Άνοιξαν τα ραντεβού για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κορωνοϊού
Εκ νέου θωράκιση για τις ευπαθείς ομάδες συστήνει το υπουργείο Υγείας, καθώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων

Σύσταση προς τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, και συγκεκριμένα τα άτομα άνω των 60 ετών, τα άτομα ηλικίας έξι μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, τα άτομα με ανοσοκαταστολή, τις εγκύους και τους επαγγελματίες υγείας, να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5 απευθύνουν το υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως ανακοίνωσαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η δυνατότητα προγραμματισμού εμβολιαστικού ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr ενεργοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ενώ το ραντεβού μπορεί να προγραμματιστεί και μέσω των φαρμακείων. Προϋπόθεση είναι να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον τρεις μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό ή τη νόσηση από COVID-19. Για τους ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν από σήμερα, ενώ για τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 11 ετών θα ξεκινήσουν από τις 23 Οκτωβρίου. «Το γεγονός ότι δεν συστήνεται μαζικός εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο δεν σημαίνει ότι κάποιος υγιής που θέλει να εμβολιαστεί και αφού το έχει συζητήσει με τον γιατρό του δεν μπορεί», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη, προσθέτοντας ότι το σύστημα είναι ανοικτό και όλοι οι πολίτες είναι δικαιούχοι.

«Φθίνουσα ανοσία»

Η κ. Θεοδωρίδου, εξηγώντας την αναγκαιότητα εκ νέου εμβολιασμού, επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων ασθενών με COVID-19, που αν και δεν μπορεί να συγκριθεί με την εικόνα των προηγούμενων ετών, απαιτεί προσοχή, σημειώνοντας ότι «ο λόγος για τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα είναι η φθίνουσα ανοσία». Η κ. Θεοδωρίδου επικαλέστηκε τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με το οποίο, ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα μειώσει τουλάχιστον κατά 30% τις νοσηλείες στα νοσοκομεία λόγω COVID-19.

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο χορηγείται σε μία εφάπαξ δόση και αυτό αφορά και τους ανεμβολίαστους. Εξαίρεση αποτελούν τα ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών, που θα λάβουν τρεις δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου –ως βασικός εμβολιασμός– όπως και τα ανεμβολίαστα άτομα ηλικίας έξι μηνών και άνω με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Ο εμβολιασμός γίνεται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, ενώ αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες στη χώρα μας 1,6 εκατ. δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου, με δυνατότητα προμήθειας και άλλων δόσεων εφόσον χρειαστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο, όσοι έχουν ήδη προγραμματίσει να εμβολιαστούν με προηγούμενη έκδοση του εμβολίου μπορούν να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους για να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή cover photo: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;