Οι Babo Koro στο neolaia.gr: «Νιώθουμε αμήχανα ετοιμάζοντας μια συναυλία, ενώ γίνεται γενοκτονία στην Παλαιστίνη»
Οι Babo Koro μιλούν αποκλειστικά στο neolaia.gr για το επερχόμενο live τους στις 11 Νοεμβρίου, τη μουσική και τη συνύπαρξή τους, ενώ σχολιάζουν την επιστροφή του κοινού στην παραδοσιακή μουσική.

Με αφορμή το επερχόμενο live τους στο Κύτταρο στις 11 Νοεμβρίου, οι Babo Koro δίνουν μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο neolaia.gr.

Πέρα από την επικείμενη συναυλία τους, όμως, οι Babo Koro μας μίλησαν για τη μουσική τους, την επιστροφή του κοινού στην παραδοσιακή μουσική, τη μεταξύ τους συνεργασία και πολλά άλλα που μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω γραμμές.

Οι Babo Koro αποκλειστικά στο neolaia.gr

Οι Babo Koro αποδεικνύουν ότι και σαν καλλιτέχνες και σαν άνθρωποι επηρεάζονται από τα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, έχουν άποψη και ταυτότητα.

-Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο neolaia.gr. Έναν χρόνο μετά την sold out εμφάνισή σας στο Κύτταρο, επιστρέφετε ξανά στον ίδιο χώρο ανανεώνοντας το ραντεβού με το κοινό σας. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

«Το κυρίαρχο είναι η μεγάλη ανυπομονησία. Μετράμε αντίστροφα, θέλουμε να βρεθούμε και να μοιραστούμε, να βάλουμε στα μπαγκάζια μας δυνατές στιγμές, παρόμοιες με αυτές που νιώσαμε την περασμένη άνοιξη στην ίδια σκηνή. Φυσικά η ανυπομονησία δεν είναι το μόνο συναίσθημα, αλλά αναδύεται νικήτρια μέσα από ένα κοκτέιλ που περιλαμβάνει το θεμιτό στρες και την ένταση της προετοιμασίας αλλά και μια μεγάλη αμηχανία.

Η τελευταία, γιατί, όσο εμείς προετοιμάζουμε μια συναυλία, παρακολουθούμε ταυτόχρονα μια γενοκτονία να πραγματοποιείται στην Παλαιστίνη σε ζωντανή σύνδεση».

-Τι να περιμένουμε να δούμε στο live σας στις 11 Νοεμβρίου;

«Ένα πλήρες σχήμα 8 ανθρώπων, πάνω απ’ όλα, με πολύ όρεξη για αλληλεπίδραση με το κοινό.  Πέρα από κομμάτια που δεν μπορούν να λείπουν από το πρόγραμμά μας τόσο από τον πρώτο δίσκο όσο και από τις μετέπειτα κυκλοφορίες, θα παρουσιάσουμε και νέες ενορχηστρώσεις, ακυκλοφόρητες συνθέσεις μας και αγαπημένες μας διασκευές».

-Είστε πιστοί στο κοινό σας και το ικανοποιείτε πάντα θεωρείτε ή απλά εκφράζεστε μέσα από τη μουσική σας χωρίς να σκέφτεστε ποιοι θα ταυτιστούν;

«Δεν είναι ποτέ αδιάφορο να ικανοποιήσεις τους ανθρώπους που σε τιμούν είτε ακούγοντας τη μουσική σου είτε ερχόμενοι στις συναυλίες. Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσει κανείς τις συνθέσεις μας έως τώρα, νομίζω θα διαπιστώσει ότι η μπάντα δεν οδηγείται από μια τέτοια υποχρέωση.

Περισσότερο οδηγείται από την αναζήτηση για μια μουσική και αφηγηματική κατάθεση που βγάζει νόημα στο εκάστοτε “τώρα”. Με όρους εμπορικότητας αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι η σοφότερη, παρόλα αυτά υπάρχει πολύς κόσμος που μας δίνει την πολυτέλεια αγκαλιάζοντας το αποτέλεσμα».

