«Youth Achieve: Kαινοτόμο πρόγραμμα για την ένταξη εφήβων και νέων προσφύγων/προσφυγισσών από το JA Greece και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα»
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Youth Achieve» του Junior Achievement Greece πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση».

Το πρόγραμμα «Youth Achieve» είναι μια εμβληματική συνεργασία του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα με το Junior Achievement Greece που στόχο έχει να ενδυναμώσει τους νέους και τις νέες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με έμφαση σε εκείνες και εκείνους με μεταναστευτικό / προσφυγικό υπόβαθρο, και να τους/τις εφοδιάσει με κατάλληλα εργαλεία και δεξιότητες για την ομαλή τους εισαγωγή στην αγορά εργασίας. Ο στόχος του προγράμματος επιτυγχάνεται ενδυναμώνοντάς τους στους τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης και του επαγγελματικού προσανατολισμού και υλοποιείται ήδη εδώ και 4 μήνες, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα αποτελείται από 3 εκπαιδευτικά -ενημερωτικά βίντεο για την εργασία, την εκπαίδευση και τη σχετική κουλτούρα στην Ελλάδα-υποτιτλισμένα σε Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Φαρσί και Ουρντού, καθώς και μία ιστοσελίδα με εκτενέστερες σχετικές πληροφορίες και παραπομπές..

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Youth Achieve» του Junior Achievement Greece πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση».

Tο Πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, που υλοποιείται σε συντονισμό με σειρά εταίρων, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά το διάστημα της υλοποίησης έχουν εκπαιδευτεί στο πλαίσιο του προγράμματος 500 νέοι και νέες με προσφυγικό υπόβαθρο, ηλικίας 15 – 17 ετών, καθώς και επαγγελματίες πεδίου που τους υποστηρίζουν στο να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν ένα πλάνο ζωής που θα τους επιφέρει θετικά αποτελέσματα και θα ενισχύσει το ταξίδι τους προς την ένταξη. 

«Μέσα από το «Youth Achieve» αλλά και τη συνολική συνεργασία μας με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα έχουμε ως στόχο οι νέοι/ες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να έχουν διευρυμένες ευκαιρίες ποιοτικής απασχόλησης και ισότιμης ένταξης στην ελληνική αγορά εργασίας», δήλωσε ο CEO του Junior Achievement Greece, Αργύρης Τζικόπουλος και συμπλήρωσε ότι «με αυτές ως βασικές μας επιδιώξεις και ακολουθώντας πιστά τις αρχές μας για ποιοτικές ευκαιρίες μάθησης, στοχεύουμε μακροπρόθεσμα στην  μείωση της ανεργίας των νέων». 

Ένας επιπλέον βασικός στόχος του προγράμματος είναι η κατάρριψη των στερεοτύπων αποκλεισμού γύρω από την ένταξη των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας. Έχει άλλωστε αποδειχθεί, τόσο από μελέτες όσο και από την καθημερινή εμπειρία συνεργασίας με ευάλωτες ομάδες, ότι κάθε άτομο που εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο εμπλουτίζει την αγορά εργασίας και δημιουργεί θετικό αντίκτυπο τόσο για το ίδιο όσο και για την οικονομία. 

«Το εργαλείο “Youth Achieve” διαθέτει συμπυκνωμένες και χρήσιμες πληροφορίες και τρόπους για ευκαιρίες για περισσότερη επιμόρφωση ώστε ένα άτομο να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας. Προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να ενημερώνονται και τα παιδιά του Λυκείου για τα εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς διαθέτει μία πλήρη καταγραφή των δικαιωμάτων στον χώρο της εργασίας και είναι εξαιρετικά δομημένο τόσο για τον προσφυγικό όσο και για τον ελληνικό πληθυσμό και εξαιρετικά κατατοπιστικό” σημείωσε η Γαλάτεια Παπαονησιφόρου, Κοινωνική Λειτουργός σε Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και συμπλήρωσε ότι έχει παρατηρήσει πως κατά τις παρουσιάσεις φαίνεται πολύ χρήσιμο στα παιδιά. “ Ακόμα και το βιογραφικό ήταν άγνωστη λέξη για κάποια από αυτά τα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι τους κινητοποιήσαμε να σκεφτούν περαιτέρω το τι χρειάζεται να κάνουν σε αυτόν τον τομέα που είναι ένα σαφές βήμα προς την ένταξη”, τόνισε μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά. 

“Ως εκπαιδευτικός της ICSD στο πρόγραμμα “Φροντίζω” και εκ μέρους και των λοιπών εκπαιδευτικών, ευχαριστώ από καρδιάς την ομάδα του “Youth Achieve” για την διά ζώσης παρουσίαση του εκπαιδευτικού εργαλείου επαγγελματικής ετοιμότητας στους εφήβους μας, στον ξενώνα της ICSD. Οι ωφελούμενοι είχαν την ευκαιρία να εγγραφούν και να εξοικειωθούν με την εν λόγω πλατφόρμα, να ενημερωθούν για το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό γύρω από την  ελληνική κουλτούρα εκπαίδευσης, την εργασία και τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Μέσα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και μετασχηματιζόμενο περιβάλλον είναι καθοριστικής σημασίας ο γνωστικός εμπλουτισμός και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων και δη των προσφύγων, προκειμένου να αναζητήσουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και πιο «συμβατούς» με τα  «θέλω»   και τις δυνατότητές τους επαγγελματικούς δρόμους!  Άλλωστε στις σύγχρονες δημοκρατικές και ανοιχτές κοινωνίες η διαπολιτισμική προσέγγιση οφείλει να λειτουργεί με κάθε τρόπο ως μέσο κοινωνικής ενσωμάτωσης και εξάλειψης του αποκλεισμού.

Ως εκ τούτου ευελπιστούμε σε παρόμοιες μελλοντικές δράσεις και είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω εκπαίδευση για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του  “Youth Achieve” από επαγγελματίες και παιδιά!”, μοιράστηκε η Αρετή Στασινού, εκπαιδευτικός στη δομή ISCD στα Ιωάννινα. 

Το «Youth Achieve» προσφέρεται εντελώς δωρεάν σε παιδιά και νέους , 15-17 ετών με προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο και επαγγελματίες πεδίου, που τους υποστηρίζουν. 

Ενημερωθείτε και εγγραφείτε στο πρόγραμμα: 

https://jagreece.org/programs/youth-achieve/ 

Η ιστοσελίδα του προγράμματος:

www.youthachieve.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;