Babo Koro: «Να ξορκίσουμε τη γλυκιά μας ματαιότητα όπως η γιαγιά που χορεύει»
Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή τους στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου την Παρασκευή στις 18 Οκτωβρίου, μιλήσαμε με τους Babo Koro για μουσική, παράδοση και Σισύφεια διλήμματα του παραλόγου

Οι Babo Koro είναι αυτό το πρωτότυπο ελληνικό συγκρότημα που ξεχωρίζει τόσο για την πολυμελή σύνθεσή του όσο και για τον τρόπο, με τον οποίο προσεγγίζει τη μουσική εκτέλεση.

Πρόκειται για μια μουσική ομάδα εφτά καλλιτεχνών, στον εκτελεστικό πυρήνα της οποίας βρίσκονται: Ο Κώστας Νικολόπουλος στο ακορντεόν, ο Σωτήρης Τσακανίκας σε κιθάρα και φωνή, ο Δημήτρης Αναστασίου στο βιολί, η Αντιγόνη Μπασακάρου επίσης στη φωνή, ο Αποστόλης Μπουρνιάς στα κρουστά, ο Χρήστος Κυριαζής στο σαξόφωνο και ο Σταμάτης Σταματάκης στο κοντραμπάσο.

Το συγκρότημα που ακούει στο όνομα Babo Koro αγαπά την πολυφωνική παράδοση και την πεντατονία της Ηπείρου και συνδυάζει στα κομμάτια του το χορευτικό κλίμα των πανηγυριών του ελληνικού Βορρά, τη γοητεία του swing, τον τσιγγάνικο αυθορμητισμό, τη ροκ αμεσότητα και τη λαϊκή απλότητα, παράγοντας έναν προσωπικό και εξαιρετικά εξωστρεφή ήχο, μέσα απ’ τον οποίο το ατομικό και το συλλογικό συναντιούνται (ξανά) στην “καρδιά” της έκφρασης των συναισθημάτων.

Στο πρώτο τους album με τίτλο «Σίσυφος», οι Babo Koro επιχείρησαν πολύ πετυχημένα τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, βάζοντας την υπογραφή τους στα πιο ξεσηκωτικά lives και καταφέρνοντας να συζητηθούν όσα λίγα συγκροτήματα.

Το “Σίσυφος” έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε το μουσικό βίντεο “Γέλα μου”, που, μέσα από τη μοναδική ματιά του Κρητικού σκηνοθέτη, Θοδωρή Παπαδουλάκη, ξεχώρισε για την υπέροχη αφήγηση και τον διαχρονικό χαρακτήρα του: Το “Γέλα μου” μας λέει μια ιστορία για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, τον έρωτα και την ανάμνηση, με έναν τρόπο σπαρακτικό που, όμως, μας αφορά και πρέπει να μας αφορά όλους.

Με αφορμή, λοιπόν, την επερχόμενη εμφάνισή τους στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου την Παρασκευή στις 18 Οκτωβρίου, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τους Babo Koro για μουσική, παράδοση και Σισύφεια διλήμματα του παραλόγου.

Καλησπέρα παιδιά! Λέω να ξεκινήσουμε με κάτι βασικό, όπως την έμπνευση πίσω από το όνομα της μπάντας σας. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το Babo Koro; Τι ακριβώς σημαίνει;

Ερμηνεύοντας κάπως ελεύθερα, σημαίνει η γιαγιά που χορεύει και τραγουδάει. Βασίζεται στους ιδιωματισμούς “μπάμπω” και “κόρο”. Σε πολλά χωριά στη βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, τον χορό τον ανοίγουν οι γηραιότεροι. Νικούν για λίγες στιγμές τον χρόνο, δείχνοντας ταυτόχρονα στο παρελθόν που δεν θέλουμε να ξεχνάμε, στο παρόν που έχει την ουσία, στο μέλλον που το αψηφούν χορεύοντας, προκαλώντας νοσταλγία, θαυμασμό, δίνοντας θάρρος, όλα αυτά υπό το πρίσμα μίας γλυκιάς ματαιότητας. Όλα αυτά αποτελούν κεντρικό θέμα τόσο στον πρώτο μας δίσκο «Σίσυφος» όσο και στο συνολικό μας εγχείρημα. Όποιος έχει υπάρξει σε πανηγύρια στην Ελλάδα, ιδίως σε πιο μικρά χωριά και σε τοπικά γλέντια, ίσως μπορεί να δημιουργήσει άμεσα την εικόνα και το συναίσθημα που τη συνοδεύει.

