Dennys στο neolaia.gr: «Άλλο γκέι, άλλο queer, υπάρχει διαφορά»
«Το queer δεν είναι απλά ένας πιο συμπεριληπτικός όρος, είναι πολλά περισσότερα, είναι αγώνας, είναι ιστορία». Ο Dennys, το 19χρονο queer μοντέλο από την Ξάνθη, μιλά αποκλειστικά στο neolaia.gr για τις δυσκολίες που έχει βιώσει ως queer άτομο στην Ελλάδα, για τη ρευστότητα φύλου και την ελευθερία του queerness, ενώ αναφέρεται και στην πρόταση που δέχθηκε να συμμετάσχει στον νέο κύκλο του GNTM.

Ο Dennys είναι ένα 19χρονο queer μοντέλο από την Ξάνθη που έχει βρεθεί στη δημοσιότητα αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, μιλώντας μέσω Instagram, τόσο για τα βιώματά του ως queer άτομο στην Ελλάδα, όσο και για τις ομοφοβικές επιθέσεις που έχει ανά καιρούς δεχτεί.

Το μοντέλο έχει συνεργαστεί με διεθνή brands (Calvin Klein, Kylie Cosmetics, Dr Martins, Tommy Hilfiger, Jager Meister, κ.α.), ενώ ένα από τα μεγαλύτερα milestones που τον κάνουν περήφανο επαγγελματικά μέχρι στιγμής, είναι η πασαρέλα που έκανε για τον γνωστό μόδιστρο, Λάκη Γαβαλά, στα πλαίσια της εβδομάδας μόδας στο Ζάππειο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DENNYS (@jodennys)

Σήμερα, το νεαρό queer μοντέλο μιλάει στο neolaia.gr για τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στην Ελλάδα ως queer άτομο, για το bullying που έχει δεχτεί, για τη ρευστότητα φύλου και τη σημασία του queerness, για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ αναφέρεται και στην πρόταση που δέχθηκε να συμμετάσχει στον νέο κύκλο του γνωστού ριάλιτι μοντέλων GNTM.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DENNYS (@jodennys)

Αρχικά, ο Dennys αναφέρεται στα pronouns που χρησιμοποιεί, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το έμφυλο δίπολο, σε αντίθεση με την ελευθερία του queerness και της ρευστότητας φύλου που τον εκφράζει:

«Αυτοπροσδιορίζομαι ως ένα gender fluid queer άτομο και οι αντωνυμίες που χρησιμοποιώ είναι ο/η/το, με εκφράζουν εξίσου και δεν με προσβάλει καμία. Συνήθως συστήνομαι ως «ο», γιατί απλά το έχω συνηθίσει από μικρός, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε νιώθω εξίσου «η» και «το». Είναι όλο ρευστό μέσα μου. Είναι πολλά τα δίπολα γύρω μας, «αγόρι – κορίτσι», «γκέι – στρέιτ» και είναι σημαντικό νομίζω να καταλάβουμε ότι είναι εντάξει αν σε κάποιες φάσεις της ζωής μας δεν χρησιμοποιούμε κάποια ταυτότητα και δεν προσδιοριζόμαστε με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο. Το σημαντικό είναι να αισθανόμαστε όμορφα», λέει.

«Το queer δεν είναι απλά ένας πιο συμπεριληπτικός όρος, είναι πολλά περισσότερα, είναι αγώνας, είναι ιστορία».

Σχετικά με τον ετερο-χαρακτηρισμό του ως «gay άτομο» από πολλά μέσα ενημέρωσης, ο Dennys απαντά πως είναι και νιώθει queer, αναφέροντας τον λόγο για τον οποίο θέλει όλοι να μάθουν τη σημασία του queer, ως τον πιο συμπεριληπτικό όρο – «ομπρέλα» για όλα τα άτομα που -νιώθουν ότι- δεν ανήκουν στην κατηγορία των straight ή/και cisgender.

