Προ των πυλών η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα (eID)
Εγκρίθηκε η προσωρινή συμφωνία για το Digital Identity Wallet.

Ένα βήμα πριν από την εισαγωγή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πορτοφολιού Ταυτότητας στην καθημερινότητα των πολιτών της βρίσκεται η ΕΕ, καθώς επιτεύχθηκε η σχετική συμφωνία του κανονισμού μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. 

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα κράτη μέλη θα προσφέρουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ψηφιακά πορτοφόλια τα οποία θα συνδέουν την εθνική ψηφιακή ταυτότητα του κατόχου με άλλα ιδιοχαρακτηριστικά του (π.χ. άδεια οδήγησης, διπλώματα, τραπεζικό λογαριασμό). Οι πολίτες θα είναι σε θέση να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και να διαμοιράζουν ηλεκτρονικά έγγραφα από τα ψηφιακά πορτοφόλια τους με ένα απλό κλικ στην οθόνη του κινητού τους.

Τα νέα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα επιτρέπουν σε όλους τους Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας την εθνική ψηφιακή τους ταυτοποίηση, η οποία θα αναγνωρίζεται παντού στην Ευρώπη, χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιούν ιδιωτικές μεθόδους ταυτοποίησης ή να αποκαλύπτουν προσωπικά τους δεδομένα χωρίς λόγο. Ο έλεγχος από τους χρήστες διασφαλίζει ότι θα κοινοποιούνται μόνο οι πληροφορίες που χρειάζεται να κοινοποιηθούν.

“Με την έγκριση του κανονισμού για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα, κάνουμε ένα θεμελιώδες βήμα, ώστε οι πολίτες να έχουν μια μοναδική και ασφαλή ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα. Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει παγκόσμια αναφορά στον ψηφιακό τομέα, προστατεύοντας τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και αξίες”, σχολίασε η Nadia Calviño, πρώτη Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομίας και Ψηφιοποίησης της Ισπανίας.

Η συμφωνία για το ψηφιακό πορτοφόλι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των στόχων της “Ψηφιακής Δεκαετίας 2030” της EE, που περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την ασφάλεια και την βιωσιμότητα των ψηφιακών δομών και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών. 

Οι πτυχές που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Ηλεκτρονικές υπογραφές: το πορτοφόλι θα είναι εξ ορισμού δωρεάν για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλίζουν ότι η δωρεάν χρήση αφορά αποκλειστικά μη επαγγελματικούς σκοπούς.
  • Επιχειρηματικό μοντέλο του πορτοφολιού: η έκδοση, η χρήση και η ανάκληση θα είναι δωρεάν για όλα τα φυσικά πρόσωπα.
  • Επικύρωση της ηλεκτρονικής βεβαίωσης χαρακτηριστικών: τα κράτη μέλη θα παρέχουν μηχανισμούς δωρεάν επικύρωσης μόνο για την επαλήθευση της γνησιότητας και της εγκυρότητας του πορτοφολιού και της ταυτότητας των βασιζόμενων μερών.
  • Κώδικας για τα πορτοφόλια: τα επιμέρους στοιχεία του λογισμικού της εφαρμογής θα είναι “ανοικτού κώδικα”, αλλά παρέχεται στα κράτη μέλη η αναγκαία ευελιξία ώστε να μπορούν, σε δικαιολογημένες περιπτώσεις, να διαφυλάσσουν την εμπιστευτικότητα συγκεκριμένων στοιχείων, πλην όσων εγκαθίστανται στις συσκευές των χρηστών.
  • Διασφαλίζεται η συνοχή μεταξύ του πορτοφολιού ως μέσου ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και του υποκείμενου συστήματος βάσει του οποίου εκδίδεται.

Τέλος, η αναθεωρημένη πράξη αποσαφηνίζει το πεδίο εφαρμογής των εγκεκριμένων πιστοποιητικών γνησιότητας ιστοτόπων (QWAC), διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες μπορούν να επαληθεύουν ποιος βρίσκεται πίσω από έναν ιστότοπο, χωρίς να θίγονται οι κανόνες και τα πρότυπα ασφάλειας του κλάδου που έχουν ήδη παγιωθεί.

Κεντρική εικόνα: Image by rawpixel.com on Freepik 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;