέπουμε μέλη ομάδων να «κάνουν» τους ψυχολόγους στα αποδυτήρια….με ολέθριες συνέπειες για όλους.

Μήπως οι ομάδες, τα σωματεία , τα γυμναστήρια, οι ακαδημίες ή οι σχολές χορού, πρέπει να σκεφτούν την ένταξη αθλητικών ψυχολόγων; Μήπως ο ρόλος ενός ψυχολόγου πρέπει επιτέλους να απομυθοποιηθεί; Όταν το σώμα σου «μιλάει» πας σε γιατρό, αλλά όταν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να είσαι λειτουργικός, φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια από ψυχολόγο… Έχουμε ακούσει σίγουρα την προετοιμασία των αθλητών σε διατροφικό επίπεδο πριν τον αγώνα αλλά όχι για την ψυχολογική προετοιμασία. Εχουμε ακούσει σίγουρα τη σειρά εξετάσεων που περνούν οι αθλητές στην αρχή της σεζόν, αλλά ούτε λόγος γίνεται για ψυχολογικές εξετάσεις και τεστ. Μια από τις μεγαλύτερες ακαδημίες ποδοσφαίρου στο εξωτερικό εντάσσει παιδιά ηλικίας 8 ετών με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά, αλλά, αν δεν πληρούνται τα ψυχολογικά κριτήρια, τα παιδιά δεν προχωράνε… Αυτό κάτι δείχνει και σίγουρα δεν είναι πιο έξυπνοι από εμάς, αλλά πιο συμφιλιωμένοι με την ιδέα ότι δεν είμαστε γνωστές όλων των αντικειμένων.

Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου σε αγώνες να παρατηρώ την πρόοδο ενός αθλητή και τη σημασία της ψυχολογικής του ετοιμότητας. Σε αθλητή υψηλού επιπέδου, ο οποίος αμείβεται αδρά και ξεχνάει πώς να εκτελεί βολές και τρίποντα. Αθλητής που επανέρχεται από τραυματισμό και αναπτύσσει φοβία, μη πάθει το ίδιο, όμως δεν υπάρχει ο χρόνος για τον περιμένουν. Πότε θα αποφασίσει να το αφήσει πίσω του και πολλές φορές απολύεται. Όμως, εκεί δεν φταίει ο ίδιος αλλά η διοίκηση που δεν διέθεσε ειδικό σε αυτόν το τομέα. Όλοι γνωρίζουμε το οικονομικό κομμάτι, όμως, μην περιμένουμε να συμβεί κάτι για να ευαισθητοποιηθούμε.

Πώς επηρεάζεται ένας αθλητής από τα social media; Νέοι αθλητές χρειάζεται να δίνουν συνεντεύξεις; Πολλά ακόμα ερωτήματα γεννιούνται…. Αν λίγα χρόνια πριν οι ομάδες διέθεταν ψυχολόγο δεν θα συνέβαιναν ολέθρια περιστατικά που κόστισαν περισσότερο όπως αποδείχτηκε στην ζωή τους αλλά και στην ομάδα….από έναν απλό μισθό…

Τελικά, μάλλον οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η πολυτέλεια έγκειται άλλου και όχι στην παρουσία αθλητικού ψυχολόγου. Εύχομαι σύντομα οι ομάδες και οι ομοσπονδίες να αποφασίσουν να εντάξουν στο δυναμικό τους αθλητικό ψυχολόγο ως αναγκαιότητα μέσα στο πλαίσιο της ολόπλευρης προετοιμασίας των αθλητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
0'
0 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1