Εγκληματολογία: Τι σπουδές πρέπει να κάνεις για να ασχοληθείς με το επάγγελμα
Πώς θα γίνω εγκληματολόγος; Τι σπουδές πρέπει να κάνω; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις σπουδές και το επάγγελμα του εγκληματολόγου.

Αν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με τον κλάδο της εγκληματολογίας και δίνεις Πανελλήνιες το 2024, τότε συνέχισε την ανάγνωση και ενημερώσου για τις σπουδές και το επάγγελμα του εγκληματολόγου.

Αρχικά:

Τι είναι η εγκληματολογία;

  • Εγκληματολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την καταγραφή και τη μελέτη της εγκληματικότητας, τη διερεύνηση των μορφών και των παραγόντων εκδήλωσης εγκληματικών πράξεων, καθώς και με την ανάλυση των τάσεων της σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής.
  • Η Εγκληματολογία αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυσύνθετο επιστημονικό κλάδο γνώσης, στον οποίο συνεισφέρουν η Κοινωνιολογία, η Ψυχολογία, η Ψυχιατρική, η Ανθρωπολογία, η Στατιστική, η Νομική και η Βιολογία.

Τι κάνει ένας εγκληματολόγος;

  • Ένας εγκληματολόγος μελετά το έγκλημα ως ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο και διερευνά τα αίτια, τις συνέπειες και τους τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισής του.
  • Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αμιγώς σπουδές που σε οδηγούν απευθείας στο επάγγελμα του εγκληματολόγου. To πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου περιλαμβάνει μαθήματα εγκληματολογίας, ενώ φυσικά υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης στο συγκεκριμένο πεδίο, το οποίο μπορούν να ολοκληρώσουν απόφοιτοι κοινωνιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, ψυχολογίας, κοινωνικής εργασίας, νομικής κ.α.
  • Σημαντικό: Αν τελειώνεις τώρα το Λύκειο και σε ενδιαφέρει η εγκληματολογία, πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς αν σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις ένα από τα αντικείμενα όπως: κοινωνιολογία, ψυχολογία, βιολογία, χημεία ή πληροφορική και στη συνέχεια αν θα ήθελες να εξειδικευτείς και να ακολουθήσεις τα βήματα ενός εγκληματολόγου.

Δηλαδή, δεν θα εξιχνιάσω εγκλήματα όπως κάνουν στο CSI;

Όχι. Στην Ελλάδα, όσον αφορά την αστυνομική έρευνα για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος, την αναλαμβάνει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, στην οποία εργάζονται αστυνομικοί, αξιωματικοί, αλλά και επιστήμονες, βοηθητικοί και υποστηρικτικοί υπάλληλοι.

Επομένως, εκτός από εκπαιδευμένους αστυνομικούς, στην εγκληματολογική υπηρεσία προσλαμβάνονται με ειδική προκήρυξη και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως: βιολόγοι, φυσικοί, βιοχημικοί, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί και προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πού μπορείς να εργαστείς αν σπουδάσεις εγκληματολογία;

  • Ως εξειδικευμένος επιστήμονας και σύμβουλος σε κρατικές, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης,
  • Στην Αστυνομία,
  • Σε σωφρονιστικά ιδρύματα
  • Σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες είτε του κράτους, των δήμων, αλλά και ιδιωτικών φορέων,
  • Ως ερευνητής για κυβερνητικές υπηρεσίες ή ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα εν λόγω θέματα, όπως μέτρηση και ανάλυση της εγκληματικότητας, προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων ειδών εγκληματικότητας, κτλ.

Επομένως, αν τελειώνεις το Λύκειο πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς αν σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις ένα από τα παραπάνω αντικείμενα, όπως κοινωνιολογία, ψυχολογία, βιολογία, χημεία ή πληροφορική και στη συνέχεια αν θα ήθελες να εξειδικευτείς και να ακολουθήσεις τα βήματα ενός εγκληματολόγου.

Δείτε το παρακάτω βίντεο, όπου η Βιολέττα Μουστακαλή, σύμβουλος σπουδών της Orientum, απαντά στο πιο συχνό ερώτημα των μαθητών:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;