Το ChatGPT προτείνει: Τα δέκα sitcoms που πρέπει να δεις έστω μια φορά στη ζωή σου
Το ChatGPT προτείνει δέκα sitcoms που πρέπει να δεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου και σε κάποιες περιπτώσεις we didn't see it coming.

Το ChatGpt είναι το κατεξοχήν εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο παρέχει ανά πάσα στιγμή πολλές πληροφορίες για διάφορα και περίπλοκα θέματα. Όταν η AI λάνσαρε το ChatGPT το Νοέμβριο του 2022, έγινε ένα «μπαμ» και όλο το ίντερνετ μιλούσε για αυτό- ή σε αυτό.

Αυτό συνέβη γιατί το «πανέξυπνο bot» της AI μπορούσε -και μπορεί-να απαντήσει σε πιο εξατομικευμένες ερωτήσεις, ενώ ουκ ολίγοι χρήστες έχουν ανοίξει και συζητήσεις μαζί του. Από τις πιο περίεργες συμβουλές που έχει κληθεί να δώσει το bot ήταν μία ετυμηγορία σε δικαστήριο στη Βραζιλία, ενώ μαθητές/-τριες και φοιτητές/-τριες το χρησιμοποιούν -εννοείται- σαν… σκονάκι!

Εμείς όμως προσπαθήσαμε να μην του βάλουμε δύσκολα και έτσι το ρωτήσαμε κάτι αρκετά απλό (ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε). Ζητήσαμε από το ChatGPT να μας προτείνει τα sitcoms που πρέπει να δούμε έστω μία φορά στη ζωή μας και ιδού οι απαντήσεις του.

Τι είναι τα sitcoms;

Σε περίπτωση που μπήκες στο άρθρο, επειδή είδες cover photo τα «Φιλαράκια», θα θέλαμε να εξηγήσουμε τι είναι τα sitcoms. Αν και τα «Φιλαράκια» είναι το πιο γνωστό και τρανταχτό παράδειγμα των sitcoms, θα θέλαμε να σε «ποτίσουμε» με λίγες ακόμη ράντομ πληροφορίες γύρω από το αγαπημένο τηλεοπτικό είδος.

Η λέξη sitcom προέρχεται από το situation comedy, δηλαδή κωμωδία καταστάσεων, και πρόκειται για ένα είδος σειράς που επικεντρώνεται σε ένα σταθερό σύνολο χαρακτήρων, το οποίο μεταφέρεται από επεισόδιο σε επεισόδιο προκαλώντας πολύ γέλιο και inside jokes. Το concept δηλαδή είναι σταθεροί χαρακτήρες που ζουν τη ζωούλα τους, η οποία έχει διάφορα αστεία περιστατικά που «μεταφέρονται» από επεισόδιο σε επεισόδιο βάζοντάς μας στον κόσμο τους.

Ναι, το πιο επιτυχημένο sitcom είναι αδιαμφισβήτητα τα «Φιλαράκια». Δεν είναι το μόνο όμως. Ο καθένας και η καθεμία έχει διαφορετική άποψη για τα «best of the best» sitcoms που είναι must, αλλά παρακάτω έχουμε το top 10 του ChatGPT.

Σύμφωνα με το ChatGpt, αν θέλεις να απολαύσεις κλασικά και επιδραστικά sitcoms, οι παρακάτω 10 επιλογές είναι οι κατάλληλες.

1. I Love Lucy (1951-1957) 

Στην πρώτη θέση συναντάμε το «I Love Lucy», που είναι ίσως και η πρώτη έκπληξη από αυτή τη λίστα. Πρόκειται για μία σειρά της δεκαετίας του ’50, την οποία ομολογώ πως δεν γνώριζα. Στη σειρά βρισκόμαστε προφανώς στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και παρακολουθούμε τον Κουβανό Ρίκι Ρικάρντο, ο οποίος είναι ο αρχηγός ενός μουσικού γκρουπ, και τη σύζυγό του, Λούσι. Η Λούσι προσπαθεί διαρκώς να εμφανίζεται στο κλαμπ Τροπικάνα όπου εργάζεται ο Ρίκι δημιουργώντας αστείες καταστάσεις τόσο στο Τροπικάνα όσο και στο διαμέρισμά τους, όπου είναι γείτονες με τους σπιτονοικοκύρησε, Φρανκ και Ίθελ.

