ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα Τσίπρα προς τους «ανώριμους» επιγόνους
Ο ίδιος δεν πρόκειται να παρέμβει δημόσια. Αν ήθελε, λέει στους συνεργάτες του, να έχει την ευθύνη, δεν θα είχε παραιτηθεί.

Η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει αρκετό θόρυβο τις τελευταίες ημέρες. Εχει αποφασίσει να μην κάνει κάποια δημόσια παρέμβαση σε σχέση με τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο τέως πρωθυπουργός εκφράζει συνεχώς τη στενοχώρια, αλλά και την αγωνία του, σε στενούς συνεργάτες του για όσα συμβαίνουν στο κόμμα. Και πιο συγκεκριμένα, για την ανωριμότητα και την ανευθυνότητα με την οποία κινούνται όλες οι πλευρές. Δεν σταματά να παρομοιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ με το παιδί του, το οποίο ενηλικιώθηκε, πέρασε σε άλλη πόλη, σε άλλο πανεπιστήμιο και έφυγε από το σπίτι. Εξακολουθεί να έχει, όμως, τη συνεχή έγνοια του, αλλά όχι πλέον την κηδεμονία του.

Στις 29 Ιουνίου, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ειλικρινή και έντιμη αποστασιοποίηση από τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου. Στους ίδιους συνομιλητές αναφέρει ότι παραμέρισε για τη νέα ηγεσία και, συνεπώς, δεν έχει νόημα να μπλέκεται συνεχώς στα πόδια της. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι βγαίνει εκτός πολιτικής δράσης.

Από την Αμαλίας

Είναι σχεδόν έτοιμο το καινούργιο του γραφείο στη λεωφόρο Αμαλίας, με θέα το Ζάππειο. Συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και συνεχίζει τις διεθνείς επαφές με σημαντικές προσωπικότητες που θέλουν να του μιλήσουν. Μπορεί το κλίμα στην Κουμουνδούρου να είναι εξαιρετικά βαρύ, όμως προκάλεσε πολλά χαμόγελα το γεγονός πως η Κριστίν Λαγκάρντ, που βρέθηκε στην Αθήνα, τον έψαξε για να επικοινωνήσει μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου. Μπέρδεψε αριθμούς και διευθύνσεις η επικεφαλής της ΕΚΤ, όπως ανέφεραν πηγές στην «Κ», και δεν φαντάστηκε πως η βάση του πλέον είναι διαφορετική. Οπως και ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαντάστηκε την ένταση που θα προκαλούσε η επόμενη ημέρα της παραίτησής του.

Αρκετοί συμφωνούν με την ανάλυση της Ολγας Γεροβασίλη πως «ο Τσίπρας ούτε αποτελεί μέρος του σημερινού προβλήματος ούτε βεβαίως έχει λόγο να αποτελέσει». Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, και όσοι διαφωνούν με αυτή την άποψη, υπενθυμίζοντας πως είναι ο ιστορικός ηγέτης του χώρου και δεν μπορεί έτσι απλά να τον αφήσει να «καίγεται». Δεν είναι πάντως έτσι τα πράγματα, λένε από το περιβάλλον του. Δηλώνει «παρών» σε όποιον ζητήσει τη συμβουλή του. Αναφέρει, βέβαια, προς τους συνεργάτες του πως οι περισσότεροι δεν επιζητούν αυτό. Απλώς θέλουν να υπάρχει μια δική του δήλωση, θέλουν να πει κάτι. Οταν είδαν τα δύσκολα, τον αναζήτησαν.

Στις κουβέντες που κάνει, οι άνθρωποι του στενού του κύκλου αναφέρουν ότι επισημαίνει πως ο καθένας έχει την ευθύνη των πράξεών του. Το ίδιο και τα όργανα. Απορεί, τονίζουν, πώς μπορεί να του καταλογίζουν ότι «φύτεψε» ο ίδιος τον Στέφανο Κασσελάκη. Δεν ήταν στο διαρκές συνέδριο όταν αποφάσιζαν να είναι υποψήφιος, αναρωτιέται στις συζητήσεις που κάνει μαζί τους. Προκειμένου να μην υπάρχει καμία νύξη για πιθανή παρέμβασή του, επέλεξε να μην είναι μέλος πλέον ούτε της Κεντρικής Επιτροπής.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα όλοι φώναζαν ότι δεν είναι αρχηγικό κόμμα, αλλά στα δύσκολα καλούν τον αρχηγό να τους σώσει. Εχουν ακουστεί πολλά από το καλοκαίρι και μετά, και φαίνεται πως όλα έχουν περάσει από τα «ραντάρ» του τέως πρωθυπουργού, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ακόμη και οι αναφορές πολλών στελεχών της «Ομπρέλας» πως διαφώνησαν με την εκλογή από τη βάση στο συνέδριο του 2022. Δύο υποψήφιοι ζήτησαν να ψηφίσουν και οι φίλοι, υπενθυμίζουν συνομιλητές του έπειτα από διάλογο που είχαν μαζί του. Υπήρξε ακόμη και προτροπή μέσα στο καλοκαίρι στην Πολιτική Γραμματεία να διεξαχθεί διαδικτυακή ψηφοφορία και να μη στηθούν κάλπες, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες.

Στη Βουλή θα μιλάει

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη αρχίσει να συλλέγει το υλικό για το βιβλίο του, που θα αφορά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξη Τσίπρας θα παρεμβαίνει στη Βουλή; Ναι, έχει ξεκαθαρίσει και περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Από τους επιγόνους του στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένει, λένε στενοί του συνεργάτες, να δείξουν ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας την τεράστια ευθύνη που έχουν αναλάβει: Ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ισχυρός.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: kathimerini – Αντώνης Αντζολέτος

Πηγή κεντρικής εικόνας: Intime

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;