-Θεωρείτε ότι έχετε ήδη αφήσει το δικό σας αποτύπωμα στην ελληνική μουσική σκηνή ή ακόμα έχετε χιλιόμετρα να διανύσετε;

«Υπάρχει ένα αποτύπωμα. Όπως ταυτόχρονα υπάρχουν τα αποτυπώματα και άλλων μουσικά γειτονικών σχημάτων που δημιουργήθηκαν και αναπτύσσονται παράλληλα με το δικό μας. Για να αποκτήσουν όμως βάθος, διάρκεια στο χρόνο και ευρύτερη αποδοχή, τα χιλιόμετρα είναι απαραίτητα και ελπίζουμε να τα διανύσουμε».

-Με τα δύο προηγούμενα album να αγαπιούνται πολύ από το κοινό, αισθάνεστε ότι έχει ανέβει ψηλά ο πήχης;

«Ο πήχης ήταν και είναι πιο ψηλά από εκεί που φτάνουμε. Γι’ αυτό και μας πήρε καιρό να ολοκληρώσουμε τον πρώτο δίσκο αλλά και τον δεύτερο που “ταλαιπωρούμε” ακόμα. Μόνο και μόνο να ικανοποιήσουμε τις δικές μας απαιτήσεις, που πολλές φορές είναι πάνω από το μπόι μας, το στοίχημα γίνεται ήδη αρκετά μεγάλο. Αυτό γίνεται αυτόματα και όχι πολύ συνειδητά. Έτσι ξεκίνησε και έτσι πάει».

-Τι να περιμένουμε στο νέο σας album; Έχετε ήδη έτοιμα τα κομμάτια για το studio ή ακόμα είστε σε φάση δημιουργίας;

«Υπάρχουν αρκετά έτοιμα κομμάτια και άλλα ακόμα υπό διαμόρφωση. Κάποια από αυτά, και από τις δύο παραπάνω κατηγορίες, τα μοιραζόμαστε και στις συναυλίες. Γενικά μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι θα υπάρχει μια διεύρυνση του ηχητικού αποτελέσματος με κάπως πιο έντονη την παρουσία ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών στοιχείων, χωρίς, ελπίζουμε, να χάνεται η αμεσότητα μιας «παραδοσιακότροπης» έκφρασης που αποτελεί λίγο-πολύ αναφορά στον ήχο μας».

-Χαρακτηρίζεστε ως ένα group που συνδυάζει τον progressive ήχο με την παραδοσιακή μουσική και το μείγμα είναι ξεσηκωτικό. Θα «παντρεύατε» κι άλλα μουσικά ήδη μεταξύ τους;

«Τον όρο “progressive” δεν τον πρωτοείπαμε εμείς για τους Babo και αυτό μας χαροποιεί πολύ. Είναι ένας χαρακτηρισμός που εγγενώς περιέχει το στοιχείο της εξερεύνησης και της σύνθεσης διαφόρων μουσικών και πολιτιστικών στοιχείων. Αν δεχτούμε τη φιλοφρόνηση, τότε η απάντηση είναι σίγουρα “γιατί όχι;”. Όσο έχουμε τη δύναμη να συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε και να μεγαλώνουμε μαζί του, είναι σίγουρο ότι η δυναμική σχέση που έχουμε με τη μουσική και το περιβάλλον μας θα φέρει νέες “παντρειές”».

-Είστε μια πολυπληθής μπάντα. Αυτό έχει και τα αρνητικά του; Έχετε διαφωνίες μεταξύ σας; Κι αν ναι, πώς ξεπερνάτε τυχόν προβλήματα που βρίσκετε μπροστά σας λόγω των αρκετών διαφορετικών προσωπικοτήτων του group;

«Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Μάθαμε όμως έτσι, και σχεδόν δεν θυμόμαστε πως είναι να είναι λιγότερο σύνθετη η υπόθεση “μπάντα”. Ευτυχώς, με τον καιρό, αναπτύσσεις κάποιους αυτοματισμούς ώστε να λύνεις τεχνικά και πρακτικά προβλήματα κάπως πιο γρήγορα και με λιγότερο κόπο.