Όπως λέει: «Το βιώνω αρκετά κακοποιητικά, είναι κάτι που με ενοχλεί πολύ και έχω ζητήσει πολλές φορές να κατέβουν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μένα ως γκέι. Νιώθω άβολα με αυτό γιατί δεν είμαι «γκέι», είμαι queer, υπάρχει διαφορά. Το queer είναι κάτι άλλο, είναι μια μεγάλη αγκαλιά για όλ@. Αυτό που πρεσβεύω και θέλω να ακουστεί όσο πιο δυνατά γίνεται στην Ελλάδα είναι η queer θεωρία, η οποία αμφισβητεί τις ετεροκανονικές κοινωνικές νόρμες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα και ισχυρίζεται ότι οι έμφυλοι ρόλοι είναι κοινωνικές κατασκευές. Το queer, λοιπόν, δεν είναι απλά ένας πιο συμπεριληπτικός όρος, είναι πολλά περισσότερα, είναι αγώνας, είναι ιστορία».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DENNYS (@jodennys)

Αναφορικά με τις δυσκολίες που έχει βιώσει στην Ελλάδα ως queer άτομο και queer μοντέλο, ο Dennys λέει πως «η ζωή ενός queer ατόμου στην Ελλάδα και ακόμη και στην Αθήνα, είναι πολύ συχνά “εφιάλτης”». Και συνεχίζει: «Έχω μιλήσει ανοιχτά για βίαιες επιθέσεις που έχω δεχθεί στο δρόμο, δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι να δεχτούμε ούτε καν να ακούσουμε κάτι διαφορετικό. Πλέον, σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιώ τα μέσα, παρά μόνο ταξί μετά την τόση βία που έχω δεχθεί. Έχω δημοσιοποιήσει τουλάχιστον δύο περιστατικά που με σόκαραν και ένιωθα έτοιμος εκείνη τη στιγμή να τα μοιραστώ, ωστόσο, μου έχουν συμβεί δεκάδες. Η λεκτική κακοποίηση που δέχομαι είναι καθημερινό φαινόμενο όπου και αν βρίσκομαι, ακόμα και μέσα σε gay clubs υπάρχουν γέλια και μορφασμοί», υπογραμμίζει το μοντέλο και προσθέτει:

«Όπως και να έχει, είναι ακραίο όλο αυτό και δεν θα έπρεπε κανείς, καμία και κανένα μας να πέφτει θύμα κακοποίησης λόγω της όποιας “διαφορετικότητας”. Είμαι ένα άτομο που απαντάει στις λεκτικές επιθέσεις γιατί δεν είμαι καθόλου ΟΚ με το να γίνομαι το “παιχνίδι” κανενός στον δρόμο. Οι τραμπούκοι δεν είναι ποτέ προετοιμασμένοι να τους απαντήσει το “θύμα” στον δρόμο και συχνά μάλιστα δείχνουν να σοκάρονται. Όπως και να έχει, θέλει μεγάλη προσοχή η ατυχής συναναστροφή με “τραμπούκους” του δρόμου. Δεν θα πρότεινα σε κανένα να κάνει κάτι συγκεκριμένο σε ανάλογη περίπτωση. Να απαντάει δηλαδή όπως εγώ, είτε να μένει σιωπηλό. Είναι όλο πολύ προσωπικό, θέλει μεγάλη προσοχή το τονίζω και το καθένα μας πρέπει να αντιδρά όπως εκείνο νιώθει πιο άνετα».

Για την καριέρα του μέχρι στιγμής στον χώρο, ο Dennys λέει: «Ως μοντέλο νιώθω πολύ τυχερός, κυρίως διότι, λόγω της αναγνωρισιμότητάς μου πλέον κλείνω πολλές δουλειές και οι πελάτες που με ξέρουν θα με κλείσουν για αυτό που πρεσβεύω σαν Dennys. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι, το να κάνεις καριέρα όντας queer και πρεσβεύοντας μια διαφορετικότητα στο look σου, είναι πολύ δύσκολο. Χαίρομαι, όμως, για ό,τι έχω καταφέρει μέχρι στιγμής και κυρίως για το γεγονός ότι έχω φέρει την queer ορατότητα σε πολύ “mainstream” δουλειές. Παίζει να είμαι και ο πρώτος που το κάνει στην Ελλάδα; Who knows? (γέλια!). Το βασικό είναι ότι θέλω να ανοίξω όλους τους δρόμους, ακόμα και στις πιο mainstream δουλειές, και να ακολουθήσουν και άλλα παιδιά».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DENNYS (@jodennys)

