Γεώργιος Ιατρού: Στην Όπερα του Αμβούργου για την αναβίωση της Οδύσσειας του John Neumeier
Ο διακεκριμένος Έλληνας βαρύτονος θα βρεθεί στην όπερα του Αμβούργου με αφορμή την αναβίωση του μπαλέτου Η Οδύσσεια του John Neumeier βασισμένου στο ομηρικό έπος, σε μουσική Γιώργου Κουρουπού. Ο Ιατρού θα ερμηνεύσει τη μοναδική άρια του έργου γραμμένη για βαρύτονο, υποδυόμενος τον μυθικό ήρωα Δημόδοκο.

Μετά την πολύ επιτυχημένη ερμηνεία του «Τειρεσία» στην Ευρωπαϊκή περιοδεία των «Βακχών» της Έλλης Παπακωνσταντίνου, ο διακεκριμένος βαρύτονος Γιώργος Ιατρού θα βρεθεί και πάλι στην κεντρική Ευρώπη για την πολυαναμενόμενη αναβίωση του μπαλέτου «Η Οδύσσεια» του John Neumeier. Με αφορμή τα 85α γενέθλια του παγκοσμίου φήμης Αμερικανού χορογράφου, η μουσική του Γιώργου Κουρουπού για το ομηρικό έπος, ζωντανεύει και πάλι στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου 30 χρόνια μετά. 

Ο Γεώργιος Ιατρού θα ερμηνεύσει την μοναδική και εξαιρετικά απαιτητική άρια του έργου γραμμένη για βαρύτονο, υποδυόμενος τον Δημόδοκο, τον τυφλό Φαίακα αοιδό και ποιητή, ο οποίος, αφού έχει βιώσει την φρίκη του πολέμου, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση παροξυσμού, κλαίει, ωρύεται και χάνει τα λόγια του προσπαθώντας να εξιστορήσει αυτά που είδε. 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του, ο Ιατρού μαθήτευσε με τον ίδιο τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό, με σκοπό την άρτια απόδοση της ερμηνείας του που όπως εξηγεί είναι ιδιαιτέρως σύνθετη:

«Η άρια του βαρυτόνου είναι αρκετά περίπλοκη. Φωνητικά εκτείνεται σε πολύ ακραίες περιοχές, έχει εξάρσεις δυναμικής από πολύ σιγανά μέχρι πολύ δυνατά σημεία, διακεκομμένο λόγο, έντονες ανάσες και ψήγματα όμορφων μελωδιών που διαταράσσουν το κλίμα φρίκης που βιώνει ο μυθικός ήρωας. Επιπλέον σε αυτό το σημείο του έργου, υπάρχει και μια συνομιλία με κάποια όργανα τα οποία έχουν φτιαχτεί συγκεκριμένα για αυτό το έργο». 

Ο Ιατρού θα βρεθεί στη σκηνή του Αμβούργου στις 28 Φεβρουαρίου και στις 1, 2 Μαρτίου 2024, ενώ θα εμφανιστεί και πάλι τον Ιούλιο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Χορού της Γερμανικής όπερας. 

Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε το 1995 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μουσική Γιώργου Κουρουπού, χορογραφία και σκηνοθεσία John Neumeier και σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Κόκκου. Ο Γ. Κουρουπός έχει τιμηθεί με το βραβείο «Ν. Καζαντζάκη» και με το διεθνές βραβείο Benois de la danse (1996), για το συμφωνικό του μπαλέτο Οδύσσεια, που δημιουργήθηκε σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής όπερας του Αμβούργου.

Λίγα λόγια για τον Γεώργιο Ιατρού

Ο Γεώργιος Ιατρού είναι βαρύτονος, περφόρμερ και δημιουργός.

Έχει τραγουδήσει σημαντικούς ρόλους του οπερατικού ρεπερτορίου, όπως Figaro στον Barbiere di Siviglia, Orfeo του Monteverdi, Marcello στην La Bohème, Valentin στον Faust, Eugene Onegin, Προμηθέας του C. Orff σε όπερες όπως Oper Köln, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνική Λυρική Σκηνή Ιρλανδίας, Grand Theater Avignon, Aalto Theater Essen, Theater Massenet, Dortmund Theater, Οper Bonn κ.α. και έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Graham Vick, Laurent Pelly, Lotte De Beer, D.Hilsdorf και Julian Chavaz και μαέστρους όπως οι Giacomo Sagripanti, Fabrizio Maria Carminati, Manlio Benzi, Matteo Beltrami, Tomáš Netopil, Sébastien Rouland. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ όπερας, Lied και θεάτρου όπως Bachfest Leipzig, Holland Festival, Festival de Marseille, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Young Artists Festival Bayreuth σε χώρους όπως Muziekgebouw Amsterdam, Tonhalle Düsseldorf, Kölner Philharmonie, Philharmonie Essen, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α.

Πραγματοποίησε πολυάριθμες παγκόσμιες πρεμιέρες, όπως Anna Nicole του M.A.Turnage, Prometheus Unbound του F.Scwenk, Ο θάνατος του Άντονυ του Χ.Γωγιού, the Fall of the house of Commons του Ο. Παπαιωάννου, ΣΤΡΕΛΛΑ του Μ. Παρασκάκη. 

Έχει κερδίσει βραβεία σε διαγωνισμούς τραγουδιού σε Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Είναι πτυχιούχος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;