Ως προς το πιο σημαντικό θέμα όμως της “απλής” συνύπαρξης και συνεννόησης, και πάλι ο καιρός δημιουργεί τις προϋποθέσεις τόσο για να μετριάσει κανείς τον εγωισμό, όσο και για να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη για αυτό που φέρνουν στη μπάντα. Είναι πάντως μια διαρκής μάχη». 

-Υπάρχουν καλλιτέχνες ή συγκροτήματα από Ελλάδα ή εξωτερικό που θα θέλατε να συνεργαστείτε; Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

«Οι μουσικές συμπράξεις είναι πάντα κάτι που μας γαργαλάει. Το έχουμε κάνει σε επίπεδο δισκογραφίας με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και έχουμε φλερτάρει κάποιες φορές να το επιχειρήσουμε σε επίπεδο συναυλίας, αν και για τεχνικούς λόγους προς το παρόν δεν έχει σταθεί δυνατό (πολυπληθής μπάντα γαρ).

Ειδικά αν άρουμε τον περιορισμό των ελληνικών συνόρων και αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη, η λίστα των καλλιτεχνών με τους οποίους θα θέλαμε να συμπράξουμε γίνεται αχανής και είναι αδύνατο να τους αναφέρουμε εδώ. Ήδη πάντως συζητάμε δειλά δειλά για κάποιες συνεργασίες και ελπίζω να δούμε τους καρπούς αυτών στο εγγύς μέλλον».

-Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους Babo Koro;

«Αυτή η ερώτηση δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση για εμάς. Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε έρχεται μέσα από τις πέντε αισθήσεις που μας κάνει να αναρωτιόμαστε, να αναθεωρούμε, να κλαίμε, να θυμώνουμε, να “ψηλώνουμε”. Η επικαιρότητα και μόνο έχει πολλά να δώσει καλώς ή κακώς, και συχνά η αφορμή για ένα δημιούργημα είναι άμεση και ξεκάθαρη.

Υπάρχει όμως και μία διαίσθηση που δεν ανήκει σε αυτές και που λειτουργεί ασυνείδητα και άχρονα, που μπορεί να ωριμάζει σε βάθος χρόνου ή να βγαίνει αστραπιαία, και που έχει να κάνει με αυτά που κουβαλάμε μέσα μας, τα άρρητα.

Επιπλέον, μάλλον μπορούμε να αναφέρουμε ξεχωριστά ως πηγή έμπνευσης την απλότητα και την αφιλτράριστη αμεσότητα έκφρασης και τρόπου ζωής μιας εποχής που είναι τόσο μακριά από την δική μας, αλλά αντηχεί ακόμα έντονα μέσα από τις διηγήσεις, τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες στην ελληνική, κατά βάση, επαρχία». 

-Πού αποδίδετε τη μεγάλη επιστροφή στις ρίζες και στην παραδοσιακή μουσική πολλών νέων καλλιτεχνών και κυρίως του κοινού;

«Για δεκαετίες η ελληνική παραδοσιακή μουσική και οι εκφράσεις που την συνοδεύουν, ήταν για το μεγαλύτερο ίσως ποσοστό των νέων ανθρώπων, είτε άγνωστη, είτε απλώς ένα σκονισμένο μουσικό στοιχείο, αν δεν προκαλούσε ακόμα και την αποστροφή. Η χρήση της από τη χούντα του ‘67 ως μέσο επικοινωνίας και προπαγάνδας, σε συνδυασμό με την μετέπειτα απότομη και μεγάλη εισροή ξένων ερεθισμάτων, την κατέστησαν, όχι παράλογα, ακατάλληλη για να εκφράσει το κοινό αίσθημα.

Όταν έκατσε η σκόνη, κάποιοι, αρκετά πριν από εμάς, ξεκίνησαν να ρίχνουν κλεφτές ματιές σε εκείνο το σκονισμένο ράφι και ξεσκονίζοντάς το, ανακάλυψαν εκ νέου τον πλούτο που κρύβεται εκεί δημιουργώντας μια χιονοστιβάδα που ακόμα κατρακυλάει και έχει καταστήσει εντελώς σαφές πόσο επίκαιρη και άχρονη είναι η παράδοση. Σε αυτούς οφείλουμε πολλά».

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κοραλία Ξεπαπαδέα

Δείτε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;