Η παγκόσμια «επιδημία» των γυναικοκτονιών
Όλες οι γνωστές γυναικοκτονίες στην Ελλάδα το 2023 και η επείγουσα ανάγκη για συνεχείς πρωτοβουλίες υπεράσπισης και πολιτικές επιπτώσεις με στόχο την προώθηση του κοινωνικού μετασχηματισμού και την αντιμετώπιση των θεμελιωδών παραγόντων που συμβάλλουν στη βία με βάση το φύλο.

Μόλις χθες (8/1) έγινε δυστυχώς γνωστή η πρώτη γυναικοκτονία στην Ελλάδα για το 2024.

Δολοφονημένη μέσα σε μπαούλο, σε ερημική τοποθεσία της Χαλκιδικής, ανάμεσα στην Τρίγλια και τη Γαλάτιστα, βρέθηκε η 41χρονη που αγνοείτο από την Πρωτοχρονιά, στη Θεσσαλονίκη. Στο μακάβριο εύρημα οδηγήθηκαν οι αρχές μετά την προσαγωγή ενός ατόμου, φίλου του συντρόφου της εγκύου και μητέρας άλλου ενός 13χρονου παιδιού, τα δακτυλικά αποτυπώματα του οποίου εντοπίστηκαν στο σπίτι όπου διέμενε η άτυχη γυναίκα με τον άνθρωπο με τον οποίο είχε σχέση.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα υπέδειξε κατά την εξέτασή του αυτός ο φίλος του συντρόφου της άτυχης Γεωργίας, η οποία βρισκόταν στον τρίτο μήνα της κύησής της. Κατά τις ίδιες πηγές, ομολόγησε ότι το έγκλημα διέπραξε ο φίλος της, δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει εξηγήσει το γιατί τη σκότωσε, ενώ είπε ακόμη ότι μαζί με τον σύντροφό της μετέφεραν το πτώμα της στο σημείο που τους οδήγησε.

Για τη δολοφονία της γυναίκας έχουν προσαχθεί τόσο ο φίλος όσο και ο σύντροφός της. Ο πρώτος είναι άτομο που κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει τις Αρχές.

Γυναικοκτονίες: Ένα φαινόμενο που μαστίζει την υφήλιο

Το «Per Giulia e per tutte» («Για την Τζούλια και για όλες») αντηχούσε στους δρόμους της Ιταλίας στα μέσα Νοεμβρίου 2023. Χιλιάδες γυναίκες, ακτιβίστριες και υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν και να δείξουν αλληλεγγύη με την 22χρονη φοιτήτρια Τζούλια Τσεκετίν , η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην φίλο της το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου 2023. Η οργή για τη δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας δημιούργησε ένα κύμα διαμαρτυρίας που αντήχησε πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας τις εβδομάδες μετά το περιστατικό.

Η περιήγηση στη σελίδα Γυναίκες για την Αλλαγή στο Twitter/X προκαλεί ένα κύμα συναισθημάτων που ταλαντεύεται συνεχώς πέρα ​​δώθε μεταξύ δυσπιστίας, θλίψης και θυμού. Η νοτιοαφρικανική ΜΚΟ είναι αφοσιωμένη στα δικαιώματα των γυναικών και καταγράφει όλες τις περιπτώσεις δολοφονιών γυναικών στη χώρα. Το ποσοστό γυναικοκτονιών στη Νότια Αφρική είναι πέντε φορές υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. κατά μέσο όρο εννέα γυναίκες δολοφονούνταν εκεί κάθε μέρα το 2022. Μια γρήγορη ματιά αποκαλύπτει μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά αναρτήσεων με τίτλο «In Memory of», καθεμία με ένα πορτρέτο μιας χαμογελαστής γυναίκας – ένας φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια των οποίων το νήμα της ζωής κόπηκε απότομα. Μία από αυτές είναι η Nombulelo Jessica Michael, μια κοινωνική λειτουργός που παρακολουθούσε μια υπόθεση γυναικοκτονίας (GBVF) στο δικαστήριο την τελευταία ημέρα που εθεάθη ζωντανή.

