Δώρο Χριστουγέννων 2023: Ποιοι θα δουν σήμερα τα χρήματα από τη ΔΥΠΑ
Δώρο Χριστουγέννων 2023: Από σήμερα ξεκινά η καταβολή του επιδόματος για τους άνεργους.

Από σήμερα, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, θα ξεκινήσει από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του  Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής αδείας και του επιδόματος εργασίας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν από τη ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Σημειώνεται πως οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τη ΔΥΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 4 Δεκεμβρίου 2023 έως 5 Ιανουαρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Πώς θα υπολογίσετε το ποσό που θα λάβετε

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων για τους μισθωτούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, διαφορετικά οι εργοδότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταγγελίες και πρόστιμα. Ενώ μέχρι τις 10/12 θα γίνουν οι πληρωμές για τους δικαιούχους ανέργους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.

Δείτε εδώ την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Τι γίνεται αν δεν καταβληθεί έγκαιρα

epid

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/ και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) www.kepea.gr είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν το ερώτημα ή την καταγγελία τους με ένα κλικ εδώ και να υπολογίσουν το Δώρο Χριστουγέννων με online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.

ΔΥΠΑ: Δώρο Χριστουγέννων 2023 για ανέργους

Επιπλέον, δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν και οι δικαιούχοι άνεργοι, το πρώτο 10ημερο του Δεκεμβρίου, από την ΔΥΠΑ, με βασική προϋπόθεση είναι ο ασφαλισμένος να επιδοτείται από τη ΔΥΠΑ το διάστημα 1 Μαΐου με 31 Δεκεμβρίου 2023.

Διευκρινίζεται ότι οι μακροχρόνια άνεργοι δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων. Την ίδια περίοδο θα γίνει και η προπληρωμή των επιδομάτων ανεργίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;