Αναφορικά με τη νομοθέτηση πολιτικού γάμου και τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, το νεαρό μοντέλο απορρίπτει εξ αρχής το δίπολο «υπέρ ή κατά» για το θέμα και δηλώνει «υπέρ της αγάπης». Όπως λέει: «Είναι 2024 και μιλάμε για τα αυτονόητα, κουράζομαι και βαριέμαι πολύ. Πώς μπορείς να είσαι υπέρ ή κατά αυτού του νομοσχεδίου;», διερωτάται ο Dennys και προσθέτει πως: «Δεν είμαι ούτε υπερ ούτε κατά, είναι γελοίο να το συζητάμε υπό αυτούς τους όρους. Είμαι υπέρ της αγάπης, υπέρ των συναισθημάτων. Τι σημασία έχει αν ένα παιδί μεγαλώσει με μπαμπά-μαμά, μαμά-μαμά ή μπαμπά-μπαμπά; Καμία απολύτως. Σημασία έχει πόσο έτοιμοι είναι οι γονείς να δώσουν αγάπη στο παιδί. Είδαμε και το παραδοσιακό δίπολο μαμά-μπαμπάς…

«Ο κόσμος εκεί έξω είναι γεμάτος κακοποιητές διαφόρων ειδών… Συναισθηματικούς, λεκτικούς, σωματικούς κακοποιητές. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ανοίξουμε όλοι λίγο το μυαλό μας και τα μάτια μας και να βλέπουμε τους ανθρώπους για αυτό που είναι, να κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από τα αυτονόητα και τα προφανή».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DENNYS (@jodennys)

Για τον νέο κύκλο του Greece’s Next Top Model και την πρόταση που δέχτηκε να συμμετάσχει στο project, ο Dennys αποκαλύπτει στο neolaia.gr τα εξής: «Έχω δεχθεί πρόταση για τον ερχόμενο κύκλο του GNTM, το σκέφτηκα πολύ καλά, συμβουλεύτηκα ανθρώπους που συνεργάζομαι, πήρα τη γνώμη πολλών παιδιών από τους προηγμένους κύκλους και, παρότι η παραγωγή με ήθελε στο σπίτι, εγώ τελικά το απέρριψα. Νιώθω πολύ πλήρης αυτή τη στιγμή με αυτό που κάνω, τόσο σαν μοντέλο, όσο και σαν δημόσιο πρόσωπο και δουλεύω πολύ. Επαγγελματικά, λοιπόν, είμαι πολύ εντάξει και θεώρησα ότι το GNTM δεν θα μου έδινε τίποτα, για αυτό και το απέρριψα».

Για το εάν θα τον δούμε στο Pride τον προσεχή Ιούνιο, μας λέει: «Το Pride μου αρέσει σαν θεσμός και τον στηρίζω, πήγα και πέρσι και πρόπερσι και ήταν δύο από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες της ζωής μου, τόση αγάπη, τόσο φως. Αυτά χρειαζόμαστε σαν κοινωνία, αυτά μας λείπουν. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την διοργάνωση του Pride και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνεργασία φέτος και να κάνουμε και μαζί κάτι. Θα δείξει… Είναι όλο πολύ στον αέρα ακόμα και βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Stay tuned!».

Κλείνοντας, ο Dennys λέει στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το μόντελινγκ, τα εξής: «9 στα 10 μηνύματα που παίρνω είναι από παιδιά της ηλικίας μου, αλλά και εφήβους που με ρωτούν τι να κάνουν και πώς να ξεκινήσουν το μόντελινγκ. Η συμβουλή που θα δώσω είναι επιμονή, υπομονή και πολύ σκληρή δουλειά. Εμένα δεν μου χαρίστηκε τίποτα, κανένα modelling agency της Αθήνας δεν με ήθελε στην αρχή και γελούσαν όλοι μαζί μου, λέγοντάς μου πως δε θα κάνω ποτέ τίποτα. Αν θέλετε κάτι πραγματικά και το ζητάει σαν τρελή η καρδιάς σας, το σύμπαν θα συνωμοτήσει και θα σας το δώσει. Αν δεν σας το δώσει ενώ νομίζετε πως προσπαθείτε, είτε θα πρέπει να προσπαθήσετε ακόμα περισσότερο, είτε απλά δεν έχει έρθει ακόμα η σωστή στιγμή».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DENNYS (@jodennys)

Διαβάστε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
0'
77 - 60
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;