Νόμπελ Ιατρικής 2023: Απονέμεται στην Καταλίν Κάρικο και τον Ντρου Βάισμανς
Οι ανακαλύψεις των δύο βραβευθέντων υπήρξαν κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA κατά του κορωνοϊού.

Η Καταλίν Κάρικο και ο Ντρου Βάισμαν βραβεύονται με το Νόμπελ Ιατρικής για τις εργασίες τους σχετικά με την τεχνολογία RNA. Οι ανακαλύψεις των δύο βραβευθέντων υπήρξαν κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA κατά του κορωνοϊού.

Μέσω των ρηξικέλευθων ευρημάτων τους που άλλαξαν θεμελιωδώς την κατανόηση της επιστημονικής κοινότητας στο πώς αλληλεπιδρά το mRNA με το ανοσοποιητικό σύστημα, οι δύο επιστήμονες συνέβαλαν «στην πρωτοφανώς γρήγορη ανάπτυξη εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή» σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Νόμπελ.

Οι δύο Νομπελίστες ανακάλυψαν πως το τροποποιημένο mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει την ενεργοποίηση φλεγμονωδών αντιδράσεων και να αυξήσει την παραγωγή πρωτεΐνης όταν το mRNA χορηγείται στα κύτταρα.

Οι Κάρικο και Βάισμαν είχαν δημοσιεύσει το 2005 τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε μια σημαντική εργασία, η οποία αν και εκείνη την εποχή έλαβε ελάχιστη προσοχή, έθεσε τις βάσεις για τις κρίσιμες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: kathimerini.gr

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;