Ισλανδία: Πανεθνική απεργία για την ισότητα των φύλων - Συμμετέχει και η πρωθυπουργός
Η απεργία θα λάβει χώρα παρά το γεγονός ότι το 2023, η Ισλανδία κέρδισε την πρώτη θέση στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των δύο φύλων

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, ανάμεσά τους και η πρωθυπουργός της χώρας, κατεβαίνουν σε απεργία, αύριο, στην Ισλανδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μισθολογικές διαφορές, ατην έμφυλη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Οι απεργοί ζητούν να καλυφθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, δημοσιεύοντας τους μισθούς των εργαζομένων σε επαγγέλματα που επικρατούν οι γυναίκες, και να ληφθούν μέτρα κατά της έμφυλης και σεξουαλικής βίας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους δράστες.

Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν σε μια διαδήλωση στο κέντρο του Ρέικιαβικ και πολλοί περισσότεροι θα λάβουν μέρος σε άλλες δέκα σχετικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα –καθιστώντας την απεργία αυτή πιθανότατα τη μεγαλύτερη απεργία γυναικών που έχει γίνει ποτέ στην Ισλανδία. Ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει πως το γραφείο της δεν θα λειτουργήσει την Τρίτη. «Πρώτα απ’ όλα, δείχνω την αλληλεγγύη μου στις Ισλανδές», τόνισε.

Αντίστοιχη απεργία είχε γίνει το 1975, όταν το 90% των ισλανδών γυναικών είχε απεργήσει οδηγώντας σε μεγάλες αλλαγές στη χώρα, ανάμεσά τους και στην εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου.

Η απεργία θα λάβει χώρα παρά το γεγονός ότι το 2023, η Ισλανδία κέρδισε την πρώτη θέση στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των δύο φύλων. Εν τούτοις, σε ορισμένα επαγγέλματα, οι γυναίκες κερδίζουν 21% λιγότερα από ό,τι οι άντρες συνάδελφοί τους, ενώ 40% των γυναικών έχουν πέσει θύματα έμφυλης ή σεξουαλικής βίας. Παράλληλα, επαγγέλματα που ασκούν παραδοσιακά γυναίκες, όπως η καθαριότητα και η φροντίδα ανθρώπων, αμείβονται πολύ χαμηλά.

Πηγή: Guardian

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;