Πληρώθηκε για δύο έργα τέχνης, παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες - Aρνείται να επιστρέψει τα χρήματα
Τι παρήγγειλε μουσείο στη Δανία vs τι ήρθε

Αντιδράσεις είχε προκαλέσει προ δύο ετών Δανός καλλιτέχνης που παρέδωσε σε μουσείο έναντι αδράς αμοιβής δύο… λευκούς καμβάδες υπό τον τίτλο «Πάρε το χρήμα και τρέξε», με την υπόθεση που θυμίζει τηλεοπτική παρωδία να φτάνει έως σήμερα.

Δανέζικο δικαστήριο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα πως ο Χάανινγκ θα έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα, πάνω από 65.000 δολάρια, στο Kunsten Museum για αθέτηση συμβολαίου. Χθες, ο δικηγόρος του γνωστοποίησε πως ο καλλιτέχνης ασκεί έφεση στην απόφαση, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω.

Το χρονικό της αλλόκοτης υπόθεσης

Το 2021, το μουσείο Τέχνης στο Άαλμποργκ είχε ζητήσει από τον Γενς Χάνινγκ να φιλοτεχνήσει ένα έργο για την έκθεση «Work It Out» με θέμα τις εργασιακές συνθήκες. Ειδικότερα, το μουσείο είχε αναθέσει στον Χάανινγκ να αναδημιουργήσει δύο προηγούμενα έργα του όπου, με χαρτονομίσματα επικολλημένα σε καμβάδες, θα έκανε μνεία στον μέσο ετήσιο μισθό σε Δανία και Αυστρία.

Για αυτήν την ανάθεση, ο Χάανινγκ είχε λάβει 492,549 κορώνες (69,894 δολάρια) που θα αξιοποιούνταν στη φιλοτέχνηση των δύο έργων, καθώς και άλλα 3.900 δολάρια ως αμοιβή για τον καλλιτεχνικό του κόπο.

Αντί για τις ρέπλικες που είχε υποσχεθεί, όμως, ο Χάανινγκ παρέδωσε δύο μεγάλους λευκούς καμβάδες, λέγοντας πως το έργο αντανακλούσε την (τότε) τρέχουσα οικονομική του κατάσταση και γι’αυτό κράτησε τα χρήματα.

Καθώς το συμβόλαιο μεταξύ μουσείου και καλλιτέχνη όριζε πως τα χαρτονομίσματα είχαν αποδοθεί μόνο προσωρινώς και θα επιστρέφονταν μετά το πέρας της έκθεσης, οι υπεύθυνοι του ιδρύματος αξίωσαν την επιστροφή των χρημάτων. Ωστόσο ο 58χρονος Δανός αρνήθηκε την επιστροφή, επιμένοντας πως είχε παράξει καλλιτεχνικό έργο. Έτσι, το μουσείο προχώρησε σε νομικά μέτρα.

Στην απόφασή του της 18ης Σεπτεμβρίου, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κοπεγχάγης αποφάσισε ότι ο Χάανινγκ θα μπορούσε να κρατήσει 40.000 κορώνες (5.676 δολάρια) από το αρχικό ποσό, εν είδει καλλιτεχνικής αμοιβής, καθώς η έκθεση πραγματοποιήθηκε κανονικά, εκθέτοντας τους δύο άδειους καμβάδες. Ωστόσο, αξιώνει την επιστροφή του υπόλοιπου ποσού, κάτι που ο καλλιτέχνης και πάλι αρνείται μέσω της χθεσινής έφεσής του.

Πηγή: Associated Press

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;