Γιατί δεν μπορούμε να κλείσουμε το κινητό; - Τι είναι το FOSO από το οποίο «πάσχουμε» όλοι
Αν δεν μπορείς να κλείσεις το κινητό σου, τότε και εσύ έχεις FOSO!

Καθώς ο Jasper Chan περιπλανιόταν στους χώρους του ναού Wat Arun της Ταϊλάνδης, η προσοχή του δεν ήταν σχεδόν καθόλου στραμμένη στα περίφημα περίτεχνα ψηφιδωτά που κοσμούσαν τις κατασκευές του ναού. Αντίθετα, ακριβώς τη στιγμή που επρόκειτο να περάσει την πόρτα της ηρεμίας, ο 30χρονος νομικός σύμβουλος ένιωθε οτιδήποτε άλλο παρά γαλήνιος, καθώς πάλευε να παραμείνει συνεδεμένος σε μια κλήση στο Whatsapp, την ώρα που τα δεδομένα στο κινητό του λειτουργούσαν με διακοπές.

«Ο δικαστής παραιτήθηκε από την ακρόαση και θέλει απάντηση στις ερωτήσεις του το συντομότερο δυνατόν; Δεν έχω μαζί μου το laptop μου τώρα!», είπε εκνευρισμένος στον συνάδελφό του.

Άνθρωποι όπως ο Chan αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των ταξιδιωτών που δυσκολεύονται να ξεφύγουν από την καθημερινή ζωή ενώ βρίσκονται σε διακοπές, σύμφωνα με έρευνα του προγράμματος Collinson’s Priority Pass, όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα αντιμετωπίζει τη συνεχή πίεση να συνδεθεί με τις συσκευές της. Πιο συγκεκριμένα ένα εκπληκτικό 73% εκφράζει ανησυχίες για την απώλεια μηνυμάτων εάν δεν ελέγξει τη κινητή συσκευή του.

«Η επιμονή της εξ αποστάσεως εργασίας μετά την πανδημία έχει επιδεινώσει τη συνεχή σύνδεση με τις συσκευές εργασίας, καθώς τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής εξακολουθούν να είναι ασαφή», δήλωσε ο Todd Handcock, παγκόσμιος επικεφαλής εμπορικός διευθυντής και πρόεδρος Ασίας-Ειρηνικού στην Collinson.

Το βασανιστικό αίσθημα που κρατά τους ταξιδιώτες κολλημένους στις συσκευές τους, έχει δημιουργήσει τον όρο «φόβος της απενεργοποίησης» ή FOSO (fear of switching off). Είναι σχεδόν παρόμοιο με τον φόβο της απώλειας (FOMO – fear of missing out), που συνήθως δείχνει την ανησυχία να χάσει κανείς συναρπαστικές εμπειρίες ή δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν και άλλοι.

Το FOSO μπορεί να θεωρηθεί επέκταση του FOMO, είπε ο Handcock. «Ο φόβος της αποσύνδεσης από τις συσκευές προέρχεται εν μέρει από τον φόβο ότι θα χάσουμε ενημερώσεις για τη δουλειά και το σπίτι», διευκρίνισε.

Και αυτή η βαρετή ανησυχία μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των διακοπών των ταξιδιωτών.

Πηγή: moneyreview.gr

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;