Νέο Δελχί: Θα δημιουργήσει τεχνητή βροχή για την ανεξέλεγκτη ρύπανση
Η τεχνητή βροχή θα μπορούσε να λύσει προσωρινά την ανεξέλεγκτη ρύπανση στην Ινδία

Βροχή από ανθρώπινο χέρι ενδέχεται να πέσει στην πόλη του Νέου Δελχί, αν πετύχουν τα πρόσφατα σχέδια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της μάστιγας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τη μέθοδο του «cloud seeding».

Οι αρχές της πρωτεύουσας της Ινδίας βρίσκονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με ένα διαχρονικό πρόβλημα. Τον ακραία μολυσμένο αέρα του Δελχί, που απειλεί την υγεία των 35 εκατομμυρίων κατοίκων του, με ειδικούς να σχολιάζουν πως κάθε ώρα που περνάει χωρίς λύση είναι καταστροφική, σύμφωνα με την Independent.

Νέο Δελχί: Η νέα λύση

Η τοπική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και χρόνια να περιορίσει το πρόβλημα με συμβατικά μέσα, η πυκνότητα όμως του πληθυσμού και οι αριθμοί των υπό χρήση βενζινοκίνητων οχημάτων, καθώς και άλλες ανάγκες που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τα μέτρα.

Πρόσφατα, δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος του Νέου Δελχί, Γκοπάλ Ράι, ανακοινώθηκε πως οι αρχές εξετάζουν τη λύση της πρόκλησης τεχνητών βροχών, μέσω της μεθόδου του «cloud seeding», για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.

Ο κ. Ράι δήλωσε πως συναντήθηκε με ειδικούς του Ινδικού ινστιτούτου Τεχνολογίας του Κανπούρ, συζητώντας σχέδια για την πρόκληση βροχής, λόγω των οικολογικών ιδιοτήτων της. Οι σταγόνες της βροχής μπορούν να δεσμεύουν τα τοξικά σωματίδια και τη σκόνη από την ατμόσφαιρα, για να αποβληθεί στο αποχετευτικό δίκτυο.

Η τεχνική αυτή βέβαια είναι ένα μέτρο προσωρινής βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, και όχι μόνιμη λύση. «Ζητήσαμε από τους επιστήμονες να μας στείλουν μία πρόταση μέχρι αύριο, έτσι ώστε να κατατεθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να λάβει τις απαραίτητες άδειες», δήλωσε ο Γοπάλ Ράι την Τετάρτη (10/11).

Οι περιορισμοί

Ένα πρόβλημα που παρουσιάζει το cloud seeding είναι ότι χρειάζεται τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες για να πετύχει, και συγκεκριμένα υψηλά ποσοστά υγρασίας στον αέρα. Ο κ. Ράι επισήμανε πως περί τις 20 με 21 του Νοέμβρη η πόλη του Δελχί θα παρουσιάσει τις ανάλογες καιρικές συνθήκες για την πραγματοποίηση του σχεδίου.

Η Κεντρική Επιτροπή για τον Έλεγχο της Ρύπανσης της Ινδίας εφαρμόζει ένα σύστημα αξιολόγησης πέντε κατηγοριών για τα επίπεδα ρύπανσης κάθε περιοχής. Μέχρι την Τετάρτη, το Δελχί βρισκόταν για πάνω από μία εβδομάδα στην τελευταία κατηγορία κινδύνου, που χαρακτηρίζεται ως «σοβαρός».

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές εφάρμοσαν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης, όπως το κλείσιμο των ιδιωτικών σχολείων, η αναστολή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και η εφαρμογή ενός συστήματος «μονών-ζυγών», βάσει του οποίου κάθε μέρα επιτρέπεται η κυκλοφορία ΙΧ με μόνο μονούς ή ζυγούς αριθμούς πινακίδων.

Τι είναι το cloud seeding

Όπως λέει και το όνομα, η διαδικασία αυτή βασίζεται στην απελευθέρωση συγκεκριμένων χημικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δρουν ως «σπόροι» για την συμπύκνωση των σύννεφων.

Ειδικότερα, ενώσεις όπως o ιωδιούχος άργυρος, το ιωδιούχο κάλλιο και το προπάνιο απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, όπου προκαλούν την συμπύκνωση των μορίων νερού γύρω από τα σωματίδιά τους. Λόγω της συμπύκνωσης του αερίου νερού σε υγρό, δημιουργείται μία αλυσιδωτή αντίδραση, με την ατμοσφαιρίκή πίεση να προσελκύει ακόμα περισσότερη υγρασία τοπικά, ενισχύοντας τον σχηματισμό νεφών και τη βροχόπτωση.

Το μέτρο έχει εφαρμοστεί ξανά στην Ινδία ανά περιοχές, αν και σε περιορισμένη κλίμακα. «Στην Ινδία, η έρευνα πάνω στην τεχνητή βροχή προχωράει, αλλά δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος μέχρι τώρα», δήλωσε ο Μρουτινιάι Μοχαπάτρα, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας.

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;