Ψάχνοντας λίγο για τη σειρά ανακάλυψα ότι ήταν ένα από τα πρώτα και πιο επιτυχημένα sitcoms ever, ενώ για πολλούς είναι μία από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές παραγωγές τους προηγούμενου αιώνα. Δεν αμφιβάλλω ότι το χιούμορ της σειράς είναι «δυνατό» και ενδεχομένως διαχρονικό, αλλά δεδομένου ότι μιλάμε για ασπρόμαυρο sitcom από τα ’50s, ίσως το έβλεπα περισσότερο ως ντοκιμαντέρ παρά ως μια σειρά που θα με χαλαρώσει. ChatGPT sorry, αλλά με την πρώτη σου επιλογή νιώθουμε ότι δεν έπιασες τον «παλμό».

2. Friends (1994-2004)

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Είναι δίκαιο και έγινε πράξη, αφού τα «Φιλαράκια» είναι μία από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές, έχει σπάσει πολλαπλά ρεκόρ και ακόμη και όσοι/-ες δεν το έχουν δει, ξέρουν το γενικότερο context της σειράς. Αυτό από μόνο του λέει πολλά και το αφήνουμε εδώ, γιατί τα «Φιλαράκια» δεν χρειάζονται περισσότερες συστάσεις.

 

3. Schitt’s Creek (2015-2020)

Το «Schitt’s Creek» είναι μία σχετικά πρόσφατη σειρά που επικεντρώνεται σε μία οικογένεια πλουσίων, η οποία αφότου χρεοκοπεί βρίσκεται από τα σαλόνια στα… αλώνια! Η κωμική σειρά «σάρωσε» στα βραβεία Emmy το 2020, ενώ χάρισε στιγμές άφθονου και καυστικού γέλιου στο κοινό που τη λάτρεψε. Τα πολλά βραβεία και τα άπειρα meme που έγιναν viral ίσως την καθιέρωσαν στο «μυαλό» του ChatGPT ως μία κορυφαία κωμική σειρά και υποθέτουμε ότι γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκεται στο top 10 του.

 

4. All in the Family (1971-1979) 

Το «All in the Family» έπαιξε για εννέα σεζόν στο CBS και ήταν η σειρά sequel του «Archie Bunker’s Place». Προσωπικά δεν γνωρίζω καμία από τις δύο. Ψάχνοντας όμως λίγο για τη σειρά είδα ότι ακολουθεί τη ζωή του Archie Banker, ενός ανθρώπου της εργατικής τάξης που συχνά πυκνά εκφράζει ρατσιστικές και συντηρητικές απόψεις, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο κωμικό διάλογο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.

Το ενδιαφέρον με αυτό το sitcom είναι το γεγονός πως ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του, αφού έθιξε μία νέα γκάμα θεμάτων που ειδικά εκείνη την εποχή ήταν ταμπού. Πρόκειται για θέματα όπως ο ρατσισμός, η ομοφυλοφιλία, η γυναικεία χειραφέτηση, ο βιασμός, η εμμηνόπαυση και άλλα πολλά. Συνεπώς, ίσως αυτός είναι και ο λόγος μάλλον που το ChatGPT το συμπεριέλαβε στα sitcoms που πρέπει να δεις έστω και μία φορά στη ζωή σου. Το γεγονός ότι δεν είναι ασπρόμαυρο σε συνδυασμό με το γεγονός πως αντίστοιχα θέματα συζητιούνται έως και σήμερα σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, με κάνει να το βλέπω περισσότερο ως sitcom και λιγότερο ως «ντοκιμαντέρ», όπως συνέβη με το «I Love Lucy». Οπότε αγαπητό ChatGPT, η σειρά εγκρίνεται για τη λίστα.