Ακούγοντας τα κομμάτια σας καταλαβαίνουμε ότι η μουσική σας πατά γερά στην ελληνική παράδοση (δημοτικά τραγούδια π.χ). Τι είναι αυτό που αισθάνεστε ότι σας συνδέει μ’ αυτήν;

Η σύνδεση είναι αρκετά δύσκολο να περιγραφεί, γιατί έχει να κάνει με ένα σύνολο δυνατών, αλλά όχι σαφώς καθορισμένων συναισθημάτων. Δεν είμαστε σίγουροι αν είναι κάτι ασυνείδητο, κρυμμένο βαθιά, κάποια θύμηση ή αίσθηση, ή κάτι ενσυνείδητο, μία σαφής και αιτιολογημένη επιλογή μεταξύ των εκατοντάδων μουσικών επιρροών που μας κατακλύζουν. Σίγουρα μία κοινή ανάμνηση και κάποια κοινά βιώματα έκαναν τη δουλίτσα τους λίγο-λίγο για χρόνια, ακόμα κι όταν δεν ήταν συνέχεια στην επιφάνεια για όλους μας. Και αν και οπωσδήποτε δεν αποτελούμε παραδοσιακό σχήμα και το άκουσμα μας δεν κατατάσσεται στο παραδοσιακό, φαίνεται πως εκεί βρέθηκε ο κοινός συναισθηματικός μας τόπος, στον οποίο βρίσκουμε ένα μέρος του εαυτού και της έκφρασης μας από κοινού.

Πέρα από την παραδοσιακή μουσική, ποιο άλλο είδος θεωρείτε ότι έχει καθορίσει τον ήχο σας;

Δε θα λέγαμε ότι είναι κάποιο είδος αυτό που έχει καθορίσει τον ήχο μας, αλλά ο τρόπος που προσεγγίζουμε την ενορχήστρωση και το στιχουργικό αφήγημα. Θεωρούμε ότι αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν πολύ ουσιαστικό συνδετικό κομμάτι της πρότασής μας, που κρύβει μέσα του συνιστώσες, εκτός της ευρύτερης ελληνικής και βαλκανικής παράδοσης, από την prog rock, το swing, τη μουσική της Κωνσταντινούπολης και της ευρύτερης Μεσογείου, με σύγχρονες αρμονίες και πιο σύγχρονα ρυθμικά παιξίματα.

Είστε μια πολυμελής μπάντα και φαντάζομαι και μια πολυμελής παρέα κιόλας. Πώς γνωριστήκατε;

Οι Babo Koro αποτέλεσαν εξέλιξη της γνωριμίας, φιλίας και μουσικής σύμπραξης για πάνω από δέκα χρόνια, των τεσσάρων βασικών συντελεστών που συνδημιούργησαν τη μουσική και τους στίχους του “Σίσυφος”. Με όχημα τον δίσκο, απευθυνθήκαμε σε μουσικούς που πιστεύαμε ότι θα μοιράζονταν τα ίδια συναισθήματα ακούγοντας τη δουλειά μας και ήμασταν τυχεροί που τους βρήκαμε.

Να υποθέσουμε ότι το όνομα του πρώτου σας άλμπουμ, “Σίσυφος”, το οποίο πήγε πάρα πολύ καλά, έχει κάποια σχέση με τον γνωστό Σίσυφο του Καμύ ή μπα;

Σίγουρα. Ο Καμύ χρησιμοποίησε τον γνωστό μύθο του Σίσυφου, του βασιλιά της αρχαίας Εφύρας, για να θεμελιώσει την ανάλυσή του για την έννοια του «παραλόγου». Ο Σίσυφος ξεγελούσε συνεχώς τους θεούς προσπαθώντας να αποφύγει το αναπόφευκτο και τιμωρήθηκε σε αιώνιο, μάταιο βασανιστήριο. Κι όμως, ήταν κάτι παραπάνω από έναν πονηρό βλάσφημο, διότι πάνω απ΄ όλα, αγαπούσε τη ζωή. Ο Καμύ τον θεωρεί ευτυχισμένο στην τιμωρία του, και εμείς επιλέγουμε να τον δούμε με τον ίδιο τρόπο.