 

Ο όρος γυναικοκτονία περιγράφει την πιο ακραία μορφή βίας με βάση το φύλο. Το 2022, ο ΟΗΕ κατέγραψε 89.000 περιπτώσεις δολοφονιών εκ προθέσεως γυναικών και κοριτσιών παγκοσμίως. Το πενήντα πέντε τοις εκατό αυτών των δολοφονιών διαπράττονται από (πρώην) οικείους συντρόφους ή δράστες από το ίδιο το περιβάλλον του θύματος. Παρά το γεγονός ότι γενικά ποσοστά ανθρωποκτονιών μειώνονται, οι περιπτώσεις γυναικοκτονιών αυξάνονται συνεχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Και παρόλα αυτά, αυτά τα στοιχεία δίνουν μόνο μια κατακερματισμένη εικόνα μιας αμβλείας πραγματικότητας: ένας σημαντικός αριθμός θυμάτων γυναικοκτονίας (περίπου το 40 τοις εκατό) παραμένουν αγνοούμενοι στην έκθεση του ΟΗΕ, καθώς δεν κατηγοριοποιούνται ως φόνοι που σχετίζονται με το φύλο λόγω των παραλλαγών των εγκληματικών πρακτικές καταγραφής και έρευνας δικαιοσύνης σε όλα τα έθνη.

Με την έναρξη του νέου έτους, είναι καιρός να επισημανθεί η επείγουσα ανάγκη για συνεχείς πρωτοβουλίες υπεράσπισης και πολιτικές επιπτώσεις με στόχο την προώθηση του κοινωνικού μετασχηματισμού και την αντιμετώπιση των θεμελιωδών παραγόντων που συμβάλλουν στη βία με βάση το φύλο. Αλλά η πρόκληση απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που αναγνωρίζει τη διασταύρωση της υποκείμενης δυναμικής εξουσίας με τη μορφή μιας πατριαρχικής κοινωνίας, του ρατσισμού και των δομικών ανισοτήτων.

Αποσυναρμολόγηση των ριζών

Η Giulia και η Nombuelo ήταν δύο διαφορετικές γυναίκες, σε διαφορετικές ηπείρους, που έγιναν θύματα της ίδιας ανησυχητικής παγκόσμιας κρίσης βίας λόγω φύλου, επηρεάζοντας γυναίκες και κορίτσια σε διαφορετικά πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά πλαίσια. Στις πατριαρχικές κοινωνίες, η πανταχού παρούσα λαβή των παραδοσιακών κανόνων φύλου ενισχύει μια κουλτούρα όπου η βία κατά των γυναικών εξομαλύνεται. Αυτή η νόρμα ξεπερνά τα σύνορα και προσαρμόζεται σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια, ενώ διατηρεί τον καταπιεστικό της χαρακτήρα.

Αυτά τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις ενισχύουν συνεχώς προσδοκίες θηλυκότητας και αρρενωπότητας, υφαίνοντας επικίνδυνες αφηγήσεις κατηγοριών των θυμάτων. Ως αποτέλεσμα, είναι σύνηθες ο δημόσιος λόγος γύρω από τη βία με βάση το φύλο και τις γυναικοκτονίες να χαρακτηρίζεται από την ανάρμοστη συμπεριφορά μιας νεαρής γυναίκας που πίνει αλκοόλ και πηγαίνει μόνη της στο σπίτι τη νύχτα, αντί να επικεντρώνεται σε εκφράσεις θλίψης, συλλυπητήρια και δίκαιη αγανάκτηση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι απεικονίσεις και οι αφηγήσεις των μέσων ενημέρωσης πρέπει να αλλάξουν και να διηγηθούν τις ιστορίες από τη σκοπιά του θύματος, αποφεύγοντας τα στυλιστικά όργανα που αντλούνται από ερωτικές τραγωδίες και τον εντυπωσιασμό.

Αλλά ποιες άλλες αιτίες υπάρχουν για την αύξηση των κρουσμάτων γυναικοκτονιών; Η πανδημία Covid-19, που ανάγκασε τους ανθρώπους να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι, ενέτεινε πάρα πολύ την έκταση της βίας κατά των γυναικών. Έσπρωξε επίσης τους ανθρώπους σε οικονομική αβεβαιότητα και οικονομική δυσπραγία, η οποία έγινε ένας κρίσιμος κινητήριος παράγοντας για τη βία με βάση το φύλο. Οι κυβερνητικές αρχές, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και οι εταίροι της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο ανέφεραν σημαντικά αυξημένες εκκλήσεις για βοήθεια σε γραμμές βοήθειας για την ενδοοικογενειακή βία εκείνη την περίοδο. Τα διαταραγμένα συστήματα υποστήριξης, η εντατικοποίηση των προϋπαρχουσών εντάσεων, τα κατακλυσμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και η περιορισμένη κινητικότητα, κατέστησαν πρόκληση για τα θύματα να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη.

