Ιράν: Νέο σύμβολο ανυπακοής ένας 70χρονος ταξιτζής που χορεύει και τραγουδά
Οι ιρανικές Αρχές έσπευσαν να καταστείλουν ως «αντιισλαμικούς» τους χορούς του «θείου Σαντέχ»

Ενας 70χρονος ασπρομάλλης οδηγός ταξί χορεύει και τραγουδά σε μια ψαραγορά, με διάθεση μάλλον εορταστική. Πόσο «αντικαθεστωτικό» θα μπορούσε, άραγε, να θεωρηθεί αυτό; Κι όμως, οι Αρχές στην ισλαμική δημοκρατία του Ιράν έβαλαν έσπευσαν να καταστείλουν, ως «αντιισλαμικούς», τους χορούς του «θείου Σαντέχ», όπως είναι γνωστός ο 70χρονος, τα βίντεο με τις χορευτικές κινήσεις του οποίου έγιναν viral.

Ο 70χρονος Ιρανός οδηγός ταξί, τον οποίο πολλοί γνωρίζουν ως «θείο Σαντέχ», είναι γνωστός στην παραλιακή πόλη Ραστ του βορείου Ιράν, όπου πλήθη συγκεντρώνονται για να τον δουν να χορεύει και να τραγουδά.

Ωστόσο, αφότου ένα από τα βίντεο του Σαντέχ γνώρισε μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτόν τον μήνα, οι Αρχές της πόλης Ραστ, που βρίσκεται στις ακτές της Κασπίας, έσπευσαν να κατηγορήσουν τον 70χρονο ταξιτζή για παραβίαση των ισλαμικών κανόνων, πράγμα το οποίο οδήγησε στο κλείσιμο του λογαριασμού που εκείνος διατηρούσε στο Instagram και σε επιπλήξεις προς όσους τον επευφημούσαν.

«Υπήρχε ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε κοινωνικό κίνημα» σημειώνει Ιρανός δημοσιογράφος, αναφερόμενος στην επίμαχη παράσταση του Σαντέχ, μια παράσταση στο πλαίσιο της οποίος εκείνος χτυπά τα πόδια του, παριστάνει τον τοξοβόλο και καλεί τους παρευρισκομένους να τον μιμηθούν.

Οι Αρχές στο Ιράν παραμένουν σε συναγερμό καθώς θέλουν να αποτρέψουν επαπειλούμενα νέα κύματα διαμαρτυρίας και κοινωνικής αναταραχής όπως ήταν εκείνα που ακολούθησαν έπειτα από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί πέρυσι.

Η στοχοποίηση ωστόσο του 70χρονου Σαντέχ προκάλεσε αντιδράσεις και καταγγελίες, καθώς θεωρήθηκε υπερβολική.

Πολλοί Ιρανοί μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, άρχισαν να ανεβάζουν και εκείνοι βίντεο στα οποία μιμούνται τα τραγούδια του 70χρονου και τις χορευτικές του κινήσεις.

Με πληροφορίες από FT 

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;