Μαγιορκίνης: «Κανένα ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων μέτρων» - Τι πρέπει να προσέχουμε
Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε για τη νέα μεγάλη έξαρση στις ιώσεις και τα κρούσματα του κορωνοϊού - Τι να προσέξουμε στα εορταστικά τραπέζια

Για το νέο μεγάλο κύμα έξαρσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες με κρούσματα ιώσεων καθώς και κορωνοϊού, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης σε δηλώσεις που έκανε σε εκπομπή του Mega, διανύουμε μία περίοδο έξαρσης αναπνευστικών λοιμώξεων, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Επίσης και εν όψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, έδωσε συμβουλές για το πως να προστατευτούμε από ιώσεις και κορωνοϊό, ενώ απάντησε και για το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων μέτρων για τις λοιμώξεις.

Αρχικά, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε:

«Πιθανώς να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμα. Τα νούμερα λένε πάνω από 1.500 ασθενείς με covid στα νοσοκομεία, έχουμε φτάσει περίπου τους 90 διασωληνωμένους. Είναι μία κατάσταση η οποία είναι αρκετά χαμηλότερη από τους πανδημικούς καιρούς, αλλά είναι μια πίεση που δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αμελητέα. Δεν είναι κύμα αυτή τη στιγμή, είναι μία έκθεση που συνεχίζει και ανεβαίνει. Υπολογίζουμε ότι θα ανέβει ακόμα ένα 20% όχι παραπάνω, δεν θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί μία πίεση που να χρειαστεί οριζόντια μέτρα»

Μάλιστα, τόνισε πως είμαστε αρκετά μακριά από την επιβολή μέτρων για τις λοιμώξεις και δήλωσε:

«Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα είμαστε ακόμα μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πει συστάσεις για τον ευάλωτο πληθυσμό και θα πρέπει να τονίσουμε ξανά και ξανά ότι ο ευάλωτος πληθυσμός, εάν δεν έχει κάνει την επικαιροποιημένη δόση, την φετινή πρέπει οπωσδήποτε να πάει να την κάνει»

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε

Μιλώντας για τα συμπτώματα που πρέπει ως προσκεκλημένοι σε τραπέζια για την Πρωτοχρονιά να λάβουμε υπόψη, ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει πως αν έχουμε καλύτερα να μην παρευρεθούμε σε αυτά. Όπως υποστήριξε:

«Συμπτώματα σημαίνει συνάχι, μπούκωμα, πονόλαιμος, πυρετός. Δεν είναι μόνο ο Covid, υπάρχει ο RSV, η γρίπη. Αν είμαστε ευάλωτοι να φοράμε μάσκα οπουδήποτε μετακινούμαστε, γιατί αυτή την περίοδο η κατάσταση έχει φουντώσει πολύ. Επίσης οι ευάλωτοι να κάνουν τεστ με τα πρώτα συμπτώματα κι αν βγει θετικό, αμέσως να μιλήσουν με τον γιατρό τους να τους εξετάσει, μήπως μπορέσουν και πάρουν την αντιική θεραπεία. Ευάλωτος σημαίνει άνω των 65 ετών με υποκείμενο νόσημα, οι μικρότερες ηλικίες, οι καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς, διαβητικοί, είναι μία μεγάλη λίστα»

Ο κ. Μαγιορκίνη συμπληρώνει πως αν κάποιος:

«Έχει συμπτώματα Covid-19 και είναι αρνητικός, λογικά εκείνη τη στιγμή δεν μεταδίδει.

Για αυτό είπα ότι δεν επαρκεί το self test. Αυτή την στιγμή έχουμε και γρίπη και RSV και κορωνοϊό και άλλους ιούς. Από τον Νοέμβριο και μετά πάντα έχουμε αναπνευστικές λοιμώξεις γιατί οι θερμοκρασίες δεν είναι για να καθόμαστε έξω, οπότε μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους με συνέπεια τον συνωστισμό. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, προλαβαίνει να πάει. Εάν έχει νοσήσει θα πρέπει να περιμένει 3 μήνες όχι γιατί θα πάθει κάτι, αλλά γιατί έχει μία ανοσία»

 

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;