Κακοκαιρία Elias: Στο 70% η καταστροφή στις Ροβιές, δύσκολη η κατάσταση σε Μαντούδι και Ιστιαία
Κακοκαιρία Elias: Την ανησυχία τους εκφράζουν δήμοι και περιφέρεια ενώ οι τοπικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου καταγράφουν μεγάλους όγκους νερού σε βόρεια και κεντρική Εύβοια

Στην πολύπαθη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας «επιτίθεται» με ένταση τις τελευταίες ώρες η κακοκαιρία Elias.

«Πνιγόμαστε για άλλη μια φορά από έντονη βροχόπτωση. Είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη η κατάσταση. Από τις 02.00 το βράδυ μέχρι και τώρα, έχουμε δεχθεί πολύ μεγάλο όγκου νερού» περιγράφει στο kathimerini.gr από το πεδίο όπου προσπαθεί να συντονίσει την κατάσταση, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Αγίας Aννας και Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Ο ίδιος σημειώνει πως τις πρώτες πρωινές ώρες το πρόβλημα εστιαζόταν στις Ροβιές, αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, όπως και της κεντρικής. «Έχουν πλημμυρίσει πολλά σπίτια σε Ροβιές και Μετόχι, ενώ είχαμε και αποκολλήσεις βράχων στο Δερβένι στον δρόμο πριν το Προκόπι» προσθέτει ο κ. Τσαπουρνιώτης, ο οποίος κάνει λόγο για υπερχείλιση του ποταμού Κηρέα στο ύψος του Μαντουδίου.

Η κακοκαιρία Elias χτύπησε αλύπητα τις Ροβιές

Το χωριό έχει καταστραφεί στο 70%.

«Από τις 4 το πρωί βρέχει ακατάπαυστα, τα ποτάμια μια ξεχειλίζουν, μια κατεβαίνει λίγο η στάθμη τους. Έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι, έχουν πλημμυρίσει σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, έχουν γίνει καταστροφές. Το χωριό έχει καταστραφεί στο 70%» είπε στο kathimerini.gr ο πρόεδρος του χωριού Ροβιές , Θοδωρής Κέρης.

Τουλάχιστον 30 πλημμυρισμένα σπίτια στην Ιστιαία

«Η κατάσταση είναι δραματική, βρέχει ασταμάτητα από τη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα» λέει με τη σειρά του ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή του Αρτεμισίου λόγω υπερχείλισης του ρέματος εκεί. Ο ίδιος κάνει λόγο για τουλάχιστον 30 πλημμυρισμένα σπίτια στην περιοχή του, ενώ σε πολύ δύσκολη θέση έχει βρεθεί το χωριό Πευκί, με το νερό να μπαίνει μέσα στον οικισμό.

Δεκάδες μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους προσπαθώντας να εξομαλύνουν την κατάσταση, ενώ ο δήμος έχει θέσει σε επιφυλακή και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τους κατοίκους που ενδεχομένως θα τα χρειαστούν. «Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους. Περιουσίες απειλούνται, όχι άνθρωποι» τόνισε ο κ. Κοντζιάς.

Σημειώνεται πως στις 10.05 οι κάτοικοι στο Μαντούδι δέχθηκαν προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις), λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. «Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το μήνυμα του 112.

Από την ώρα που ξεκίνησε η κακοκαιρία περίπου 40 μηχανήματα δήμου και Περιφέρειας βρίσκονται στους δρόμους, απομακρύνοντας τα φερτά υλικά που κατεβάζουν οι χείμαρροι, αλλά και προσπαθώντας να ανοίξουν δρόμους.

Αστεροσκοπείο: Η Εύβοια έχει δεχθεί ήδη το μισό ετήσιο ύψος βροχής που σημειώνεται στην Αθήνα

Οι επίμονες, ισχυρές καταιγίδες, θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί της Πέμπτης, αυξάνοντας περαιτέρω αυτά τα ήδη σημαντικά ύψη βροχής.

Ενδεικτικό του μεγάλου όγκου νερού που δέχεται το νησί είναι πως σύμφωνα με καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Βατερή Ευβοίας, μέχρι τις 12.00, σήμερα, είχαν πέσει 227 χιλιοστά νερού. Στη δε κεντρική Εύβοια, στον σταθμό του Αστεροσκοπέιου, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό Μακρυκάπα είχαν καταγραφεί ως την ίδια ώρα 197 χιλιοστά, ενώ ο σταθμός της Ιστιαίας έχει καταγράψει 160 χιλιοστά.

«Πρόκειται για το μισό ετήσιο ύψος βροχής που σημειώνεται στην Αθήνα» μας λέει ο Σταύρος Ντάφης, Φυσικός-Μετεωρολόγος συνεργάτης στo meteo.gr και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προσθέτοντας πως οι επίμονες, ισχυρές καταιγίδες, θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί της Πέμπτης, αυξάνοντας περαιτέρω αυτά τα ήδη σημαντικά ύψη βροχής.

«Μας ανησυχεί η Βόρεια Εύβοια» μας είπε με τη σειρά του στο kathimerini.gr και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, αναφέροντας κι αυτός τα πλημμυρισμένα σπίτια σε Μαντούδι και Ροβιές. Συμπλήρωσε ακόμα πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες προειδοποιητικές απομακρύνσεις κατοίκων στις παραπάνω περιοχές.

Ανήσυχος όμως δήλωσε ο Περιφερειάρχης και για το νομό Φθιώτιδας και ειδικά για τις περιοχές όπου βρίσκονται κοντά στον Σπερχειό Ποταμό. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λαμίας, Ευθύμιο Καραϊσκο, ο οποίος μίλησε στο kathimerini.gr, το ποτάμι βρίσκεται αυτή τη στιγμή, δύο μόλις μέτρα κάτω από το όριο της υπερχείλισης.

Πηγή cover photo: Αρχείο Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;