Ευαγγελία Πλατανιώτη: Το πρόγραμμα «μαύρο κοράκι» που την ανέβασε στην κορυφή του κόσμου
Το πρόγραμμα «μαύρο κοράκι» που έφερε το χρυσό μετάλλιο στην Ευαγγελία Πλατανιώτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου στο καλλιτεχνικό σόλο.

Το «Black Raven» (μαύρο κοράκι) ήταν το θέμα της χορογραφίας με την οποία η Ευαγγελία Πλατανιώτη αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην καλλιτεχνική κολύμβηση. Η 29χρονη αθλήτρια έγραψε ιστορία κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην Ντόχα.

Με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Ευαγγελία Πλατανιώτη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα.

Η Πλατανιώτη μπήκε στον τελικό με την καλύτερη επίδοση του προκριματικού (270,1901) και εκτελώντας ακόμα καλύτερα το πρόγραμμά της, βαθμολογήθηκε με 272,9633, στο σύνολο, λαμβάνοντας στο καλλιτεχνικό κομμάτι 101.6500 βαθμούς και στην εκτέλεση 171.3133.

Η χορογραφία της Ευαγγελίας Πλατανιώτη είχε τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας (38.9000) από αυτές που εκτέλεσαν οι αθλήτριες που αγωνίστηκαν στον τελικό του τεχνικού σόλο της καλλιτεχνικής κολύμβησης, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. Συγκεντρώνοντας 272.9633 βαθμούς -ξεπερνώντας τους βαθμούς που συγκέντρωσε στον προκριματικό στον οποίο ήταν και πάλι πρώτη- η 30χρονη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής καλλιτεχνικής κολύμβησης.

 

Έφτασε τα 19 μετάλλια η Ελλάδα

Η Ελληνίδα αθλήτρια πέτυχε την κορυφαία επιτυχία μέχρι σήμερα στην καριέρα της. Το καλοκαίρι του 2022 στη Βουδαπέστη είχε φέρει τα πρώτα μετάλλια για την καλλιτεχνική κολύμβηση στα παγκόσμια πρωταθλήματα, τα χάλκινα από το τεχνικό και το ελεύθερο πρόγραμμα στο σόλο. Δυο χρόνια αργότερα χάρισε στην Ελλάδα το 5ο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωσης.

Είχαν προηγηθεί αυτό του Άρη Γρηγοριάδη στα 50μ. ύπτιο στο Μόντρεαλ το 2005, της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών στη Σαγκάη το 2011 και τα δύο από τον Σπύρο Γιαννιώτη στα 10 χλμ. open water, στη Σαγκάη (2011) και στη Βαρκελώνη (2013). Παράλληλα, η Ελλάδα έφθασε στα 19 μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα, που μεταφράζονται σε πέντε χρυσά, έξι ασημένια και οκτώ χάλκινα.

 

Ευαγγελία Πλατανιώτη: Οι δηλώσεις μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην Ντόχα

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη ήταν φανερά συγκινημένη όταν ανέβηκε στον βάθρο και άκουσε τον εθνικό μας ύμνο στο Aspire Dome. Όταν ρωτήθηκε για τη νίκη της και το μετάλλιο, η 29χρονη είπε:

«Πρέπει να ζυγίζει αρκετά. Είναι αρκετά βαρύ. Δεν έχω ξαναπάρει πιο βαρύ μετάλλιο. Αυτό το μετάλλιο κρύβει σκληρή δουλειά, πολλές ώρες προπόνησης, πολλή κούραση, πολύ πείσμα και πάρα πολλή θέληση»

Για το αν το γεγονός πως παρουσιάστηκε τελευταία έπαιξε ρόλο, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια κατέληξε:

«Μου αρέσει πάρα πολύ να αγωνίζομαι τελευταία. Είναι σαν να κλείνω την παράσταση. Πλέον δεν γίνεται κλήρωση για το πώς θα αγωνιστούμε, είναι με βάση την κατάταξή μας στον προκριματικό, αντιστρόφως βεβαίως. Ήταν η καλύτερη θέση που θα μπορούσα να έχω»

Παράλληλα, η Ευαγγελία Πλατανιώτη αποκάλυψε ότι έφτασε πολύ κοντά στην απόφαση να σταματήσει, τουλάχιστον από τα αγωνίσματα του σόλο, μετά την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση στη Φουκουόκα. Η ίδια υποστήριξε:

«Για να είμαι ειλικρινής, πέρυσι είχα σκοπό να μην συνεχίσω ως σολίστ γιατί είχα ελλιπή προετοιμασία. Ωστόσο, γνώριζα τις δυνατότητές μου γι’ αυτό και συνέχισα στη Ντόχα.

Θέλω να ευχαριστώ τις προπονήτριές μου, και της ομοσπονδίας αλλά και την προπονήτριά μου από την Ισπανία, ήταν και οι τέσσερις μαζί μου και ήταν η δύναμή μου για να συνεχίσω στο σόλο» 

 

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;