Αλέξης Γρηγορόπουλος: Δεκαπέντε χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου που συγκλόνισε το πανελλήνιο
Σε μία κομβική στιγμή για την υπόθεση Γρηγορόπουλου, η θύμηση των γεγονότων είναι αναγκαία, το ίδιο και η απόδοση δικαιοσύνης.

Πέρασαν κιόλας δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια από μία είδηση που έμελλε να ξεσηκώσει όλο το πανελλήνιο και να κάνει την παγκόσμια κοινή γνώμη να στρέψει το βλέμμα της στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» με διαμαρτυρίες και μία μεγάλη συζήτηση περί συστημικής, αστυνομικής βίας. Αρκετά χρόνια μετά, η υπόθεση εξακολουθεί να απασχολεί τη δικαιοσύνη, με αφορμή το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που αναγνωρίστηκε στον δολοφόνο του 15χρονου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, το οποίο του άνοιξε την πόρτα της φυλακής.

Η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου βρέθηκε για δεύτερη φορά ενώπιον του Στ’ τμήματος του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αντικρούσει το σκεπτικό του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με το οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό στον καταδικασμένο ειδικό φρουρό. Η ακροαματική διαδικασία σημαδεύτηκε από εντάσεις και αλλεπάλληλες διακοπές με τη συνήγορο της οικογένειας Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταγγέλλει «δικονομική λαθροχειρία» και «μεθοδεύσεις απόπειρας φίμωσης».

Ήταν τέτοια η ένταση που η πρόεδρος της έδρας δήλωσε ότι προτίθεται να απόσχει για λόγους ευπρέπειας, εξαιτίας των όσων ακούστηκαν σε βάρος της, ενώ ο αντεισαγγελέας του ΑΠ ζήτησε «υποχρεωτικά την αναβολή της συζήτησης».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνήγορος της οικογένειας, μίλησε για «μεθόδευση έκβασης της δίκης προς όφελος του κατηγορούμενου». «Άλλοι δυο μήνες χωρίς φυλακή για το καταδικασμένο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο» είπε και υπογράμμισε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά η πρόθεση δήλωσης αποχής. «Φαλκιδεύεται η αρχή της δίκαιης δίκης. Μετατρέπεται η προσωπική θέληση σε αυθαίρετη απόφαση και μάλιστα σε μια υπόθεση κραυγαλέας ιστορικότητας. Αυτή είναι η έννοια του κράτους δικαίου; Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει» τόνισε ο συνήγορος με το δικαστήριο να αναβάλλει για τις 9 Ιανουάριο του 2024.

Αρχικά η ένταση χτύπησε κόκκινο όταν το δικαστήριο δεν προχώρησε σε ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να προσέλθει στη δικαστική αίθουσα η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Αυτό που είναι ευκρινές είναι ότι η δικαιοσύνη έχει παίξει με την οικογένεια» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία, μάλιστα, ζήτησε να συγκροτηθεί το δικαστήριο «από αμερόληπτους δικαστές». «Η συμπεριφορά σας είναι ακραία μεροληπτική και παίζετε με το γεγονός ότι η οικογένεια θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτή η μάνα που κάθε φορά μαζεύει τις δυνάμεις της για να εμφανιστεί μπροστά στους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, περιμένει την αμετάκλητη απόφαση» είπε η συνήγορος, η οποία διαμαρτυρήθηκε ότι δεν της επέτρεψαν να ολοκληρώσει την ανάπτυξη των ισχυρισμών της οικογένειας.

