Περιφερειακές εκλογές 2023: Θριαμβευτές, χαμένοι και μάχες ψήφο με ψήφο
Περιφερειακές εκλογές 2023: Πού εκλέγεται περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή και ποιοι οδεύουν σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση

Σε 7 από τις 13 περιφέρειες εκλέγεται περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή στις περιφερειακές εκλογές 2023, ενώ σε δύο ακόμα η μάχη για την περιφέρεια θα κριθεί στην τελευταία ψήφο, καθώς ο Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο και ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία βρίσκονταν έως νωρίς το πρωί κοντά στο 43%, το ποσοστό που χρειάζεται για να κερδίσουν την περιφέρεια από την πρώτη Κυριακή. Στην Αττική εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξασφαλίζοντας ποσοστό 46,58%. Στη 2η θέση ο υποψήφιος Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε ποσοστό 15,67%. Στην τρίτη θέση ο Γιάννης Πρωτούλης, ο υποψήφιος του ΚΚΕ με ποσοστό 13,99%. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σγουρός βρίσκεται στην 4η θέση με ποσοστό 13,21%.

Οι έξι από τις 7 περιφέρειες που έβγαλαν περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή «ανήκουν» στη Νέα Δημοκρατία: Νοτίου Αιγαίου – Γιώργος Χατζημάρκος με ποσοστό 66,66%, Κεντρικής Μακεδονίας – Απόστολος Τζιτζικώστας με ποσοστό 60,01%, Δυτικής Ελλάδας – Νεκτάριος Φαρμάκης με ποσοστό 58,44%, Ηπείρου – Αλέξανδρος Καχριμάνης με ποσοστό 54,95% και Στερεάς Ελλάδας – Φάνης Σπανός με ποσοστό 48,68%.

Περιφερειακές εκλογές 2023
Πηγή: kathimerini.gr

Θριαμβευτής των περιφερειακών εκλογών είναι ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο νυν περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος επανεκλέγεται με ποσοστό 78,25% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχεται, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, ο κ. Αρναουτάκης (τότε είχε υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ) είχε κερδίσει την περιφέρεια με 60,82%, χαμηλότερο από το σημερινό αλλά και πάλι μεγάλο ποσοστό.

Ο νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός έχασε μεγάλο ποσοστό της εκλογικής του δύναμης σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που αποδίδεται στις καταστροφές στη Θεσσαλία, η έκταση και το μέγεθος των οποίων χρεώθηκε στην έλλειψη των αναγκαίων έργων από την πλευρά της περιφερειακής αρχής. Ωστόσο, αρκετοί αποδίδουν τη μείωση του ποσοστού του και στην κόντρα του με τον δήμαρχο Βόλου κ. Μπέο, ο οποίος επανεκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή με μεγάλο ποσοστό. Ο κ. Αγοραστός συγκέντρωσε ποσοστό 41,25% ενώ το 2019 είχε λάβει 55,75% και είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 34,18%, ανεξάρτητο υποψήφιο, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η μάχη θα κριθεί τη δεύτερη Κυριακή ανάμεσα στον Αλκιβιάδη Στεφανή, τον οποίο υποστήριξε η Ν.Δ. και συγκέντρωσε ποσοστό 40,20%, και στον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος είχε κερδίσει στις εκλογές του 2019 ως «γαλάζιος» αντάρτης. Ο Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος έπαιξε το χαρτί του μεταναστευτικού με επιτυχία –εκλογική– την προηγούμενη τετραετία αυτή τη φορά ήρθε δεύτερος με ποσοστό 33,59%. Το ερώτημα είναι ποιον θα στηρίξουν οι εκλογείς των τριών άλλων υποψηφίων, Αγλαΐα Κυρίτση, Βασιλική Χοχλάκα και Νικόλαος Μανάβης, στον δεύτερο γύρο, οι οποίοι έχουν αριστερό πρόσημο.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμανατίδης κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,02% από τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, τον οποίο επισήμως υποστήριξε η Ν.Δ. και συγκέντρωσε ποσοστό 34,39%. Τους δύο υποψηφίους χωρίζει μικρός αριθμός ψήφων, περίπου 600, και θα αναμετρηθούν για την περιφέρεια την επόμενη Κυριακή.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία πρώην δήμαρχος Κέρκυρας, Γιάννης Τρεπεκλής, συγκέντρωσε ποσοστό 32,14% έναντι της νυν περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα, την οποία στήριξε η Ν.Δ. και ήρθε 2η με ποσοστό 27,18%.

Ο νέος περιφερειάρχης στα Ιόνια θα κριθεί την επόμενη Κυριακή. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται δύο υποψήφιοι που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος είχε και το χρίσμα του κόμματος, συγκέντρωσε ποσοστό 41,55% ενώ ο «αντάρτης» και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, συγκέντρωσε ποσοστό 35,65%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 ο κ. Μέτιος είχε κερδίσει την περιφέρεια από τον κ. Τοψίδη στον δεύτερο γύρο με μικρή διαφορά που άγγιζε τις 3.500 ψήφους.

Στην Πελοπόννησο, όπου επίσης η επανάληψη της αναμέτρησης και την επόμενη Κυριακή παιζόταν έως την τελευταία στιγμή, ο Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος επισήμως είχε το χρίσμα της Ν.Δ. κέρδισε την πρώτη θέση, ενώ στη 2η θέση βρίσκεται ο Πέτρος Τατούλης με περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Περιφερειακές εκλογές 2023
Πηγή: kathimerini.gr

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή cover photo: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;