Γάζα: Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για την αιματοχυσία στο νοσοκομείο
Τι γνωρίζουμε για το νοσοκομείο που επλήγη;

Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ εκτιμούν ότι το νοσοκομείο στην Γάζα έπληξε παλαιστινιακή ρουκέτα. Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι ευθύνονται οι Ισραηλινοί.

1. Τι γνωρίζουμε για το νοσοκομείο που επλήγη;

Ιδρύθηκε το 1882 και διοικείται από την Αγγλικανική Εκκλησία. Το νοσοκοµείο Αλ Αχλι Αράµπ παρουσιαζόταν στην ιστοσελίδα του ως «ένας παράδεισος ειρήνης στη μέση μίας από τις πλέον ταραγμένες περιοχές του κόσμου». Διέθετε 80 κλίνες με υπηρεσίες όπως δωρεάν διαγνωστικά προγράμματα για τον καρκίνο του μαστού, κέντρο για ηλικιωμένες γυναίκες και κινητή μονάδα που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε γειτονικές πόλεις. Βρίσκεται στη γειτονιά Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

2. Ποιος βομβάρδισε το νοσοκομείο;

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για την τραγωδία. Ο Τζο Μπάιντεν στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ, υιοθετώντας την ισραηλινή εκδοχή ότι η έκρηξη φαίνεται πως οφείλεται «στην άλλη πλευρά», σε μια αναφορά στους Παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Αυτή τη θέση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως διαθέτουν στοιχεία ότι η Ισλαμική Τζιχάντ βρίσκεται πίσω από την έκρηξη. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι δείχνουν ως υπαίτιο το Ισραήλ και η Τζιχάντ διαψεύδει ότι ρουκέτες της εξερράγησαν κατά λάθος. Η Παλαιστινιακή Αρχή με έδρα τη Δυτική Οχθη κατήγγειλε το Ισραήλ και έκανε λόγο για «σφαγή».

3. Ποια είναι τα αποδεικτικά στοιχεία που προβάλλει το Ισραήλ;

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επέµεινε ότι µε βάση την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων, σειρά ρουκετών εκτοξεύθηκε από τη Γάζα περνώντας κοντά από το νοσοκομείο. Με βάση την ισραηλινή εκδοχή, δεν υπήρξε καταστροφή στα κτίρια γύρω από το νοσοκομείο, παρά μόνο στον χώρο στάθμευσης, ούτε άνοιξε κρατήρας, που θα ήταν μια εξέλιξη συμβατή με μια επιδρομή από αέρος. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η Χαμάς «φούσκωσε» τον αριθμό των θυμάτων και δύσκολα θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη. Ενα από τα επιχειρήματα του Τελ Αβίβ είναι πως τις τελευταίες 11 ημέρες τουλάχιστον 450 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα δεν βρήκαν τον στόχο τους και κατέληξαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

4. Πόσοι σκοτώθηκαν;

Αρχικά το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, έκανε λόγο για τουλάχιστον 500 νεκρούς, αλλά στη συνέχεια ο αριθμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στους 300.

5. Πόσοι βρίσκονταν μέσα;

Αν και ο αριθµός των κλινών είναι περιορισμένος, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στο κτίριο μαζί με τους ασθενείς αφότου άρχισαν οι ισραηλινές επιδρομές ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Εκτός από την περίθαλψη τραυματιών, οι πολίτες κατέφυγαν εκεί πιστεύοντας ότι το κτίριο είναι ασφαλές. Ο επικεφαλής γιατρός της ορθοπεδικής πτέρυγας Φαντέλ Ναΐμ είπε την Τρίτη το πρωί ότι βρίσκονταν εκεί 1.000 άτομα και στη διάρκεια της ημέρας ο αριθμός αυξήθηκε επειδή ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους της συνοικίας Ζεϊτούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εκτιμάται ότι την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν εκεί 3.000 άνθρωποι.

6. Ποιες είναι οι ζημιές που σημειώθηκαν;

Εικόνες από το σηµείο που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters δείχνουν τουλάχιστον είκοσι κατεστραμμένα οχήματα γύρω από κατεστραμμένα κτίρια με σπασμένα τζάμια. Κηλίδες αίματος ήταν ορατές στο έδαφος.

7. Τι προηγήθηκε του πλήγματος;

Το Ισραήλ είπε νωρίτερα στους Παλαιστινίους στα βόρεια της Γάζας να μεταβούν στα νότια για τη δική τους ασφάλεια. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν προχθές τους κατοίκους της συνοικίας Ζεϊτούν μέσω μηνύματος στην πλατφόρμα Χ, ενώ εξειδικευμένο νοσοκομείο στην πόλη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε πως έλαβε δύο ισραηλινές προειδοποιήσεις για εκκένωση, αλλά το προσωπικό αρνήθηκε να αποχωρήσει.

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
01 Ιούν. 2024
Μπο
22:00
-
Ρεά

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;