«Ο νηφάλιος και αμερόληπτος δικαστής ακούει, δε διακόπτει» παρενέβη ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, νομικός παραστάτης της οικογένειας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στο δικαστήριο να αναφέρει: «Διαπράττετε βαρύτατη παρεμπόδιση στο έργο του συνηγόρου. Αυτό θέλετε; Έδρα να κάνει bullying σε δικηγόρους; Αυτή η μάνα 15 χρόνια περιμένει την αμετάκλητη δικαίωση. Από την πρώτη δίκη και μετά παρεμποδίζεται. Προφανώς σας έχουν ενοχλήσει για να μην ασχοληθείτε. Εσείς θα πείτε ποιος σας έχει ενοχλήσει…. Ένα 15χρονο παιδί έπεσε νεκρό με σφαίρα στην καρδιά. Γιατί αστυνομικός του ελληνικού κράτους οπλοφορώντας το σκότωσε με σφαίρα στην καρδιά Σάββατο βράδυ στη γιορτή του φίλου του. Μεροληπτείτε, δε θα έπρεπε να προεδρεύετε…».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Παπαδάς, στην εισήγηση του αναφέρθηκε στο αίτημα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας, προτείνοντας την απόρριψή του. «Η ελληνική έννομη τάξη ως προς τα ελαφρυντικά που καθορίζουν ύψος ποινής επιτρέπει στον υποστηρίζοντα την κατηγορία να έχει λόγο; Η Ολομέλεια είπε όχι. Εδώ ακούγονται τα αντεπιχειρήματα» σημείωσε ο εισαγγελικός λειτουργός και συνέχισε «Η παράσταση στη συγκεκριμένη περίπτωση συντείνει να πλήξει αυτή την άποψη της Ολομέλειας. Θα ήταν αντικείμενο έρευνας αν είχε συμπεριληφθεί ως λόγος αναίρεσης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πράγμα που δεν έγινε». «Θα ήταν αλυσιτελής η αναμονή της κυρίας που είχε τον μεγάλο πόνο που έχω το παιδί της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ αύριο, Τετάρτη (6/12) στην Αθήνα λόγω της επετείου των 15 ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα αφορούν περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας και θα τεθούν σε ισχύ κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας.

Οι οδηγοί παρακαλούνται να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή των χώρων των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Σημειώνεται πως τα μέτρα της αστυνομίας θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα και στους δρόμους θα βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί.

Δεκαπέντε χρόνια μετά σαν να μην άλλαξε τίποτα, όσον αφορά την απόδοση της δικαιοσύνης. Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι γονείς του ακόμη αναζητούν τη δικαίωση…

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» θα κλείσει αύριο Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στις 9 το πρωί και ο σταθμός «Μοναστηράκι» από τις 11:00 έως τις 15:00 και από τις 18:00 μέχρι νεωτέρας. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς στάση.

Ποιο είναι όμως το χρονικό της δολοφονίας που συγκλόνισε όλο τον κόσμο;

Ήταν μία μέρα σαν κι αυτή, μόνο που ήταν Σάββατο. Η παρέα του Αλέξη γιόρταζε κι αυτή, προτιμώντας το δικό τους στέκι, τα Εξάρχεια και τις πλατείες που έχουν γίνει σημείο συνάντησης για πολλούς νέους.

Κι εκεί που ολόκληρη η χώρα γιόρταζε, το Σάββατο αυτό βάφτηκε κόκκινο. Η είδηση ταξίδεψε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σαν να την μετέφερε ένας άνεμος λυσσασμένος, μανιασμένος για όσα μαρτύρησε. “Νεκρός μαθητής από πυρά αστυνομικού“, “Νεκρός 15χρονος, τον σκότωσε αστυνομικός“. Μα πώς είναι δυνατόν, ήταν παιδί. Κάποιο λάθος θα έγινε, θυμάμαι να συζητούν οι μεγαλύτεροι στο σπίτι.  Λίγη ώρα μετά, οι συγκεχυμένες πληροφορίες και η οποιουδήποτε είδους παραπληροφόρηση, λόγω των ελλιπών στοιχείων των πρώτων ωρών, έλαβαν μία ενιαία μορφή, αυτή της οργής.

Στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη. Η μοιραία σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο Αλέξης ήταν άοπλος όπως και οι φίλοι του.

Χιλιάδες βγήκαν αμέσως, εντελώς αυθόρμητα στους δρόμους εναντίον της αστυνομικής βίας. Λεπτά μετά τη δολοφονία στήθηκαν τα πρώτα οδοφράγματα. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου, ξέσπασαν οι πρώτες οδομαχίες έξω από τα πανεπιστήμια.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την Αθήνα και γρήγορα κατέφθασαν στην περιφέρεια, σαν καυτή λάβα, που ζητάει δικαίωση.

Η επόμενη μέρα, βρήκε τη νεολαία να βράζει, με μαθητές και φοιτητές να κινητοποιούνται, να είναι στους δρόμους, να μην έχεις τέλος όλη αυτή η έκρηξη, όλο αυτό το κόκκινο ποτάμι, από το αίμα ενός 15χρονου.  Από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου πολλά αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα, αλλά ο κύριος όγκος των διαδηλώσεων επιδόθηκε σε συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας, με μαθητές να ξαπλώνουν γυμνοί σαν πτώματα στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ, ή να προσφέρουν λουλούδια στους αστυνομικούς. Η Ελλάδα έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον πλανήτη.

Αλέξης Γρηγορόπουλος
Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Ακολούθησαν αλυσιδωτές καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Κλειστές έμειναν και πανεπιστημιακές σχολές. Οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι προκήρυξαν 24ωρη απεργία. Σε τριήμερη προχώρησε η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών.

