«Σοβαρές» διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι «σοβαρές» διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι «σοβαρές» διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο. Σημειώνεται πως οι αρχικές συνομιλίες την Τετάρτη στο Κάιρο δεν απέδωσαν καρπούς.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, φέρεται να είπε στους Αιγύπτιους μεσολαβητές ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι Ισραηλινοί όμηροι μέχρι να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Το Κάιρο από την πλευρά του αναφέρει ότι θα επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς.

Οι προοπτικές για συμφωνία ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων παραμένουν αβέβαιες, καθώς η Χαμάς επέμεινε ότι δεν θα συζητήσει τίποτα λιγότερο από τον πλήρη τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επισκέφθηκε την Αίγυπτο την Τετάρτη για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερο από ένα μήνα για συζητήσεις με αξιωματούχους που επιδιώκουν να μεσολαβήσουν για ακόμα μία εκεχειρία.

Το Reuters ανέφερε ότι οι απεσταλμένοι συζητούν εντατικά ποιοι από τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν σε νέα εκεχειρία και ποιους Παλαιστίνιους κρατούμενους το Ισραήλ θα μπορούσε να απελευθερώσει σε αντάλλαγμα.

Ωστόσο, η συνάντηση με τον Χανίγια έληξε «χωρίς αποτελέσματα», δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο BBC.

Ο Ταχέρ Αλ Νόνο, σύμβουλος ενημέρωσης του Χανίγια, δήλωσε στο Reuters ότι η Χαμάς δεν είναι πρόθυμη να συζητήσει την απελευθέρωση περισσότερων ισραηλινών ομήρων έως ότου το Ισραήλ τερματίσει οριστικά τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα και αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους αμάχους.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για διαπραγματεύσεις όσο το Ισραήλ συνεχίζει την επιθετικότητά του. Η συζήτηση οποιασδήποτε πρότασης που σχετίζεται με τους κρατούμενους πρέπει να γίνει μετά την παύση της επιθετικότητας.

Το Ισραήλ επέμεινε να απελευθερωθούν όλες οι εναπομείνασες γυναίκες και οι ανάπηροι άνδρες μεταξύ των ομήρων, δήλωσε η πηγή που ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις.

Η Wall Street Journal επικαλέστηκε Αιγύπτιους αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η Χαμάς απέρριψε ισραηλινή προσφορά να σταματήσει τις μάχες για μία εβδομάδα με αντάλλαγμα δεκάδες ομήρους.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, μικρότερη παλαιστινιακή οργάνωση που κρατά επίσης ομήρους στη Γάζα, ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της θα επισκεφθεί την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει πιθανό τερματισμό της σύγκρουσης.

Εντωμεταξύ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμένεται ακόμα μία προσπάθεια αργότερα σήμερα Πέμπτη για ψηφοφορία με σκοπό την αναστολή των μαχών στη Γάζα.

Τεταμένες διπλωματικές διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα για τη διατύπωση του ψηφίσματος με σκοπό να αποφευχθεί ακόμα ένα βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών, με το κύριο σημείο τριβής να αναφέρεται ότι αφορά στην επιθεώρηση και παρακολούθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία συνέταξαν το σχέδιο ψηφίσματος, ανακοίνωσαν χθες ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται στα υψηλότερα επίπεδα.

Η πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Λάνα Νουσεϊμπέχ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο στόχος είναι να υπάρξει ψήφισμα με αντίκτυπο.

Ερωτηθείς για το αν οι ΗΠΑ θα ασκήσουν εκ νέου βέτο στο ψήφισμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια θα φτάνει ανεμπόδιστα στη Γάζα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η πλειονότητα των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστήριξαν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με 13 από τα 15 μέλη να ψηφίζουν υπέρ.

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο αίτημα και η Βρετανία απείχε.

20.000 νεκροί

Το Ισραήλ αντιτίθεται σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, επιμένοντας ότι δεν θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να διαλυθεί η Χαμάς.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δίκτυο σηράγγων στην καρδιά της πόλης της Γάζας με εισόδους που συνδέονται με τα σπίτια των ηγετών της Χαμάς.

Ωστόσο, η πίεση προς το Ισραήλ αυξάνεται κάθε ημέρα περισσότερο, λόγω των απωλειών άμαχων Παλαιστινίων.

Την Τετάρτη, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκστρατεία στον παλαιστινιακό θύλακο.

120 όμηροι

Από τους περίπου 240 ομήρους που μεταφέρθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 120 εκτιμάται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αιχμαλωσία.

Κατά τη διάρκεια της εξαήμερης κατάπαυσης του πυρός στα τέλη Νοεμβρίου, 105 όμηροι απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Οι οικογένειες των υπόλοιπων ομήρων καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να καταλήξει σε νέα εκεχειρία, ώστε τουλάχιστον κάποιοι από τους αιχμαλώτους να μπορέσουν να απελευθερωθούν.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;