Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Tα δεύτερα μηνύματα της κάλπης
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι δείχνει η ποιοτική ανάλυση του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής

Να ξύσουν το μπλε χρώμα του χάρτη, για να αναλύσουν το υπόστρωμα του εκλογικού αποτελέσματος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, επιχειρούν οι αναλυτές του κυβερνητικού στρατοπέδου. Η Ν.Δ. μπορεί στον πρώτο γύρο να πέτυχε τον στόχο της, χωρίς να υποστεί τη φθορά που κάποιοι προέβλεπαν εξαιτίας του δύσκολου καλοκαιριού· ωστόσο, πίσω από τις αδρές γραμμές της βασικής ετυμηγορίας, προκύπτουν από το σκανάρισμα του χάρτη και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Δεν μετρήθηκε η άκρα Δεξιά

Η Ν.Δ. είναι δεδομένο πως μετά τις εθνικές εκλογές και με τρία ακροδεξιά κόμματα να έχουν εισέλθει στη Βουλή, έχει μια πίεση από τα δεξιά της. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μας φώτισαν περισσότερο ως προς το πού κινούνται τα κόμματα της άκρας Δεξιάς, καθώς με εξαίρεση την Αθήνα και την Κεντρική Μακεδονία όπου οι Σπαρτιάτες κατέβασαν συνδυασμό, στην υπόλοιπη Ελλάδα κανένα από τα τρία κόμματα –συμπεριλαμβανομένων της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης– δεν είχε υποψηφίους. Το «θετικό», όπως εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές, είναι ότι δεν εκδηλώθηκε μαζική αποδοκιμασία που θα υπέκρυπτε αντισυστημικές τάσεις. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές κινήθηκαν στην ίδια λογική με τις εθνικές», αναφέρει στο kathimerini.gr κυβερνητική πηγή. Στα ενδιαφέροντα είναι πως στην Κεντρική Μακεδονία, μια περιοχή όπου Νίκη και Βελόπουλος είχαν πάρει υψηλά ποσοστά τον Ιούνιο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται πως ενσωμάτωσε τώρα αυτή την ψήφο. Επί της ουσίας, πάντως, οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μας έμαθαν περισσότερα για το δεξιό κέρας του πολιτικού συστήματος, με το Μαξίμου να είναι αναγκασμένο να μετράει στις δημοσκοπήσεις πού βρίσκονται αυτά τα κόμματα.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Πηγή: kathimerini.gr

Aποχή με μπλε απόχρωση

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει από τις αυτοδιοικητικές είναι η αποχή. Παρά τη γενικευμένη αίσθηση που υπάρχει πως η αποχή ήταν μεγάλη, στην κυβέρνηση δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη. Η συμμετοχή την περασμένη Κυριακή κινήθηκε στο 52%, όταν πριν από 4 χρόνια είχε κινηθεί στο 58% με δύο βασικές διαφορές: τότε διεξήχθησαν μαζί και ευρωεκλογές και είχαν να στηθούν κάλπες 4 χρόνια, που σημαίνει ότι ο κόσμος διψούσε να εκφραστεί. «Τώρα είχαμε μια εκλογική μάχη μόλις 4 μήνες μετά τις διπλές εθνικές εκλογές», σημειώνει στο kathimerini.gr κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως αν στηνόταν τώρα κάλπη ευρωεκλογών η συμμετοχή θα ήταν μικρότερη, καθώς στις αυτοδιοικητικές κινητοποιούνται πάντα οι τοπικές κοινωνίες.

Η αποχή ήταν όντως μεγαλύτερη στους τρεις μεγάλους δήμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αθήνα, όπου η συμμετοχή μόλις ξεπέρασε το 30%. Η αναλυτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει πως σε εκλογικά τμήματα που η Ν.Δ. είχε μεγάλα ποσοστά στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, την περασμένη Κυριακή καταγράφηκε μεγάλη αποχή. Αυτή η διαφορά δεν επέτρεψε στον Κώστα Μπακογιάννη να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, καθώς φαίνεται ότι απέφυγαν το παραβάν ψηφοφόροι που τον είχαν επιλέξει το 2019.

Η αποχή στον Δήμο Αθηναίων οφείλεται παραδοσιακά και στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων δεν διαμένει πλέον στην Αθήνα, αλλά στα προάστια. Αυτοί, όπως φάνηκε, δεν μπήκαν στον κόπο να μετακινηθούν κάποια χιλιόμετρα για να ψηφίσουν. Η κυβέρνηση φοβάται την αποχή περισσότερο στις ευρωεκλογές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο kathimerini.gr, ωστόσο, πως οι ευρωεκλογές είναι «άλλου τύπου» κάλπη και ήδη από το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η ανάλογη οργάνωση ενόψει της αναμέτρησης του Ιουνίου.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Πηγή: kathimerini.gr

Τα «καύσιμα Μητσοτάκη»

Μήνυμα αποτελεί και το τι συνέβη στις περιοχές που επλήγησαν το καλοκαίρι, κάτι που αποτέλεσε κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων για σχεδόν τρεις μήνες. Στην –καμένη– Ρόδο ήρθε πρώτος με 14 μονάδες διαφορά και θα επανεκλεγεί εκτός απροόπτου ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης. Την επανεκλογή του εξασφάλισε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με ποσοστό που έφτασε στο 66%. Στον Έβρο της κατεστραμμένης Δαδιάς, ο «γαλάζιος» υποψήφιος Χρήστος Μέτιος πέρασε πρώτος στον δεύτερο γύρο. Τέλος, στην πολύπαθη Θεσσαλία μπορεί ο Κώστας Αγοραστός να μην κατάφερε να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή, αλλά ήρθε και πάλι πρώτος, συγκρατώντας δυνάμεις και έχοντας προοπτική επανεκλογής. Η εκτίμηση που κάνει το Μαξίμου είναι πως όλες τις παραπάνω υποψηφιότητες τις βοήθησε σημαντικά η στήριξη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, «ο οποίος διατηρεί ακόμη πολλά καύσιμα» και έχει τη δυνατότητα να συμπαρασύρει τις υποψηφιότητες που στηρίζει.

Αυτό είναι και ένα τελευταίο «κρυφό» συμπέρασμα. Η κοινωνία ακόμη και υπό το βάρος των καταστροφών εξακολουθεί να έχει το βλέμμα της στραμμένο στο Μαξίμου.

Πηγή cover photo: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
0 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;