«Inspireurope+»: Μία ισχυρή ευρωπαϊκή συμμαχία απέναντι στις διακρίσεις, τις διώξεις, τις παρενοχλήσεις και τη βία
Στόχος του προγράμματος είναι να διαμορφώσει μία ισχυρή ευρωπαϊκή συμμαχία απέναντι στις διακρίσεις, τις διώξεις, τις παρενοχλήσεις ή τη βία που μπορεί να υφίστανται ερευνητές και ακαδημαϊκοί

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Υπουργείων Παιδείας και άλλων κυβερνητικών φορέων από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Inspireurope+, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 και ώρες 10.00 με 17.00, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, στον 10ο όροφο.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος. Στόχος του προγράμματος είναι να διαμορφώσει μία ισχυρή ευρωπαϊκή συμμαχία απέναντι στις διακρίσεις, τις διώξεις, τις παρενοχλήσεις ή τη βία που μπορεί να υφίστανται ερευνητές και ακαδημαϊκοί (διώξεις, εκτοπισμούς, απειλές για την καριέρα τους ή και για την ίδια τους τη ζωή) και να τους παρέχει ενεργό υποστήριξη στην αναζήτηση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Αποσκοπεί, επίσης, στο να εδραιώσει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, προασπίζοντας ταυτόχρονα τις αρχές της της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, μέσα από ποικίλες δράσεις, το Inspireurope+ στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ερευνητών σε κίνδυνο οι οποίες τους είναι απαραίτητες για να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και υποστήριξη σε ευρωπαϊκό, εθνικό ή και ιδρυματικό επίπεδο. Επίσης, στοχεύει να αυξήσει την ετοιμότητα και την ικανότητα των πιθανών φορέων απασχόλησης (ακαδημαϊκών ή και μη ακαδημαϊκών) να υποδεχθούν και να υποστηρίξουν ερευνητές σε κίνδυνο αλλά και να ενθαρρύνει τη δημιουργία εθνικών προγραμμάτων υποστήριξης/χρηματοδότησης, παρέχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει τις σχετικές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε όλες τις παραπάνω δράσεις και έχει τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο στις δράσεις για την Ανατολική, Νότια και Νοτιο-ανατολική Ευρώπη με έμφαση στις χώρες της Βαλκανικής.

Σύμφωνα με τους συντελεστές του προγράμματος «Θεωρώντας ότι η αριστεία στην έρευνα βασίζεται στον ανοιχτό επιστημονικό διάλογο, ενώ παράλληλα καθοδηγείται και επηρεάζεται από τους ανθρώπους που τη διεξάγουν, τις ιδέες τους και τις προοπτικές τους, το Inspireurope+ βασίζεται στην εξής κεντρική πεποίθηση: όταν οι άνθρωποι που υπηρετούν την έρευνα βρίσκονται σε κίνδυνο και αποκλείονται από τον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη λόγω διακρίσεων, διώξεων, παρενοχλήσεων ή βίας, το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει μόνο τη ζωή ή τη σταδιοδρομία τους αλλά και την ποιότητα και το μέλλον της ίδιας της έρευνας. Τόσο οι δεξιότητες όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνητών αυτών εκπροσωπούν ένα σημαντικό ανθρώπινο αλλά και οικονομικό κεφάλαιο για τις χώρες υποδοχής».

Το πρόγραμμα Inspireurope+ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί συνέχεια του Inspireurope: Supporting Researchers at Risk (2019-2022, χρηματοδότηση), στο οποίο, επίσης συμμετείχε ως εταίρος το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Maynooth της Ιρλανδίας και εντάσσεται στις δραστηριότητες του Δικτύου «Scholars at Risk/SAR».

Inspireurope+: Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

10.00 Welcome coffee

.

10.15

10.30

10.45

 

11.45

Welcome by AUTh’s Rector, Prof. Demetrios Kovaios

Researchers at risk in Europe –SAR EUROPE and the Inspireurope(+) projects

Dr Joel Hanisek, Program Manager, SAR Europe

Responding to Refugee Crisis – 

Actions by participating Universities to support Refugee Academic 

  •      Group discussion 

The participants will break into two – three different groups to share their own experiences and report back in plenary.

Building SAR Greece – How we got there 

Presentation given by Alexandros Triantafyllidis, AUTh  

Q&A from the participants, moderated by Alexandros Triantafyllidis

12.00 Break
12.30

12.45

Inspireurope Policy recommendations for support of researchers at risk

Presentation & lessons learned from EUA’s 1st Leadership Roundtable (April 2023), Alison Morrisroe, EUA 

Experience from the 1st Leadership Roundtable, Jesús Daniel Santos Rodríguez, Vice-Rector, University of Oviedo

How to build national and European approaches to supporting researchers at risk in higher education institutions?

Group discussion 

  • The participants will break into two – three different groups and discuss selected Inspireurope policy recommendations, focusing on support for researchers at risk in institutions’ local and national surroundings and providing advice on how to enhance current national and European approaches. Participants will share their own experiences and ideas and report back in plenary. The following recommendations will be discussed:
    • Acknowledge and support researchers at risk in higher education and research, including as a matter of defending academic freedom, and as a contribution to diversity, equity, and inclusion.
    • Facilitate access of researchers at risk to existing European funding programmes.
    • Enhance visa pathways for researchers at risk 
    • Create national support programmes for researchers at risk

Each recommendation will be discussed by the groups for approximately 10 minutes, followed by a report back in plenary and plenary discussion There will be three facilitators for the group discussion: Alexandros Triantafyllidis, Malamati Tsapoutzoglou, Alison Morrisroe

13.45 Wrap up-key messages

  • Alexandros Triantafyllidis
14.00 Lunch-10th floor terrace
15.00-15.15

15.15-15.30

Commitment to Hosting Researchers at Risk in French Universities as part of the internationalisation strategy of HEIs,
Marie Deroche, International researchers office, Université de Strasbourg A researcher’s experienceYulia Labetska, MSCA4Ukraine Fellow
15.30-16.30 Parallel Sessions

  • Focus group on Inspireurope Policy Recommendations

Moderator: Alison Morisroe, EUA

  • SAR network-how to get involved

Joel Hanisek, Program Manager, SAR Europe

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;