Αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα η βορειοδυτική Ευρώπη - Ρεκόρ ψύχους στη Σουηδία
Ρεκόρ ψύχους στη Σουηδία με θερμοκρασίες κάτω των -40 βαθμών Κελσίου

Αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της τελευταίας από μια σειρά καταιγίδων του Ατλαντικου, οι οποίες προκάλεσαν βροχές και χιονοπτώσεις, βρίσκεται η βορειοδυτική Ευρώπη, την ώρα που η βόρεια Σκανδιναβία καταγράφει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Στη βόρεια Γαλλία, τα συνεργεία διάσωσης βοήθησαν κατοίκους να απομακρυνθούν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους στην πόλη Αρκ στο Πα ντε Καλέ, μια περιοχή που πλημμύρισε για δεύτερη φορά τους τελευταίους δύο μήνες, έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Οι αρχές έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό, καθώς ακόμα 20-40 χιλιοστόμετρα βροχής αναμένονται τις επόμενες ώρες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο ποταμός Αά θα υπερχειλίσει.

«Την πρώτη φορά, σκέφτεσαι είναι κακοτυχία, όμως τη δεύτερη φορά, αρχίζει να πλήττει το ηθικό και το πορτοφόλι σου», δήλωσε ο κάτοικος της Αρκ, Αντονί Ρισεβέν, καθώς τον απομάκρυναν από το σπίτι του. «Αρχίζεις να διερωτάσαι για το μέλλον».

Την ίδια ώρα, ένα φέριμποτ από τη Νορβηγία με προορισμό τη Δανία και περίπου 900 επιβάτες, δεν κατάφερε να δέσει στην Κοπεγχάγη, εξαιτίας της καταιγίδας και ανέμενε να καταλαγιάσουν οι ισχυροί άνεμοι, αν και αυτό ενδεχομένως δεν θα συμβεί πριν από το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε η ναυτιλιακή εταιρεία DFDS.

Στη Νορβηγία, στην πόλη Κρίστιανσαντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν τα σχολεία και ακύρωσαν τα δρομολόγια όλων των δημοσίων λεωφορείων, εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων.

Η ίδια καταιγίδα, που έχει ονομαστεί Χενκ, στην άλλη πλευρά της Βόρειας Θάλασσας, προκάλεσε θύελλες και ισχυρές βροχοπτώσεις σε τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας την Τρίτη, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, προβλήματα στις μετακινήσεις και να κλείσουν κεντρικοί δρόμοι εξαιτίας των πλημμυρών.

Δέντρα έπεσαν σε δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας μοτοσικλετιστής στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Επιπλέον, μια 59χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην επαρχία της Ανατολικής Φλάνδρας του Βελγίου την Τρίτη, αφότου τη χτύπησε ένας φράκτης εν μέσω ισχυρής βροχόπτωσης στη χώρα, δήλωσε η τοπική κυβερνήτης Καρίνα Βαν Κάουτερ, σε μια ανακοίνωση την Τετάρτη.

Στη Λαπωνία, στη βόρεια Φινλανδία, μια γυναίκα που αγνοείτο από χθες, ενώ έκανε σκι εν μέσω χιονοθύελλας, βρέθηκε αργότερα νεκρή έχοντας παρασυρθεί από μια χιονοστιβάδα. Οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα για τον εντοπισμό του παιδιού της, έγινε γνωστό από τη φινλανδική αστυνομία.

Ευρώπη – Σουηδία: Ρεκόρ ψύχους με θερμοκρασίες κάτω των -40 βαθμών Κελσίου

Την Τετάρτη, η Σουηδία κατέγραψε τη χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και 25 χρόνια για τον Ιανουάριο στην επικράτειά της, ήτοι μείον 43,6 βαθμούς Κελσίου στο βορειότερο τμήμα της.

«… Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία τον Ιανουάριο που η Σουηδία γνώρισε από το 1999», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματίας Λιντ, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Σουηδίας SMHI.

Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε στον σταθμό Κβίκγιοκ-Ορενγιάρκα, στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας. «Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί σε αυτήν την περιοχή από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις» στο σημείο το 1888, συμπλήρωσε.

Το θερμόμετρο σε πολλούς άλλους σταθμούς στη βόρεια Σουηδία, όπως στη Λαπωνία, έδειξε σήμερα θερμοκρασίες χαμηλότερες από -40 βαθμούς Κελσίου.

«Παρήγγειλα φαγητό για να πάρω μαζί μου χθες. Επειτα από περπάτημα τριάντα λεπτών, το αναψυκτικό είχε παγώσει», είπε μια χρήστρια του διαδικτύου, η Λίντα, στον ιστότοπο του τηλεοπτικού ομίλου SVT.

Αν και η περιοχή είναι συνηθισμένη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το πρόσφατο κύμα ψύχους υποχρέωσε τις τοπικές εταιρείες λεωφορείων να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους και η σιδηροδρομική εταιρεία «Vy» ανακοίνωσε χθες ότι ακύρωσε όλα τα δρομολόγια των τρένων που κυκλοφορούν στα βόρεια της πόλης Ουμέα για πολλές ημέρες.

Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές καταγράφηκαν επίσης στη Φινλανδία, όπου χθες το βράδυ, στο βόρειο τμήμα της περιοχής της Λαπωνίας, ο υδράργυρος έπεσε στο εποχικό ρεκόρ των -38,7 βαθμών Κελσίου.

Επιπλέον, στην πόλη Τάμπερε (νοτιοδυτικά) οι αγωγοί ύδρευσης πάγωσαν, με αποτέλεσμα περίπου 300 άνθρωποι να μείνουν χωρίς νερό χθες, μετέδωσε το τοπικό μέσο Yle.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;