5. Cheers (1982-1993) 

Το «Cheers» έπαιξε στο NBC για εννέα σεζόν και ακολουθούσε τις ζωές των θαμώνων ενός μπαρ της Βοστώνης που λεγόταν «Cheers». Οι θαμώνες μοιράζονται τις εμπειρίες και όσα συμβαίνουν στις ζωές τους ή δουλεύουν στο μπαρ όπου «όλοι γνωρίζουν το όνομά σου». Δεν θα πω ψέματα: Πρόκειται για ακόμη μία σειρά που ποτέ μου δεν είχα ακούσει. Βλέποντας όμως το trailer και διαβάζοντας την περίληψη έχω ήδη χαλαρώσει- κάτι που είναι και ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να δούμε ένα sitcom και όχι X-Files ή Lost ας πούμε. Από αυτό και μόνο παίρνει πόντους από εμένα.

Η σειρά απέκτησε το 2011 ισπανικό -και παραλίγο και ένα ιρλανδικό- remake, ενώ το 2016 διασκευάστηκε για το θέατρο και ανέβηκε το «Cheers: Live on Stage» στο Shubert Theatre της Βοστώνης. Μόνο που συνεχίζει να διασκευάζεται τόσα χρόνια αργότερα, κάτι σημαίνει για το πόση μεγάλη σημασία είχε αυτό το sitcom διάρκειας 11 σεζόν- μία παραπάνω δηλαδή από τα «Φιλαράκια».

Βλέποντας την πρώτη σκηνή της σειράς για να πάρω μία «γεύση» από το τι «παίζει», η είσοδος του μπαρ μού θύμισε την είσοδο του «MacLaren’s Pub» του «How I Met Your Mother», ενώ το vibe της σειράς από το πρώτο λεπτό έβγαζε το παρεΐστικο και chill που έβγαζαν και τα «Φιλαράκια». Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο ο Chris Jones χαρακτήρισε το «Cheers» το 2016 ως «μια κωμική σειρά-σταθμό που έχει το ένα πόδι στα κλασικά σκετς και τα αστεία που είναι πολύ κοντά στο Mel Brooks, και έχει το άλλο πόδι στο φιλόδοξο, Seinfeldικό σουρεαλιστικό χιούμορ».

6. The Bob Newhart Show (1972-1978) 

Το «The Bob Newhart Show» έπαιξε για έξι σεζόν στο CBS και ακολουθεί τον ψυχολόγο Bob Hartley στις επαγγελματικές και προσωπικές περιπέτειές του με την οικογένειά του, τους ασθενείς και τους συναδέλφους του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα all time classic sitcom, που μεταξύ άλλων έχει συμπεριληφθεί το 2007 στις 100 καλύτερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών του περιοδικού «TIME», το 2013 κατατάχθηκε στη θέση 49 των καλύτερων τηλεοπτικών σειρών όλων των εποχών του «TV Guide», ενώ ο Bob Hartley (aka ο πρωταγωνιστής) κατατάχθηκε στην 84η θέση των 100 καλύτερων τηλεοπτικών χαρακτήρων όλων των εποχών σε λίστα που έφτιαξε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Bravo.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι μόνο ενδεικτικά για την επιτυχία της κωμικής σειράς του ’70 που αν μη τι άλλο αγαπήθηκε από το κοινό και ίσως γι’ αυτό τον λόγο να βρίσκεται σε αυτή εδώ τη λίστα του ChatGPT.

7. Gravity Falls (2012–2016) 

Από το ’70 πάμε σε κάτι πιο πρόσφατο και το «Gravity Falls» που βέβαια δεν ξέρω γιατί βρίσκεται εδώ. Η σειρά είναι κωμική αλλά δεν είναι sitcom. Είναι ένα επιτυχημένο κωμικό animation που έχει κερδίσει δύο Emmy και ένα BAFTA και ακολουθεί τα δίδυμα Ντίπερ και Μέιμπελ Πάινς, καθώς περνάνε το καλοκαίρι με τον εκκεντρικό τους θείο Σταν, γνωστό και ως Μπάρμπα Σταν.

Ωραία σειρά με γέλιο με το χιούμορ της να ισορροπεί ανάμεσα στο εφηβικό και στο ενήλικο, αλλά σίγουρα απέχει από αυτό που λέμε sitcom. Πολύ.