Περισσότερο από αυτό, η επισιτιστική ανασφάλεια είναι επίσης συνυφασμένη με την έκθεση των γυναικών στην ενδοοικογενειακή βία. Οι οικονομικοί ρόλοι των γυναικών, ειδικά ως μη αμειβόμενων φροντιστών πλήρους απασχόλησης, συνδέονται με υψηλότερη πιθανότητα να βιώσουν βία, όπως τονίζεται σε έκθεση του ΟΗΕ. Επιπλέον, οι γυναίκες με εισόδημα βιώνουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και μειωμένη αντίληψη της βίας — απεικονίζοντας τη δυναμική της επιβλαβούς δύναμης που διαιωνίζει τις γυναικοκτονίες και τη βία βάσει φύλου και τη σύνδεσή τους με την οικονομική εξάρτηση των γυναικών. Κατά συνέπεια, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την οικονομική ανεξαρτησία, παρέχοντας στις γυναίκες τους πόρους και την υποστήριξη που χρειάζονται για να ξεφύγουν από καταχρηστικές καταστάσεις, όπως καταφύγια και άλλα κέντρα βοήθειας: σε 46 ευρωπαϊκές χώρες, 3 087 καταφύγια παρέχουν 39 130 κρεβάτια για γυναίκες και παιδιά, αλλά λόγω προβλημάτων χωρητικότητας και χώρου, είναι αδύνατο να παρασχεθεί κατάλυμα σε όλους όσους αναζητούν βοήθεια.

Όταν εξετάζουμε το φαινόμενο των γυναικοκτονιών και της βίας με βάση το φύλο, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο ρατσισμός ενισχύει την ευαλωτότητα των γυναικών και των κοριτσιών — ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από περιθωριοποιημένες κοινότητες. Στο πλαίσιο των γυναικοκτονιών, η φυλετική δυναμική διασταυρώνεται με τη βία με βάση το φύλο, δημιουργώντας σύνθετες προκλήσεις για τις έγχρωμες γυναίκες. Η Απογραφή Γυναικοκτόνων, η οποία τεκμηριώνει γυναίκες που δολοφονούνται από άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει την εθνικότητα μόνο 22 από τα 110 θύματα. Αυτή η έλλειψη δεδομένων στην τεκμηρίωση της εθνικότητας των θυμάτων οδηγεί σε ανεπαρκή συμπεράσματα και εξετάσεις, οι οποίες αγνοούν τις πολιτισμικές συνθήκες, τις επιρροές, καθώς και τις διακοινοτικές ανισότητες. Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι γυναίκες από εθνικές μειονότητες και αυτόχθονες ομάδες μπορεί να αντιμετωπίσουν διακρίσεις λόγω παραγόντων όπως η εθνικότητα, η γλώσσα και η θρησκεία. Αυτή η προκατάληψη τις θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο από διάφορες αντιξοότητες, όπως περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ή υψηλότερους κινδύνους να βιώσουν βία από αγνώστους. Τέλος, πολλές έγχρωμες γυναίκες φοβούνται να εμπλακούν με την αστυνομία αρχικά λόγω ανησυχιών για διακρίσεις ή έλλειψη υποστήριξης, εμποδίζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων που αντιμετωπίζουν οι περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα ζητήματα να επεκταθούν και στην επιβολή του νόμου. Οι νομικές και πολιτικές απαντήσεις δεν μπορούν να είναι τυφλές σε δομικές ανισότητες που επηρεάζουν δυσανάλογα τις περιθωριοποιημένες κοινότητες. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι ομάδες ακτιβιστών, οι ΜΚΟ που επιβλέπουν την επεξεργασία δεδομένων γυναικοκτονιών.

Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα τo 2023

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημος φορέας, υπεύθυνος για τη συλλογή στοιχείων, την καταγραφή και την ανάλυση των κοινωνικών χαρακτηριστικών των γυναικοκτονιών.

