Γνωρίζεις τι είναι η γιορτή του Halloween; - Οι ρίζες & τα έθιμα της πιο «τρομακτικής» ημέρας του χρόνου
Όσα θα ήθελες να μάθεις για την γιορτή του Halloween - Από πού ξεκίνησε

Η μεγάλη ημέρα της γιορτής του Halloween είναι εδώ. Μια από τις πιο αστείες και ταυτόχρονα «τρομακτικές» ημέρες του χρόνου.

Στην ουσία, το Halloween είναι κάτι σαν τις Απόκριες, αλλά η ιστορία του είναι αρκετά πιο σκοτεινή. Παρόλο αυτά, παιδιά και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ντυθούν και να μακιγιαριστούν, να στολίσουν το σπίτι τους και να γιορτάσουν τη συγκεκριμένη ημέρα.

Το Halloween γιορτάζεται κάθε 31 Οκτωβρίου και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Σκωτία, η Αγγλία και η Αμερική πραγματοποιούν μεγάλα events και παρελάσεις για τον εορτασμό.

Στο εξωτερικό η ημέρα αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη και, πραγματικά, παθαίνουν παροξυσμό με τις προετοιμασίες και τη γιορτή του Halloween. Τα σπίτια μετατρέπονται σε περίεργα σκηνικά που θα μπορούσαν κάλλιστα να τοποθετηθούν σε ταινίες τρόμου, τα παιδιά ανυπομονούν να ξεχυθούν στους δρόμους και να μαζέψουν τα γλυκά τους φωνάζοντας «Trick or treat» και η παγκόσμια showbiz εντυπωσιάζει με τα ευφάνταστα κοστούμια που φορά για να δώσει το παρόν σε κάποιο λαμπερό event. Εντάξει, εδώ που τα λέμε έχει την πλάκα του! Να ντύνεσαι και να παριστάνεις κάποιων άλλων!

Ο κόσμος στο εξωτερικό αγαπά πολύ τη συγκεκριμένη ημέρα γιατί δεν είναι ο εαυτός του και μπορεί να κυκλοφορήσει όπως θέλει χωρίς να του πει κανείς κουβέντα. Ακόμη και στην Ελλάδα, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να έχουν ξεκινήσει θεματικά parties που αφορούν στο Halloween και έτσι, έχουμε και εμείς την ευκαιρία να ζήσουμε λίγη από αυτή τη μαγεία. Πολλά από τα θεματικά που έχουν γίνει, πλέον, μία από τις αγαπημένες μας συνήθειες βάζουν τις κολοκύθες τους και στολίζονται με τρομακτικά φαντάσματα και σκελετούς.

Η ρίζα της λέξης Halloween προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day).

Η μέρα του Halloween έχει συνδεθεί με την υπερφυσική δραστηριότητα και θεωρείται μία από τις ελάχιστες μέρες του χρόνου που είναι πραγματικά δυνατή η επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων. Η μαγεία και η υπερφυσική δραστηριότητα βρίσκονται στο πικ τους εκείνη την ημέρα και πολλοί πιστεύουν πως όλα είναι δυνατά.

Το Halloween φαίνεται πως αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.

Εκείνη την ημέρα δημιουργείται μια γέφυρα ανάμεσα στον Κάτω κόσμο και τον δικό μας με αποτέλεσμα να μπορούν να περάσουν πνεύματα και για μια μόνο μέρα να επισκεφτούν τον κόσμο που κάποτε ζούσαν.

Αντιδράσεις για το Halloween και τα έσοδα από τη γιορτή

Όπως και κάθε γιορτή που δεν ακολουθεί τα χριστιανικά πρότυπα του δυτικού κόσμου, έτσι και το Halloween συγκεντρώσει αρκετές αντιδράσεις από χριστιανικές οργανώσεις. Οι οργανώσεις θεωρούν ότι το έθιμο έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σατανιστική χροιά. Από την άλλη, το Βατικανό το βλέπει σαν ένα παιδικό παιχνίδι και αυτός είναι ο λόγος που το συγχωρεί.

Τα έσοδα, όμως, από την ημέρα αυτή και η τόνωση της οικονομίας είναι τεράστια!

Συγκεκριμένα, το Halloween περιμένουν πώς και πώς οι ζαχαροπλάστες στις ΗΠΑ. Ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά την ημέρα της γιορτής υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα.

Παράλληλα, η ημέρα αυτή είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο κόσμος του κινηματογράφου με ταινίες τρόμου να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους από τα τέλη του Σεπτεμβρίου για να προετοιμάσουν το κοινό. Η πιο χαρακτηριστική είναι το «Halloween», παραγωγής 1978, του μετρ του τρόμου Τζον Κάρπεντερ, με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Πλέζανς και Τζέιμι Λι Κέρτις.

Halloween

Το Halloween «προσγειώνεται» στην Ευρώπη

Μπορεί στις Σκανδιναβικές χώρες -από τις οποίες αρκετοί υποστηρίζουν πως προήλθε το έθιμο- να γιόρταζαν ανέκαθεν το Halloween, πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια των χωρών αυτών και η επιρροή του έχει φτάσει σε πάρα πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως και η Ελλάδα.

Ο εορτασμός του Halloween στην χώρα μας έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια από την Αθήνα με πολλά νυχτερινά καταστήματα να έχουν αρχίσει να διοργανώνουν πάρτι. Σταδιακά οι εορτασμοί επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις με την Θεσσαλονίκη να είναι η πρώτη που ακολούθησε.

Halloween

Το έθιμο της κολοκύθας

Ένα από τα στοιχεία που αποτελούν σήμα κατατεθέν για το Halloween είναι η κολοκύθα. Το έθιμο αυτό αντλεί τις ρίζες του από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειραχτήρι.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο να πιούν μαζί ένα ποτό. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν.

Πράγματι ο διάβολος μεταμορφώθηκε σε νόμισμα, αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει, αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ο διάβολος ότι δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.

Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστηκε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από το διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει το φρούτο. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ αμέσως σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Έτσι ο διάβολος ήταν παγιδευμένος και δεν μπορούσε να κατέβει.

Halloween

Γι’ αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Τότε ο Τζακ τον ελευθέρωσε. Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον δέχτηκε, καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός και τον έστειλε στην κόλαση. Όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε. Του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα, ότι δεν θα διεκδικούσε την ψυχή του και τον έδιωχνε.

Όταν ο Τζακ τον ρώτησε: «Πώς θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά», ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε για να φωτίζει το δρόμο του μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του, καθώς ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο, μη μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.

Γι’ αυτό κάθε Halloween, οι Ιρλανδοί σκαλίζουν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, βάζουν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούν κοντά σε παράθυρα, ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη Τζακ.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
 1