Η μοναξιά σκοτώνει - στην κυριολεξία
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Για όσους πιστεύουν ότι το να ακυρώνουν συνεχώς τα πλάνα τους για εξόδους με φίλους είναι μία μορφή αυτοφροντίδας, ίσως έχει έρθει η ώρα να το ξανασκεφτούν.

Όσοι βγαίνουν συχνά και βρίσκονται με άτομα που τους κάνουν να αισθάνονται όμορφα, όχι μόνο έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά θα μπορούσαν να αποτρέψουν το να φύγουν από αυτό τον κόσμο νωρίτερα.

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αυτό περιλαμβάνει το μην βλέπει κανείς αγαπημένα πρόσωπα, να μην κάνει εβδομαδιαίες ομαδικές δραστηριότητες όπως μια λέσχη βιβλίου ή το να νιώθει συχνά μοναξιά.

«Όπως πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στη γυμναστική, έτσι πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο και στο να είμαστε κοινωνικά δραστήριοι», δήλωσε η Julianne Holt-Lunstad, διευθύντρια του Social Connection & Health Lab στο Πανεπιστήμιο Brigham Young.

Ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων μοναξιάς θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επιβλαβής, υποδεικνύουν τα δεδομένα. Για παράδειγμα, το να μην βλέπει κάποιος συχνά τους φίλους και την οικογένειά του, θα μπορούσε να τον θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο αν μένει μόνος του.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine, παρακολούθησε ανθρώπους για πάνω από μια δεκαετία και συνέλεξε δεδομένα μοναξιάς πριν από την πανδημία Covid-19. Πρόκειται για ακόμη μία απόδειξη ότι η μοναξιά μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων, συμβάλλοντας σε προβλήματα υγείας, όπως άγχος, καρδιακές παθήσεις και άνοια.

Στην εν λόγω μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 450.000 συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 38 έως 73 ετών, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την κοινωνική τους ζωή. Μετά από περίπου 12½ χρόνια, σχεδόν 33.000 είχαν πεθάνει, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.000 από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν πέντε παράγοντες για να κατανοήσουν κατά πόσο οι ερωτηθέντες ένιωθαν απομονωμένοι: αν ένιωθαν συχνά μοναξιά, αν μπορούσαν να εκμυστηρευτούν κάτι σε κάποιον κοντινό τους, αν έμεναν μόνοι, πόσο συχνά επισκέπτονται φίλους και οικογένεια και αν είχαν εβδομαδιαίες ομαδικές δραστηριότητες.

Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο είχαν όσοι δεν βρίσκονταν συχνά με φίλους και οικογένεια, αφού διέθεταν 39% περισσότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με εκείνους που έβλεπαν σε καθημερινή βάση τους κοντινούς τους.

Ορισμένα οφέλη των κοινωνικών σχέσεων είναι πρακτικά, όπως το να έχει κανείς κάποιον για να του παίρνει φάρμακα ή να τον πηγαίνει από και προς τα ραντεβού με τον γιατρό. Αλλά οι συνέπειες της μοναξιάς είναι βαθύτερες. Τα χρόνια αισθήματα μοναξιάς μπορούν επίσης να βλάψουν τον ύπνο ενός ατόμου και συνδέονται με σωματική φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά ασθενειών.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η μοναξιά είναι αιτία για αυξημένο κίνδυνο υψηλότερης αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού και κατάθλιψης. Μια μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι οι ενήλικες που ζουν μόνοι μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, ενώ μια άλλη είχε ενδείξεις ότι η μοναξιά θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου για τους επιζώντες του καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, το πόσο συχνά έχει ανάγκη να βλέπει κανείς άτομα που τον κάνουν να περνάει καλά, είναι διαφορετικό για τον καθένα. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η ποιότητα των σχέσεών του.

Πηγή: moneyreview.gr

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;