28η Οκτωβρίου: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την Εθνική Επέτειο
Τα μηνύματα για την 28η Οκτωβρίου που έστειλαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μηνύματα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έστειλαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη ενώ σε δηλώσεις της για την 28η Οκτωβρίου ανέφερε πως:

«Σήμερα, επέτειο του ηρωικού ΌΧΙ, τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας και αναλογιζόμαστε το χρέος μας απέναντί τους»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρόσθεσε πως:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας.

Στο ταραχώδες και ρευστό διεθνές περιβάλλον που ζούμε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας»

 

Μητσοτάκης για 28η Οκτωβρίου: Η χώρα μας πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη γειτονιά

«Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας» χαρακτήρισε την 28η Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός. Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη δοξολογία για την Εθνική Επέτειο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά. Αμέσως μετά δήλωσε πως «η σκέψη μας γυρίζει 83 χρόνια πίσω, σε αυτούς που είπαν το μεγάλο “ΌΧΙ”, στα νέα παιδιά που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας». Τόνισε πως «τιμούμε πρωτίστως αυτούς οι οποίοι δεν γύρισαν ποτέ πίσω στις οικογένειές τους, σε ένα ζεστό σπίτι ή έστω για μία αξιοπρεπή κηδεία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως:

«83 χρόνια μετά, η χώρα μας στέκεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη γειτονιά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, ισχυρές, εγγυώνται την αποτρεπτική μας ισχύ. Αλλά βέβαια, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ορισμένες σαφείς προϋποθέσεις: μια ισχυρή οικονομία, ισχυρές και σταθερές συμμαχίες και κυρίως την ενότητα του ελληνικού λαού.

Αυτή η ενότητα, η οποία επιδείχθηκε με τόση αυταπάρνηση πριν από 83 χρόνια, πρέπει να αποτελεί πάντα τον οδηγό για το μέλλον, για τον τρόπο με τον οποίον η χώρα μας θα αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία και θα εξέρχεται από κάθε κρίση ισχυρότερη»

Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη επίσης στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, όπου κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια, παρακολούθησε την παρέλαση στο κέντρο των Χανίων.

 

28η Οκτωβρίου: Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Μήνυμα του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Μέσα από αυτό τονίζει:

«Σήμερα που ο ναζισμός διεκδικεί και πάλι το δικό του μερίδιο μίσους και αίματος, συχνά καμουφλαρισμένος, που επιχειρείται να ξαναγραφτεί η Ιστορία, που στα πεδία των μαχών περισσεύει η οδύνη, που οι άμαχοι πληρώνουν υψηλό φόρο αίματος, τα μαθήματα της δικής μας Ιστορίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν μας αδιάφορο.

Πριν από 83 χρόνια, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός λαός αποφάσιζε να αντισταθεί στις αξιώσεις του φασιστικού Άξονα με μια πάνδημη ανταπόκριση. Τους επόμενους μήνες μετέτρεψε μια, κατά τα φαινόμενα, άνιση μάχη σε μια ένδοξη σελίδα της Ιστορίας μας, που ενέπνευσε ολόκληρο τον κόσμο»

Στο ίδιο μήνυμα επισήμανε παράλληλα ότι:

«Μέσα από τις στάχτες του πολέμου και παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις στη συνέχεια, ο ελληνικός λαός βγήκε πιο δυνατός. Αυτή η δύναμη ήταν που τον ώθησε να αναδείξει τις έννοιες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας σε κυρίαρχες και καθοριστικές, όσο κι αν αυτές οι επιλογές του επιφύλαξαν νέα βάσανα και θυσίες, όσο κι αν τις πλήρωσε με αίμα»

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι:

«Οι αξίες που σφυρηλάτησε ο λαός μας στο αμόνι του πολέμου και αργότερα της Αντίστασης, η επιθυμία για ελεύθερη σκέψη, για ελεύθερη ζωή και για ειρήνη, είναι πανανθρώπινες μα και πάντα επίκαιρες. Σήμερα που ο ναζισμός διεκδικεί και πάλι το δικό του μερίδιο μίσους και αίματος, συχνά καμουφλαρισμένος, που επιχειρείται να ξαναγραφτεί η Ιστορία, που στα πεδία των μαχών περισσεύει η οδύνη, που οι άμαχοι πληρώνουν υψηλό φόρο αίματος, τα μαθήματα της δικής μας Ιστορίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν μας αδιάφορο. Είναι τα μεγαλύτερα μαθήματα για την αξία της ανθρώπινης ζωής και της ελευθερίας. Για το δίκιο που κανένα κανόνι δεν μπορεί να το νικήσει. Για τα συλλογικά κατορθώματα που κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει. Αν το θέλουμε όλοι, μπορούμε»

Ανδρουλάκης: Το έπος του ’40 γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα

28η Οκτωβρίου

Κριτική στην κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε:

«Το έπος του ’40 γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Τιμούμε τους προγόνους μας, τους ήρωές μας που έγραψαν με το αίμα τους μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού απέναντι στον Ιταλό κατακτητή. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.

Όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός με ενότητα, με πίστη. Τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά και για την πατρίδα. Δεν μπορώ, όμως, σήμερα να μην αναφερθώ και σε κάτι που θεωρώ αδιανόητο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο το ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής»

Κουτσούμπας για την 28η Οκτωβρίου: Στη σωστή πλευρά της ιστορίας οι λαοί που αντιστέκονται

28η Οκτωβρίου

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πως:

«Παντού και πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκονται οι λαοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τη λευτεριά και το δίκιο τους, που υψώνουν ανάστημα στη βία των κατακτητών και των εκμεταλλευτών.

Αυτό κρίνεται σήμερα με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αυτό θα κριθεί αύριο στους μεγάλους αγώνες που έχουν όλοι οι λαοί μπροστά τους»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
0 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;