Κύμα οργής και στο εξωτερικό για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Εκτός συνόρων, διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής καταστολής οργανώθηκαν στη Λευκωσία, στην Πάφο, στο Λονδίνο στο Βερολίνο, στη Μπολόνια, στη Βενετία, στη Νέα Υόρκη, σε πόλεις της Αυστραλίας και στην Κωνσταντινούπολη.

Τα πρωτοσέλιδα μία μέρα μετά τη δολοφονία του Αλέξη

Όταν το γεγονός έγινε ευρέως γνωστό, στο πραγματικό του βαθμό, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τα πρωτοσέλιδα ως “Εκτέλεση εν ψυχρώ“, οι μεγαλύτερες ηλικίες, αγκάλιασαν τη διαμαρτυρία των νέων. Από το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, το πλήθος των αγανακτισμένων άρχισε να συμπληρώνεται από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Στις 9 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται η κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν το νεαρό μαθητή. Ένας από τους ανθρώπους που μεταφέρουν στους ώμους τους το φέρετρο του Αλέξη, ήταν ο Νίκος Ρωμανός, ο φίλος του που τον είδε να ξεψυχά στα χέρια του.

Η παρουσία αστυνομικών στις γύρω περιοχές, όξυνε την ένταση και σημειώθηκαν επεισόδια στους γύρω δρόμους. Εν μέσω πετροπόλεμου και κυνηγητού με τους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός έβγαλε το υπηρεσιακό όπλο του και πυροβόλησε στον αέρα, προκαλώντας νέα αναταραχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν πλέον λόγο για “εξέγερση“.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο ανακριτής που διερευνά την υπόθεση, η οποία έχει τραβήξει τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης δέχεται την κατάθεση αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ένα βίντεο που είχε τραβήξει μια κοπέλα εκείνο το βράδυ και στο οποίο απεικονίζεται η σκηνή του πυροβολισμού.

Η πρόκληση Κορκονέα

Προκλητικός και αμετανόητος εμφανίζεται στον ανακριτή για να απολογηθεί ο κατηγορούμενος  Κορκονέας. Μιλά για “ανάρμοστη και αποκλίνουσα συμπεριφορά του θύματος” και ξεσηκώνει κατακραυγή. Προφυλακίζεται μαζί με τον Σαραλιώτη και οδηγείται στις φυλακές Δομοκού. Οι αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν ότι τον είδαν να σημαδεύει και να πυροβολεί. Τυπική συγγνώμη ζήτησε στην προφορική του απολογία.

Η ελληνική εξέγερση διεθνοποιείται. Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις συμπαράστασης στους νέους και καταδίκης της αστυνομικής βίας.

15 Ιανουαρίου 2009: Η βαλλιστική έκθεση

Η βαλλιστική έκθεση και η βλητική έρευνα πεδίου (έκθεση αυτοψίας του χώρου) αναφέρουν: “Προς το πλήθος στόχευε το όπλο του ειδικού φρουρού“.

Ιούλιος 2019: Αποφυλάκιση Κορκονέα 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο του 15χρονου τότε Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Έντεκα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα, με αποτέλεσμα οι ποινές πλέον να διαμορφώνονται με βάση τον νέο νόμο, ο οποίος δεν επιβάλλει ποινή πάνω από 15 έτη.

Αυτό είχε ως συνέπεια, την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας να περάσει το κατώφλι των φυλακών Δομοκού, όπου επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και έφυγε για να συναντήσει τα τρία του παιδιά και την σύζυγο του.

Η “χαλαρή” ποινή που επιβλήθηκε στον Κορκονέα και το «σπάσιμο» των ισόβιων έχει δικαίως προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις, αλλά και συζητήσεις, αφού αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς ένας δολοφόνος, που σκότωσε ένα παιδί, βρίσκεται έντεκα χρόνια μετά εκτός φυλακής. Από την άλλη, ωστόσο, οι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση στηρίζεται στον Ποινικό Κώδικα και πως δεν τίθεται ζήτημα θεσμικής εκτροπής.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα αιτήματα παραμένουν καίρια και διαχρονικά. Σε μία κομβική στιγμή για την υπόθεση Γρηγορόπουλου, η θύμηση των γεγονότων, είναι αναγκαία, όπως και η απόδοση της ατόφιας δικαιοσύνης.  Χρόνια μετά, το αίτημα για αλλαγή του συστήματος κρατικής καταστολής, παραμένει το ίδιο.

Πηγή Κεντρικής Φωτογραφίας: Ιntime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
3'
73 - 58
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;