Γιατί QWERTY και όχι ABCD;  - Όσα δεν γνωρίζατε για το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείτε καθημερινά
Όσα αξίζει να γνωρίζεις για το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείς καθημερινά.

Στις 23 Ιουνίου 1868, ο Christopher Latham Sholes, ένας πολιτικός, τυπογράφος, εφημερίδας και ερασιτέχνης εφευρέτης από το Μιλγουόκι, κατοχυρώνει την πατέντα για την πρώτη γραφομηχανή.

Εκείνο το πρώτο πληκτρολόγιο έμοιαζε με πιάνο, είχε δύο σειρές με συνολικά 28 πλήκτρα, στις οποίες τα γράμματα ήταν τοποθετημένα με αλφαβητική σειρά. Ο Sholes υπόθεσε ότι αυτή θα ήταν η πιο αποτελεσματική διευθέτηση. Άλλωστε, όποιος χρησιμοποιούσε το πληκτρολόγιο θα γνώριζε πού βρίσκεται το κάθε γράμμα.

Όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε, καθώς η χρήση της γραφομηχανής του Sholes αποδείχθηκε προβληματική. Όταν ένας χρήστης πατούσε γρήγορα τα πλήκτρα που βρίσκονταν το ένα δίπλα στο άλλο, αυτά μπλέκονταν μεταξύ τους και το μηχάνημα κολλούσε.

Έτσι, ο Sholes επανασχεδίασε το πληκτρολόγιό του, για να χωρίσει τα γράμματα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά μαζί στην αγγλική γλώσσα, όπως για παράδειγμα τα «th» και «he».

Έτσι, το 1873 γεννήθηκε το πληκτρολόγιο Sholes QWERTY (πήρε το όνομά του από τα πρώτα γράμματα στη σειρά), το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Ο Sholes δεν φαντάστηκε ποτέ ότι η πληκτρολόγηση θα μπορούσε κάποτε να γίνει γρηγορότερα από τη χειρόγραφη γραφή, η οποία «τρέχει» κατά μέσο όρο με 20 λέξεις το λεπτό. Όμως η εφεύρεσή του έκανε αυτό ακριβώς.

Σήμερα ο άνθρωπος που πληκτρολογεί γρηγορότερα στον κόσμο είναι η Barbara Blackburn, η οποία γράφει 212 λέξεις το λεπτό και διατηρεί το ρεκόρ από το 2005.

Όμως η Blackburn δεν χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο QWERTY, αλλά το Dvorak. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το QWERTY δεν είναι ένα αποτελεσματικό πληκτρολόγιο, αφού ευνοεί τραυματισμούς από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως για παράδειγμα την εμφάνιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Το QWERTY μπορεί να είναι το δημοφιλέστερο πληκτρολόγιο στον κόσμο, παρότι έχουν περάσει 150 χρόνια από τη δημιουργία του, όμως θεωρείται από πολλούς ξεπερασμένο.

Για παράδειγμα, το QWERTY απαιτεί, κατά μέσο όρο, 50% περισσότερες κινήσεις από το Dvorak και 80% περισσότερες κινήσεις από το Colemak.

Όταν πληκτρολογούμε, τα δάκτυλά μας καλύπτουν απόσταση περίπου 1 μιλίου ανά 10.000 λέξεις.

Και ο κίνδυνος τραυματισμών από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις δεν είναι ο μοναδικός που κρύβεται μέσα σε ένα πληκτρολόγιο. Το μέσο πληκτρολόγιο είναι πέντε φορές πιο βρόμικο από μία τουαλέτα, καθώς πολλοί αμελούν να το καθαρίσουν για μήνες ή και χρόνια.

Πηγή: moneyreview.gr

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;