Τον μύθο του Σίσυφου τον βρίσκουμε πολύ επίκαιρο, αναγνωρίζοντας συνεχώς παραλληλισμούς στη δική μας καθημερινότητα και συνεχή προσπάθεια. Η δική μας πρόταση αφορά στην επέκταση του μύθου από την ατομική στη συλλογική σκοπιά, καλώντας σε μία συνάντηση για να μοιραστούμε το γέλιο και τη χαρά, να ξορκίσουμε το δάκρυ, τη γλυκιά μας ματαιότητα, όπως η γιαγιά που χορεύει. Βρίσκουμε ότι έτσι ο βράχος που σπρώχνουμε στην ανηφόρα, φαντάζει μικρότερος.

Έχετε κάποιο motto;

«Να βρεθούμε στην ανηφόρα, στην καρδιά μας καίει το αντάμωμα, άιντε να ‘ρθει εκείνη η ώρα, με χορό να δούμε το ξημέρωμα»

Στις 18 Οκτωβρίου θα σας δούμε στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου. Δυο λόγια γι’ αυτή την εμφάνιση.

Είναι μία ξεχωριστή στιγμή για εμάς, γιατί ο Σταυρός του Νότου έχει ιστορικό χαρακτήρα και ανυπομονούμε να ανέβουμε στη σκηνή. Ακροβατώντας μεταξύ γλεντιού και συναυλίας, θα ξαναπιάσουμε τον χορό από εκεί που τον αφήσαμε. Θα έχουμε και παρέα μας τον Βασίλη Πετρίδη, τον εξαιρετικό τραγουδοποιό από την Θεσσαλονίκη του οποίου τη δουλειά αγαπάμε πολύ, και που μαζί με τους Γκαϊλέ φτιάχνουν εδώ και χρόνια πολύ ωραία μουσική.

Σχέδια για το μέλλον; Πιθανές συνεργασίες ή κάποιο νέο άλμπουμ ίσως;

Αυτή την περίοδο προτεραιότητα μας είναι να επικοινωνήσουμε το «Σίσυφος» όσο το δυνατόν περισσότερο, μέσα από τα live μας τόσο στην Αθήνα όσο και εκτός, με πιο άμεση την εμφάνισή μας στο 8Ball στη Θεσσαλονίκη στις 16 Νοέμβρη, παρέα και πάλι με τον Βασίλη και τους Γκαϊλέ. Έχουμε ήδη προγραμματισμένες αρκετές εμφανίσεις, αλλά και συνεργασίες, που όπως φάνηκε και από τον πρώτο μας δίσκο τις επιδιώκουμε πολύ, και ταυτόχρονα δουλεύουμε τις καινούργιες ιδέες για τον επόμενο. Στις σελίδες μας στο facebook και στα υπόλοιπα social media, αλλά και στο site μας (babokoro.com), μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για το “Σίσυφος” καθώς και να παρακολουθήσει όλα μας τα βήματα.

Αυτή η τρομερή παρέα μουσικών ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου στις 18 Οκτωβρίου για να “πιάσει” τον χορό από ‘κει που τον άφησε τους προηγούμενους μήνες, ενώ τη βραδιά θα ανοίξει ο τραγουδοποιός Βασίλης Πετρίδης με τους Γκαϊλέ.

Πού θα βρεις τους Babo Koro:

Spotify, iTunes, Deezer, e.t.c: https://song.link/BaboKoroSisyphus
Bandcamp: https://babokoro.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/babokoroband
Instagram: https://www.instagram.com/babokoro

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 1 
 0 
 0 
 0