Ηλεκτρικό ρεύμα: Με χαμηλές τιμές τα νέα τιμολόγια
Κάτω από τα 14 λεπτά/κιλοβατώρα θα είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα πράσινα τιμολόγια, στα οποία θα μεταπέσουν αυτόματα οι καταναλωτές εάν δεν επιλέξουν κάποιο άλλο κυμαινόμενο ή σταθερό.

Η ώρα της επιλογής των χρωματιστών τιμολογίων έφτασε και οι καταναλωτές θα εκπλαγούν ευχάριστα, αφού οι τιμές σε όλη την γκάμα των τιμολογίων διαμορφώνονται χαμηλότερα από αυτές που πλήρωναν μέχρι σήμερα με τις επιδοτήσεις. Οι τιμές στο πράσινο ειδικό τιμολόγιο, στο οποίο θα μεταπέσουν αυτόματα από 1ης Ιανουαρίου όλοι οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο άλλο τιμολόγιο, διαμορφώνονται κάτω από τα 14 λεπτά η κιλοβατώρα, όταν οι τιμές μετά τις επιδοτήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα κυμαίνονταν μεταξύ 14,5-17 λεπτών.

Κατά 3 με 4 λεπτά υψηλότερα κινούνται οι τιμές στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια, δηλαδή στα 17-18 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ ιδιαίτερα ανταγωνιστικά είναι και τα μπλε σταθερά τιμολόγια, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 14,9 και 17,9 λεπτά η κιλοβατώρα. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγουν στην αγορά μπλε τιμολόγια σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Η τελική εικόνα για τα πράσινα τιμολόγια θα διαμορφωθεί την 1η του μηνός, καθώς οι πάροχοι έχουν δικαίωμα να ανακοινώσουν εκπτώσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Η πλειονότητα των καταναλωτών αναμένει τις τελικές τιμές των πράσινων τιμολογίων για να αποφασίσει το χρώμα του τιμολογίου και την εταιρεία που θα επιλέξει. Από την 1η Ιανουαρίου όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιο τιμολόγιο θα μεταπέσουν υποχρεωτικά στο πράσινο ειδικό τιμολόγιο. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα εναντίωσης μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου. Το δικαίωμα αυτό, με βάση τις οδηγίες της ΡΑΑΕΥ προς τους προμηθευτές, δεν έχει αναδρομική ισχύ. Εάν κάποιος καταναλωτής δηλαδή επιλέξει, για παράδειγμα, αλλαγή τιμολογίου στις 10 Ιανουαρίου, για τις πρώτες δέκα ημέρες θα χρεωθεί με βάση το πράσινο τιμολόγιο.

Μιλώντας για τα νέα τιμολόγια χθες στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε αισιόδοξος για τον ανταγωνισμό που έφερε, όπως είπε, σε πρώτη φάση η μεταρρύθμιση του πράσινου τιμολογίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πράσινο τιμολόγιο θα είναι το πιο φθηνό. «Την τιμή του θα ανακοινώσει η ΡΑΑΕΥ στις 2 Ιανουαρίου, αλλά πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί κάτω από τα 14 λεπτά η κιλοβατώρα για τον Ιανουάριο από κάποιους παρόχους», τόνισε, ενώ σε σχέση με τα μπλε τιμολόγια είπε ότι «είναι πολύ ανταγωνιστικά, κάτω από 15 λεπτά η κιλοβατώρα».

Θέλουμε σε όλα τα χρώματα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης και ερωτηθείς για το τι πρέπει να πράξουν οι καταναλωτές που δεν ξέρουν ποιο τιμολόγιο να επιλέξουν, πρότεινε να παραμείνουν στο πράσινο το οποίο είναι πολύ ανταγωνιστικό. «Η ουσία δεν είναι τι χρώμα θα διαλέξει ο καταναλωτής. Η ουσία είναι σε όλα τα χρώματα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Κι αυτό πετυχαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός σημείωσε ότι για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, άνω του 40%, οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν. Γεγονός που σημαίνει ότι οι τιμές των τιμολογίων τους θα είναι ακόμη πιο χαμηλές από αυτές που προσφέρουν οι πάροχοι και θα διαμορφωθούν σε προ κρίσης επίπεδα. Αναφέρθηκε στους δικαιούχους του ΚΟΤ, αλλά και στους δικαιούχους του νέου τιμολογίου για πολύτεκνες οικογένειες. Καλύτερες τιμές θα δουν, επίσης, οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 21ης Μαρτίου 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;