8. Brooklyn Nine-Nine (2013–2021)

Συνεχίζου με μία ακόμη πρόσφατη σειρά που ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα. Το «Brooklyn 99» ακολουθεί τους ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος «99» στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μία ομάδα που δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά και ξαφνικά αποκτάει ένα νέο διοικητή που παίρνει τα πάντα στα σοβαρά θεσπίζοντας νέους κανόνες και μέτρα που προκαλούν πραγματικά πολύ γέλιο και κωμικές καταστάσεις.

Πρόκειται για μία πολυβραβευμένη σειρά (Χρυσές Σφαίρες, Emmy, Critics Choice), η οποία πάντα μέσα από το χιούμορ της κατάφερνε να θίγει σημαντικά θέματα. Έχει δεχτεί διθυραμβικά σχόλια για την αναπαράσταση των LGBTQ+ χαρακτήρων της, ενώ η Alyssa Rosenberg χαρακτήρισε τη σειρά στην Washington Post ως «ένα από τα πιο αστεία και σημαντικά τηλεοπτικά προγράμματα στην τηλεόραση». Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, είναι κατανοητό γιατί αυτή η -ΣΕΙΡΑΡΑ- βρίσκεται σε αυτή τη λίστα.

9. The Simpsons (1989-σήμερα) 

Το «Simpsons» είναι η μακροβιότερη animated σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης που παίζεται από το 1989 έως και σήμερα. Πολλοί την έχουν αγαπήσει, ακόμη περισσότεροι την έχουν λατρέψει και σίγουρα όταν ολοκληρωθεί θα κλείσει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της τηλεόρασης.

Η σειρά σατιρίζει ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία και τον τρόπο ζωής στις Η.Π.Α. μέσα από όσα ζει η οικογένεια των Simpsons, που μένει στην φανταστική πόλη του Springfield. Αν και οι «Simpsons» είναι animation, παρουσιάζουν διαφορετικές καταστάσεις τις οποίες ζει η ίδια ομάδα ανθρώπων προκαλώντας συχνά γέλια και «προφητεύοντας» πολλές φορές το μέλλον. Ως εκ τούτου δικαίως θεωρείται sitcom -σε αντίθεση με το «Gravity Falls»- και βρίσκεται εδώ που βρίσκεται, ενώ το πανέξυπνο χιούμορ της την έχει εδραιώσει ως μία από τις πιο «δυνατές» κωμικές σειρές.

10. Derry Girls (2018-σήμερα) 

Το «Derry Girls» είναι η μεγάλη ανατροπή που κανείς δεν έβλεπε να ‘ρχεται και όμως ήρθε. Πρόκειται για μία βρετανική κωμωδία που διαδραματίζεται στα 90s. Εν μέσω πολιτικών αναταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία του ’90, πέντε ζωηρές μαθήτριες παλεύουν με τις προκλήσεις της εφηβείας και όσα αυτή συνεπάγεται. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το 2018 και ολοκληρώθηκε μετά από τρεις σεζόν το 2022 με την τελευταία να κερδίζει Emmy… πριν από λίγες ημέρες!

Σίγουρα πρόκειται για μία ωραία σειρά που ανέδειξε κοινωνικά θέματα με το δυνατό «όπλο» του χιούμορ, αλλά δεν γνωρίζω γιατί είναι ένα από τα sitcom που πρέπει να δεις έστω μία φορά στη ζωή σου. Ωραίο, αλλά ως εκεί.

Συνοψίζοντας κάποιες επιλογές του ChatGPT ήταν σχεδόν αναμενόμενες, κάποιες άτοπες κατά την ταπεινή μου άποψη και κάποιες πιο… ιστορικές! Ωστόσο, υπήρξαν αρκετά ηχηρές απουσίες, αφού σίγουρα περίμενα να δω το «Seinfeld», το «The Office», το «The Big Bang Theory», το «Modern Family» και το «How I Met Your Mother». Τι να πω… Τελικά μέχρι και το ChatGPT έχει τις τηλεοπτικές ιδιοτροπίες του, αλλά that’s all folks!

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;