Τέσσερα χρόνια κορωνοϊός - Πώς θα προληφθεί η επόμενη πανδημία & πότε αναμένεται
Κορωνοϊός: Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από όταν έγινε γνωστή η είδηση για έναν παράξενο ιό «προερχόμενο από την Κίνα» - Τι έχει αλλάξει από τότε

Ήταν 1η Ιανουαρίου του 2020, όταν οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες ξύπνησαν με την είδηση ενός παράξενου νέου ιού «προερχόμενου από την Κίνα». Αυτός ο ιός έγινε γνωστός ως κορωνοϊός και μέχρι και σήμερα προκαλεί ανησυχία σε ειδικούς της υγείας.

Στο άκουσμα της είδησης οι αξιωματούχοι δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν αυτή την πληροφορία. Ωστόσο, στο πανεπιστήμιο Κολούμπια στο Μανχάταν, ο Δρ Ίαν Λίπκιν ήταν ήδη νευρικός με την είδηση αυτή. Ο Λίπκιν είναι ένας ιολόγος που έχει αφιερώσει την καριέρα του στη μελέτη παθογόνων μικροοργανισμών, ελπίζοντας να αποτρέψει την άφιξη νέων, όπως του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ο ίδιος επέμενε από καιρό για το κλείσιμο του είδους της αγοράς ζώων που μπορεί να ήταν η πηγή τέτοιων ιών και, συγκεκριμένα, αυτού που έγινε γνωστό ως SARS-CoV-2 και επέφερε απανωτά lockdown. Στη συνέχεια, ο Δρ Λίπκιν θα υποστήριζε ότι ένα εργαστήριο χαμηλής ασφάλειας στη Γουχάν δεν είχε καμία δουλειά να μελετά επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς. Σήμερα, ομάδα του στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman είναι μεταξύ πολλών ομάδων παγκοσμίως που εργάζονται για την πρόληψη της επόμενης παγκόσμιας πανδημίας.

Η ομάδα του έχει αναπτύξει ένα σύστημα για τη γρήγορη ανάλυση ιών, βακτηρίων και μυκήτων – γνωστών και άγνωστων – που ανιχνεύονται σε ασθενείς. Αν η τεχνολογία αυτή ήταν διαθέσιμη στα νοσοκομεία στη Γουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019, τότε που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα και εν τέλει με κορωνοϊό, θα μπορούσαν να αναλύσουν το αίμα και τα λύματα των ασθενών και να συνειδητοποιήσουν μέσα σε λίγες ώρες ότι είχαν να κάνουν με κάτι νέο και επικίνδυνο.

Οι οκτώ χώρες που υιοθέτησαν αυτό το σύστημα επιτήρησης, το οποίο ονομάζεται GAPP, για την Παγκόσμια Συμμαχία για την Πρόληψη Πανδημιών, συμφώνησαν να δημοσιοποιούν αμέσως τις πληροφορίες τους. Η έγκαιρη πληροφόρηση και η γρήγορη ενημέρωση του κοινού θα επιτρέψουν να σταματήσει μία νέα επιδημία πριν ακόμα καταφέρει να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Η ομάδα του Λίπκιν παρείχε εκπαίδευση τριών εβδομάδων σε εργαζόμενους δημόσιας υγείας από το Μεξικό, τη Λιβερία, το Μάλι, τη Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Γερμανία. Τους δίδαξαν πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία για την ταχεία αναγνώριση των παθογόνων με τη γενετική τους αλληλουχία.

Ο κίνδυνος για επόμενη πανδημία, όπως αυτή του κορωνοϊού;

Η Nita Madhav, επικεφαλής επιδημιολογίας και ανάλυσης κινδύνου της Concentric, της μονάδας βιοασφάλειας της Ginkgo Bioworks, δημοσίευσε πρόσφατα μια ανάλυση συνεργασία με το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα υπάρχει πιθανότητα 2% έως 3% για μια άλλη παγκόσμια πανδημία κάθε χρόνο για το επόμενο τέταρτο του αιώνα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει 50% πιθανότητα να έχουμε άλλη μία πριν από το έτος 2049.

H Gingko προσπαθεί να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο και παραμένει σε επιφυλακή για παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται από τους ταξιδιώτες. Στο πλαίσιο σύμβασης με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η εταιρεία αναλύει τώρα τα λύματα των αεροπλάνων σε επτά διεθνή αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του JFK στη Νέα Υόρκη και του LAX στο Λος Άντζελες. Σε αυτά αναζητά έως και 30 παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να αφήσουν πίσω τους οι ταξιδιώτες των αεροπλάνων. Παράλληλα, δημιουργούν προγράμματα βιοασφάλειας στη Ρουάντα, την Ουκρανία, το Κατάρ και τον Παναμά.

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει αποκαλύψει περιπτώσεις ιλαράς και πολιομυελίτιδας όπου δεν ήταν αναμενόμενες στα λύματα, γεγονός που επέτρεψε στις χώρες να ανταποκριθούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά από ό,τι θα είχαν δράσει διαφορετικά.

Η τεχνολογία κατέστησε δυνατή την παρακολούθηση ενός απίστευτου όγκου δεδομένων. Παράλληλα, το μειωμένο κόστος της γενετικής αλληλουχίας καθιστά ολοένα και πιο εφικτή την παρακολούθηση παθογόνων καθώς κινούνται μέσα σε έναν πληθυσμό.

Αυτό θα είναι θεμελιώδες για την επιτήρηση μολυσματικών ασθενειών για τον υπόλοιπο αιώνα. Αυτού του είδους η πρόοδος μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταπολεμούμε όλες τις ασθένειες στο μέλλον.

Με πληροφορίες από USA Today

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;