Πανελλήνιες 2024: Σπουδές στην εγκληματολογία - Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις
Τι είναι η εγκληματολογία και τι σπουδές πρέπει να κάνεις για να ασχοληθείς με το αντικείμενο; Πού μπορείς να εργαστείς; Διάβασε στο neolaia.gr όσα πρέπει να ξέρεις για τις σπουδές και τις προοπτικές απασχόλησης του εγκληματολόγου.

Πανελλήνιες 2024: Πώς θα γίνω εγκληματολόγος; Τι σπουδές πρέπει να κάνω; Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα έχουν οι υποψήφιοι/-ες που ενδιαφέρονται για τον κλάδο της εγκληματολογίας. Διαβάστε στο παρόν άρθρο του neolaia.gr όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις σπουδές και το επάγγελμα του εγκληματολόγου. 

Ας τα πάρουμε από την αρχή…

Αν νομίζεις ότι με το να σπουδάσεις εγκληματολογία, θα εξιχνιάζεις εγκλήματα όπως στο CSI, η αλήθεια δεν είναι  ακριβώς έτσι. Ένας εγκληματολόγος μελετά την εγκληματικότητα για να  βρει τα αίτια, τις συνέπειες αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης. Στην Ελλάδα, όσον αφορά την αστυνομική έρευνα για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος, την αναλαμβάνει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, στην οποία εργάζονται αστυνομικοί, αξιωματικοί, αλλά και επιστήμονες, βοηθητικοί και υποστηρικτικοί υπάλληλοι.

Επομένως, εκτός από εκπαιδευμένους αστυνομικούς, στην εγκληματολογική υπηρεσία προσλαμβάνονται με ειδική προκήρυξη και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως: βιολόγοι, φυσικοί, βιοχημικοί, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί και προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τι είναι η εγκληματολογία;

  • Εγκληματολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την καταγραφή και τη μελέτη της εγκληματικότητας, τη διερεύνηση των μορφών και των παραγόντων εκδήλωσης εγκληματικών πράξεων, καθώς και με την ανάλυση των τάσεων της σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής.
  • Η Εγκληματολογία αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυσύνθετο επιστημονικό κλάδο γνώσης, στον οποίο συνεισφέρουν η Κοινωνιολογία, η Ψυχολογία, η Ψυχιατρική, η Ανθρωπολογία, η Στατιστική, η Νομική και η Βιολογία.

Με τι ασχολείται, λοιπόν, ένας εγκληματολόγος;

  • Μελετά το έγκλημα ως ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο και διερευνά τα αίτια, τις συνέπειες και τους τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισής του.
  • Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αμιγώς σπουδές που σε οδηγούν απευθείας στο επάγγελμα του εγκληματολόγου. To πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου περιλαμβάνει μαθήματα εγκληματολογίας, ενώ φυσικά υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης στο συγκεκριμένο πεδίο, το οποίο μπορούν να ολοκληρώσουν απόφοιτοι κοινωνιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, ψυχολογίας, κοινωνικής εργασίας, νομικής κ.α.
  • Σημαντικό: Αν τελειώνεις τώρα το Λύκειο και σε ενδιαφέρει η εγκληματολογία, πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς αν σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις ένα από τα αντικείμενα όπως: κοινωνιολογία, ψυχολογία, βιολογία, χημεία ή πληροφορική και στη συνέχεια αν θα ήθελες να εξειδικευτείς και να ακολουθήσεις τα βήματα ενός εγκληματολόγου.

Πού μπορείς όμως να εργαστείς ως εγκληματολόγος;

  • Ως εξειδικευμένος επιστήμονας και σύμβουλος σε κρατικές, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης,
  • Στην Αστυνομία,
  • Σε σωφρονιστικά ιδρύματα
  • Σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες είτε του κράτους, των δήμων, αλλά και ιδιωτικών φορέων,
  • Ως ερευνητής για κυβερνητικές υπηρεσίες ή ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα εν λόγω θέματα, όπως μέτρηση και ανάλυση της εγκληματικότητας, προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων ειδών εγκληματικότητας, κτλ.

Επομένως, αν τελειώνεις το Λύκειο πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς αν σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις ένα από τα παραπάνω αντικείμενα, όπως κοινωνιολογία, ψυχολογία, βιολογία, χημεία ή πληροφορική και στη συνέχεια αν θα ήθελες να εξειδικευτείς και να ακολουθήσεις τα βήματα ενός εγκληματολόγου.

Δείτε το παρακάτω βίντεο, όπου ο σύμβουλος σπουδών της Orientum, σου λέει 5 πέντε χρήσιμα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το επάγγελμα του Εγκληματολόγου:

Στην Orientum μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού, για να βρεις και εσύ αυτό που σου ταιριάζει!

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;