Για τo 2023 οι γυναικοκτονίες που έγιναν γνωστές είναι 12 στον αριθμό:

  • 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, ΝΙΚΑΙΑ

 54χρονη γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, έπεσε νεκρή από τα χέρια του ίδιου του συζύγου της στο σπίτι της.

  • 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023, ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

Γυναίκα 71 χρόνων βρέθηκε δολοφονημένη από τον ίδιο το παιδί της μέσα στο αυτοκίνητό σε αγροτική περιοχή της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης από πυροβολισμό κυνηγετικού όπλου.

  •  22 ΜΑΙΟΥ 2023, ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

39χρονη δολοφονήθηκε από τον 36χρονο σύζυγό της, μπροστά στα μάτια του 8χρονου παιδιού της.

  •  22 ΜΑΙΟΥ 2023, ΚΟΖΑΝΗ

86χρονη, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου από τον 61χρονο γιό της.

  • 23 ΜΑΙΟΥ 2023, ΑΘΗΝΑ

Δολοφόνησε με 20 μαχαιριές την 60χρονη πρώην σύντροφό του, Χρυσή Μπέζα στην πλατεία της Βαρβακείου Αγοράς

  • 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 ΚΩΣ

Η σορός της 27χρονης Αναστάζια Ρουμπίνσκα, βρέθηκε μέσα σε σακούλα η οποία ήταν σκεπασμένη με κλαδιά, από μια εθελόντρια που συμμετείχε στις έρευνες. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι η 27χρονη ήταν γυμνή και το σώμα της τυλιγμένο με σεντόνι. Στη συνέχεια οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 32χρονου από το Μπαγκλαντές με την κατηγορία της αρπαγής. Ο άντρας φέρεται να είπε ότι συνάντησε την κοπέλα το βράδυ που εξαφανίστηκε, συνευρέθηκαν ερωτικά στο σπίτι του και στη συνέχεια την άφησε σε συγκεκριμένο σημείο το οποίο ερεύνησε η αστυνομία χωρίς όμως να βρει κάτι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο συλληφθείς είχε βγάλει εισιτήριο για να φύγει από τη χώρα.

  • 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023, ΑΘΗΝΑ

Όλα συνέβησαν τις απογευματινές ώρες της 10ης Ιουλίου, όταν η τρανς Άννα Ιβάνκοβα εντοπίστηκε νεκρό στο διαμέρισμα όπου διέμενε, φέροντας πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι, την τραχηλική χώρα, στη ραχιαία επιφάνεια, στον αριστερό βραχίονα, στην κοιλιακή χώρα καθώς και στα άνω άκρα. Παράλληλα, οι αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί, είδαν μπροστά τους ένα διαμέρισμα που έμοιαζε με χώρο εκτεταμένης έρευνας και προηγηθείσας πάλης, ενώ εντόπισαν και πλήθος κηλίδων αίματος. Ο δράστης συνελήφθη από την Αστυνομία λίγες ημέρες έπειτα. Πρόκειται για έναν 35χρονο αλλοδαπό.

  • 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023, ΧΑΛΚΙΔΑ

Το μεσημέρι της 20ης Ιουλίου, 84χρονη γυναίκα πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής με κυνηγετική καραμπίνα από τον 88χρονο σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους στην Χαλκίδα.

  • 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023, ΠΑΤΡΑ

55χρονη γυναικα βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της μία μέρα μετά την δολοφονία, δηλαδή την Πέμπτη 27 Ιουλίου, από φιλικό της πρόσωπο που ειδοποίησε την αστυνομία. Εξ’ αρχής οι έρευνες εστίαζαν στον ανιψιό της 55χρονης. Ο ίδιος φέρεται να αρνείται την κατηγορία.

  • 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

38χρονος αστυνομικός δολοφόνησε τη 42χρονη πρώην σύζυγό του με κυνηγετική καραμπίνα στο σπίτι της και μετά αυτοκτόνησε.

  • 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

42χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό από τον 69χρονο πατέρα της μέσα στο διαμέρισμά της.

  • 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΣΑΛΑΜΙΝΑ

71χρονος εκτελεί με καραμπίνα τη 43χρονη σύντροφό του. Η γυναίκα ήταν μητέρα ενός παιδιού από προηγούμενο γάμο και είχε καταγγείλει τον δράστη για ενδοοικογενειακή βία.

