Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι φοιτητές θα λάβουν 3.400 ευρώ - Oι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι φοιτητές θα λάβουν 3.400 ευρώ - Oι δικαιούχοι και τα κριτήρια

    Ενημερώνομαι Επικαιρότητα    
Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι φοιτητές θα λάβουν 3.400 ευρώ - Oι δικαιούχοι και τα κριτήρια
Σε ποιες περιπτώσεις δεν παρέχεται

Μια σημαντική οικονομική ενίσχυση θα λάβουν φέτος οι φοιτητές που σπουδάζουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους, με ένα φοιτητικό επίδομα το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 3.400 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά στη χορήγηση ποσού οικονομικής ενίσχυσης σε σπουδαστές και σπουδάστριες των ΑΕΝ, για τος έτος 2022-23, με στόχο την υποστήριξή τους ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους στις Ακαδημίες Ασπροπύργου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Καλύμνου, Κρήτης, Κύμης, Οινουσσών, Σύρου, Χίου, Ύδρας και Μακεδονίας.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης χορηγείται για τόσα έτη όσα και τα έτη σπουδών της Ακαδημίας, μη εξαιρουμένων των εξαμήνων πρακτικής άσκησης επί πλοίου, είναι ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η συνολική δαπάνη ύψους 11.560.000 ευρώ, θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό Κοινωνική Συνοχή» (ΠΠ2021-2027), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή. Οι σπουδαστές που αιτούνται χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης, υποβάλλουν αίτηση με τα απαιτούμενα παραστατικά-δικαιολογητικά στην ΑΕΝ φοίτησής τους.

Οι προϋποθέσεις για το φοιτητικό επίδομα

Προϋπόθεση χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο σπουδαστής να φοιτά σε ΑΕΝ, το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Να αποδεικνύεται η φοίτησή του με πιστοποιητικό της οικείας Ακαδημίας (πιστοποιητικό καλής επίδοσης), στο οποίο βεβαιώνεται ότι είχε επιτυχία στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά (50%) του συνολικού αριθμού των μαθημάτων, που προβλέπονται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του ακαδημαϊκού έτους στο οποίο αφορά η οικονομική ενίσχυση ή των αντίστοιχων δύο εξαμήνων.

Για την επιτυχία στα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι εξεταστικές περίοδοι Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους προβλέπεται η εκτέλεση Α’ ή Β’ εξαμήνου πρακτικής άσκησης επί πλοίου, λαμβάνεται υπόψη η επιτυχής εξέταση τουλάχιστον στα μισά (50%) του συνολικού αριθμού των μαθημάτων μόνο του διδακτικού εξαμήνου.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους (2021), δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός. Δεν παρέχεται η οικονομική ενίσχυση, αν ο σπουδαστής έχει ατομικό ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, άνω των 18.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο σπουδαστής είναι και υπόχρεος για υποβολή αυτοτελούς φορολογικής δήλωσης, προστίθεται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και το ατομικό του εισόδημα και το άθροισμα αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το προαναφερόμενο ποσό των 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
  

ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΕΓΩ

Μη χάνεις χρόνο, στείλε το άρθρο σου με την παρακάτω φόρμα ή στο ίνφο παπάκι neolaia.gr!

Γιατί να στείλεις το άρθρο σου στο neolaia.gr!

Είσαι φοιτητής; Διάβασε τους λόγους για να στέλνεις τα άρθρα σου στο neolaia.gr και ανυπομονούμε να διαβάσουμε κι εμείς εσένα!
  1. Γράψε για το #1 ψηφιακό στέκι της νεολαίας. Το neolaia.gr, ένα αυθεντικά νεανικό site, αποτελεί βασική πηγή ενημέρωσης για τους νέους ηλικιών 18-24.
  2. Εντυπωσίασε τους φίλους σου, αλλά και τους μελλοντικούς σου εργοδότες! Δεν είναι και λίγο το να πάρει το άρθρο σου έγκριση, να ανέβει και να σκίσει στο neolaia.gr!
  3. Θα ακουστείς. Με μερικά εκατομμύρια αναγνώσεις το μήνα, το κείμενό σου θα διαβαστεί από χιλιάδες ανθρώπους. Θα βρεις την κατηγορία που σου ταιριάζει!
  4. Multimedia δυνατότητες. Ναι, η βασική υποστηριζόμενη μορφή περιεχομένου είναι το κείμενο, αλλά ποτέ δε λέμε όχι σε καλές φωτογραφίες ή βίντεο!
  5. Πες την άποψή σου. neolaia.gr σημαίνει πολυφωνία και όλες οι απόψεις έχουν θέση εδώ. Μοναδικό κριτήριο είναι το χρήσιμο και ποιοτικό περιεχόμενο.
  6. Δημιούργησε φανατικούς αναγνώστες! Στέλνοντας τακτικά περιεχόμενο, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου κοινό, το οποίο θα διαβάζει, θα κάνει like, θα κάνει share, αλλά και θα σχολιάζει τα άρθρα σου.
  7. Το μήνυμά σου θα φτάσει μακριά. Με περισσότερα από 60,000 likes στο facebook, η κάθε δημοσίευση φτάνει σε δεκάδες χιλιάδες μάτια στη στιγμή.
  8. Και όταν λέμε μακριά, δε μένουμε μόνο στο facebook. Περισσότεροι από 25,000 υποστηρικτές στο Google+, περισσότεροι από 5,000 στο twitter και η social παρουσία του neolaia.gr δεν τελειώνει εκεί.
  9. Γίνε τακτικός συντάκτης του site! Η ομάδα του site (aka το #neolaiaTeam) ανανεώνεται συνεχώς. Στέλνοντας άρθρα θα μας γνωρίσεις και σίγουρα υπάρχει προτεραιότητα για κάποιον που ξέρουμε πως γράφει!