Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς και πού ψηφίζουμε στον δεύτερο γύρο
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι ενόψει του β' γύρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις αυτιδιοικητικές εκλογές, όπου δεν υπήρχε νικητής με ποσοστό πάνω από 43%, από την πρώτη Κυριακή (08/10).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 85 δήμους σε όλη τη χώρα οι δημότες θα προσέλθουν στις κάλπες ξανά, την προσεχή Κυριακή (15/10). Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κριθεί και η εκλογή περιφερειαρχών σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησο.

Χωρίς σταυρό

Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα. Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο για την εκλογή περιφερειάρχη και δημάρχου και δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης σε υποψήφιους συμβούλους.

Ωστόσο, ψηφοδέλτια με σταυρούς προτίμησης δεν προσμετρώνται ως άκυρα.

Τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι εκλογείς

  • Μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
  • Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά.
  • Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πού ψηφίζω

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» οι πολίτες των δήμων και των περιφερειών που θα οδηγηθούν σε β’ γύρο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μπορούν να βρουν το εκλογικό τους κέντρο.

 

 

 

 

 

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ποια σχολεία θα κλείσουν

Σε όλες τις περιοχές της χώρας που θα διεξαχθούν επαναληπτικές Περιφερειακές ή Δημοτικές εκλογές την Κυριακή 15 Οκτωβρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Παιδείας.

Αυτό σημαίνει ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκεί όπου θα χρειαστεί β’ γύρος για την εκλογή δημάρχου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Το ίδιο θα συμβεί και στους δήμους ή περιφέρειες όπου δεν εξελέγη κάποιος από τον α’ γύρο των εκλογών.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Eφορευτική επιτροπή

Επιπλέον, για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 θα καταβληθεί αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Η εκλογική αποζημίωση για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που συμμετείχαν στην διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής θα λάβουν το ποσό των 40 ευρώ. Το ποσό, ωστόσο, αλλάζει στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 της 15ης Οκτωβρίου, καθώς ορίζεται στα 30 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
2'
0 - 0
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
2'
0 - 0
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
90 - 54
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
2'
18 - 24
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;