Η απελευθέρωση του Όσκαρ Πιστόριους και οι αντιδράσεις

Ελεύθερος ο Οσκαρ Πιστόριους, οι αντιδράσεις της μητέρας της Στέενκαμπ. Ο Όσκαρ Πιστόριους, που σήμερα είναι 37 ετών και καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νότιας Αφρικής σε 13 χρόνια φυλάκισης, όπως ανακοίνωσε το τμήμα σωφρονιστικών υπηρεσιών, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους σχεδόν 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.

Μετά την απόφαση του Νοεμβρίου, ο πρώην πρωταθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται πλέον σπίτι του

Ο 37χρονος είχε πυροβολήσει την Στέενκαμπ ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, ισχυριζόμενος πως την πέρασε για ληστή.

 

Οι εισαγγελείς έκριναν ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη και πυροβόλησε τη Ρίβα Στέενκαμπ αφού διέφυγε στην τουαλέτα μετά από καυγά. Σύμφωνα με το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών (DCS) της Νότιας Αφρικής, ο Πιστόριους θα ολοκληρώσει το υπόλοιπο της ποινής του στο κοινοτικό σύστημα διορθώσεων της χώρας. Θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του DCS και θα υπόκειται σε όρους αποφυλάκισης μέχρι τη λήξη της ποινής του τον Δεκέμβριο του 2029.

Θα υπάρχει ένας υπάλληλος παρακολούθησης, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνεται όταν ο Πιστόριους αναζητά ευκαιρίες εργασίας ή μετακομίζει σπίτι. Θα πρέπει να παρακολουθεί θεραπείες για θέματα θυμού και ζητήματα βίας με βάση το φύλο, ενώ θα κάνει και κοινωφελή εργασία. Αναμένεται να μείνει στην έπαυλη του θείου του στην Πρετόρια.

Η αντίδραση της μητέρας

«Γνωρίζαμε πάντα ότι η αναστολή είναι μέρος του νομικού συστήματος της Νότιας Αφρικής και πάντα λέγαμε ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται» δήλωσε η μητέρα της Στέενκαμπ, Τζουν, σε ανακοίνωσή της.

«Η αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους με αναστολή, υπό ορισμένους όρους, επιβεβαίωσε την πίστη του Μπάρι και τη δική μου πίστη στο νοτιοαφρικανικό σύστημα δικαιοσύνης», δήλωσε αναφερόμενη στον εκλιπόντα σύζυγό της.

«Εμείς που μένουμε πίσω, είμαστε αυτοί που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης» ανέφερε μετά την αποφυλάκιση του Πιστόριους, η μητέρα της Ρίβα, Τζουν

«Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν, οι οποίοι περιλαμβάνουν μαθήματα διαχείρισης θυμού και προγράμματα για την έμφυλη βία, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η βία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» τόνισε.

«Υπήρξε δικαιοσύνη για τη Ρίβα;» διερωτήθηκε. «Έχει τιμωρηθεί επαρκώς ο Όσκαρ; Ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη αν το αγαπημένο σου πρόσωπο δεν μπορεί να επιστρέψει, και κανένας χρόνος έκτισης ποινής δεν θα φέρει πίσω τη Ρίβα. Εμείς που μένουμε πίσω, είμαστε αυτοί που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης» κατέληξε η ίδια.

 

Γυναικοκτονίες: Νομική αλλαγή σε εξέλιξη;

Από την Ιταλία μέχρι τη Νότια Αφρική και την Αμερική, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από φεμινιστικά κινήματα, ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς να βάλουν τις γυναικοκτονίες στην πολιτική ατζέντα. Πόσο επιτυχημένες ήταν όμως αυτές οι κινήσεις; Όπως υποδηλώνει μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η πρόληψη των γυναικοκτονιών συνδέεται στενά με τις νομικές απαντήσεις στην ενδοοικογενειακή βία, μια κοινωνική επανεξέταση αποτελεί μόνο ένα μέρος της εξίσωσης — πρέπει να ακολουθήσουν νομικές συνέπειες και πολιτικές επιπτώσεις.

Πάντως, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να λέμε τις ιστορίες των γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο που δολοφονήθηκαν βάναυσα. Οι ιστορίες τους πρέπει να οδηγήσουν σε συλλογική δράση, η οποία απαιτεί όχι απλώς συμπάθεια αλλά συστημική αλλαγή και ενισχύει συνεχώς τις φωνές των φιμωθέντων.

Με πληροφορίες από IPS

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1